Reklama

PANI MRKVA! Týmto jedlám dodá farbu a KULINÁRSKY ŠMRNC

Pečené morčacie mäso s mrkvou, hráškom a fazuľkou.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Nechajte sa zlákať bohatou mrkvovou inšpiráciou. Jedinečná zelenina, ktorá vám za málo peňazí prinesie veľa chutí.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!

    Krémová mrkvovo-šošovicová polievka

    5 porcií, príprava 10 minút, varenie 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Mrkvová polievka s karí a slnečnicovými semienkami

    POTREBUJETE:

    • 5-6 karotiek
    • 1 cibuľa (alebo mladý pór)
    • maslo na opečenie
    • 2-3 strúčiky cesnaku
    • kôra z pol citróna
    • 1 liter zeleninového vývaru
    • 150 g červenej šošovice
    • vňať ligurčeka (aj na ozdobenie)
    • 100 ml smotany na varenie
    • soľ, mleté nové a čierne korenie";i:10;s:35:"slnečnicové semienka na ozdobenie

    POSTUP:

    1. Karotku očistite, nakrájajte na kolieska. Cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte speniť do hrnca na maslo. Pridajte nakrájaný cesnak a po pol minúte karotku a citrónovú kôru.
    2. Opekajte 3 minúty, pridajte opláchnutú šošovicu a zalejte horúcim vývarom. Pridajte ligurček, mleté nové a čierne korenie a varte asi 25 minút.
    3. Zmes rozmixujte tyčovým mixérom (pred tým vyberte kôru), osoľte podľa chuti a vráťte ešte na 5 minút na mierny oheň. Tesne pred koncom varenia pridajte smotanu. Podávajte s nasucho opečenými semienkami. Posypte ligurčekom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      PRÍVARKY nových chutí: NAVARTE NA DVA DNI a jedzte s chlebom

      Hovädzie s mrkvou na čiernom pive

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 90 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 800 g hovädzieho mäsa (hovädzia hruď)
      • 3 cibule
      • 1 lyžička čerstvého tymianu
      • 2 lyžice hladkej múky
      • 200 ml čierneho piva 
      • 300 ml hovädzieho vývaru
      • 1 lyžička trstinového cukru
      • 1 lyžica červeného vínneho octu
      • 2 mrkvy
      • 2 petržleny";i:10;s:13:"soľ, korenie";i:11;s:13:"olivový olej

      Na knedličky:

      • 175 g hrubej múky
      •  3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
      • 2 lyžice pažítky
      •  75 g stuhnutého masla
      •  soľ, mleté ​​čierne korenie

      POSTUP:

      1. Rúru vyhrejte na 160 °C. V liatinovom hrnci rozohrejte olej a z každej strany na ňom opečte hovädzie mäso nakrájané na 3 cm kocky. Vyberte ho z hrnca a odložte bokom.  
      2. Do hrnca pridajte lyžicu oleja a očistenú cibuľu nakrájanú na plátky. Opekajte do zlatista, občas zamiešajte. Pridajte tymian a opekajte ešte minútu. Prisypte múku a aj tú opekajte ďalšiu minútu. Neustále miešajte.
      3. Pomaly prilejte pivo a miešajte, aby sa neurobili hrudky. Prilejte vývar, zľahka osoľte a okoreňte. Pridajte cukor, ocot a očistenú mrkvu a petržlen našikmo nakrájané na hrubšie plátky. Priveďte do varu.
      4. Do hrnca pridajte opečené hovädzie mäso a dobre premiešajte. Zakryte pokrievkou, dajte do rúry a pečte asi hodinu alebo dovtedy, kým mäso nie je takmer mäkké.
      5. Pripravte knedličky: Múku, bylinky, soľ a korenie zmiešajte v miske. Nahrubo do toho nastrúhajte maslo, pridajte 6 lyžíc studenej vody a vytvorte pružné, ale dosť tuhé cesto. Zamieste do tvaru knedle.
      6. Hrniec vyberte z rúry. Z cesta formujte menšie knedličky, dajte ich do omáčky a teplotu zvýšte na 200 °C. Hrniec vráťte do rúry na ďalších 30 minút a pečte bez pokrievky, kým knedličky nie sú zlatohnedé.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Jedinečné CUKETOVÉ RECEPTY: Nebudete vedieť, ktorý skôr pripraviť!

        Pečené morčacie prsia s mrkvou, hráškom, cuketou a fazuľkou.

        4 porcie, príprava 20 minút + marinovanie, pečenie 4 hodiny

        POTREBUJETE:

        • 600 g morčacích pŕs vcelku
        • 2 lyžičky horčice
        • 1 lyžica kečupu
        • pol lyžice medu
        • po troche drvenej rasce, mletej papriky, mletého nového korenia, čili, sušeného majoránu alebo tymianu
        • 4 mrkvy
        • 1 malá cuketa
        • 4 hrste hrášku
        • 300 g zelenej fazuľky
        • 2 bobkové listy";i:10;s:18:"2 plátky citróna";i:11;s:4:"olej";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Umyté a osušené morčacie mäso osoľte, okoreňte a potrite marinádou vymiešanou z oleja, horčice, kečupu, medu a korenín. Nechajte v chlade odležať cez noc.
        2. Marinované prsia dajte do väčšieho pekáča, obložte očistenou a nakrájanou zeleninou, bobkovým listom a citrónom, polejte olejom a podlejte trochou vody. Prikryté pečte pri 160 °C tri hodiny.
        3. Potom teplotu zvýšte na 190 °C a odokryté pečte ďalšiu hodinu, prípadne aj dlhšie, aby bolo mäso mäkučké. Polievajte výpekom, podľa potreby podlejte horúcou vodou. Podávajte so zemiakovým pyré.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Francúzsky mrkvový šalát - chutný a chrumkavý TEASER

          Mrkvový koláč s orechmi

          10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 50-60 MINÚT

          POTREBUJETE:

          • 330 g polohrubej múky
          • 2 lyžičky sódy bikarbóny
          • 2 lyžičky kypriaceho prášku
          • 2 lyžičky mletej škorice
          • štipka soli
          • 4 väčšie vajcia
          • 220 g trstinového cukru
          • 2 lyžice javorového sirupu (medu)
          • 300 ml rastlinného oleja
          • 400 g jemne nastrúhanej mrkvy";i:10;s:45:"100 g na hrubo pomletých vlašských orechov";i:11;s:36:"práškový cukor na posypanie 

          POSTUP:

          1. Rúru predhrejte na 170 °C a formu vyložte papierom na pečenie. V mise zmiešajte múku, sódu bikarbónu, kypriaci prášok, škoricu a soľ. Dobre premiešajte a odložte. 
          2. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s trstinovým cukrom a javorovým sirupom do peny. Po častiach zľahka zašľahajte olej. Prisypte múčnu zmes a vymiešajte dohladka. Nakoniec pridajte strúhanú mrkvu, orechy a premiešajte.
          3. Cesto vylejte do pripravenej formy (24 cm) a vo vyhriatej rúre pečte 50-60 minút. Či je koláč upečený, zistíte, keď doň pichnete špajdľu. Ak ostane čistá, môžete rúru vypnúť. Upečený korpus nechajte chvíľu vo forme, potom ho vyberte na mriežku a nechajte celkom vychladnúť. Koláč podávajte poprášený práškovým cukrom, prípadne ho polejte cukrovo-citrónovou polevou.