Nepečená JAHODOVÁ TORTA: Ľahký RECEPT na svieži dezert budete robiť celú sezónu!
12. 5. 2024, 14:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Laura Witteková
Jahôdky sa červenajú a konečne si ich môžete naplno vychutnať v lahodných dezertoch. Vyskúšajte napríklad aj recept na jahodovú tortu bez pečenia od našej cukrárky Veroniky. Je krásna a mimoriadne chutná!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Veronika Kollárová/Laura Witteková
Zdroj: foodstyling: Veronika Kollárová, foto: Laura Witteková, redakcia Dobré jedlo
Galéria k článku

JAHODOVÁ TORTA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jahodová torta.
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 12 MINÚT + TUHNUTIE
Potrebujete:
Na základ:
• 250 g maslových sušienok
• citrónovej kôry
• 100 g masla
• 16 približne rovnakých jahôd
Na jahodovú penu:
• 15 g plátkovej želatíny
• 400 g jahôd + na ozdobenie
• 60 g krupicového cukru
• 1 lyžička citrónovej šťavy
• 400 ml šľahačkovej smotany
• 60 g práškového cukru
• 1 lyžička vanilkovej pasty

POSTUP:
- Sušienky s citrónovou kôrou rozmixujte. Pridajte rozpustené maslo a premiešajte. Dno formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a na boky formy dajte hladkú cukrársku fóliu. Sušienky nasypte na dno a dobre utlačte. Vložte do chladničky.
- Približne rovnaké jahody umyte, osušte, rozkrojte na polovicu a poukladajte okolo vnútornej strany formy, rezom smerom von. Jemne zatlačte do sušienkového základu, aby sa pri nalievaní peny nepohli.
- Plátky želatíny namočte do studenej vody na 10-15 minút. Jahody umyte a očistite. Malé rozrežte na polovicu a veľké na štvrtiny. Pridajte cukor a citrónovú šťavu. Premiešajte a nechajte 5-10 minút macerovať, aby jahody pustili šťavu. Potom ponorným mixérom rozmixujte. Jahodové pyré preceďte cez jemné sitko, aby ste sa zbavili zrniečok.
- Vo veľkej mise vyšľahajte smotanu, práškový cukor a vanilkovú pastu na pevné špičky. Približne polovicu šálky jahodového pyré vlejte do malého hrnca, pridajte želatínu a zahrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Nesmie však presiahnuť 50 °C. Takto rozpustenú želatínu vlejte k zvyšnému jahodovému pyré a dobre premiešajte.
- Jahodovo-želatínové pyré postupne prilievajte k šľahačke a jemne zapracujte. Jahodová pena bude hladká a mierne tekutá. Nalejte ju na pripravenú sušienkovú vrstvu. Rovnomerne rozotrite, aby pokryla všetky jahody. Odložte do chladničky aspoň na 3 hodiny.
- Po stuhnutí vyberte z formy, ozdobte jahodami a podávajte.