PANI MRKVA! Týmto jedlám dodá farbu a KULINÁRSKY ŠMRNC
15. 5. 2024, 20:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Nechajte sa zlákať bohatou mrkvovou inšpiráciou. Jedinečná zelenina, ktorá vám za málo peňazí prinesie veľa chutí.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
29 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!Krémová mrkvovo-šošovicová polievka
5 porcií, príprava 10 minút, varenie 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Mrkvová polievka s karí a slnečnicovými semienkami
POTREBUJETE:
- 5-6 karotiek
- 1 cibuľa (alebo mladý pór)
- maslo na opečenie
- 2-3 strúčiky cesnaku
- kôra z pol citróna
- 1 liter zeleninového vývaru
- 150 g červenej šošovice
- vňať ligurčeka (aj na ozdobenie)
- 100 ml smotany na varenie
- soľ, mleté nové a čierne korenie";i:10;s:35:"slnečnicové semienka na ozdobenie
POSTUP:
- Karotku očistite, nakrájajte na kolieska. Cibuľu nakrájajte nadrobno a dajte speniť do hrnca na maslo. Pridajte nakrájaný cesnak a po pol minúte karotku a citrónovú kôru.
- Opekajte 3 minúty, pridajte opláchnutú šošovicu a zalejte horúcim vývarom. Pridajte ligurček, mleté nové a čierne korenie a varte asi 25 minút.
- Zmes rozmixujte tyčovým mixérom (pred tým vyberte kôru), osoľte podľa chuti a vráťte ešte na 5 minút na mierny oheň. Tesne pred koncom varenia pridajte smotanu. Podávajte s nasucho opečenými semienkami. Posypte ligurčekom.

Video Player is loading.
PRÍVARKY nových chutí: NAVARTE NA DVA DNI a jedzte s chlebomHovädzie s mrkvou na čiernom pive
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 90 MINÚT
POTREBUJETE:
- 800 g hovädzieho mäsa (hovädzia hruď)
- 3 cibule
- 1 lyžička čerstvého tymianu
- 2 lyžice hladkej múky
- 200 ml čierneho piva
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička trstinového cukru
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 2 mrkvy
- 2 petržleny";i:10;s:13:"soľ, korenie";i:11;s:13:"olivový olej
Na knedličky:
- 175 g hrubej múky
- 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice pažítky
- 75 g stuhnutého masla
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 160 °C. V liatinovom hrnci rozohrejte olej a z každej strany na ňom opečte hovädzie mäso nakrájané na 3 cm kocky. Vyberte ho z hrnca a odložte bokom.
- Do hrnca pridajte lyžicu oleja a očistenú cibuľu nakrájanú na plátky. Opekajte do zlatista, občas zamiešajte. Pridajte tymian a opekajte ešte minútu. Prisypte múku a aj tú opekajte ďalšiu minútu. Neustále miešajte.
- Pomaly prilejte pivo a miešajte, aby sa neurobili hrudky. Prilejte vývar, zľahka osoľte a okoreňte. Pridajte cukor, ocot a očistenú mrkvu a petržlen našikmo nakrájané na hrubšie plátky. Priveďte do varu.
- Do hrnca pridajte opečené hovädzie mäso a dobre premiešajte. Zakryte pokrievkou, dajte do rúry a pečte asi hodinu alebo dovtedy, kým mäso nie je takmer mäkké.
- Pripravte knedličky: Múku, bylinky, soľ a korenie zmiešajte v miske. Nahrubo do toho nastrúhajte maslo, pridajte 6 lyžíc studenej vody a vytvorte pružné, ale dosť tuhé cesto. Zamieste do tvaru knedle.
- Hrniec vyberte z rúry. Z cesta formujte menšie knedličky, dajte ich do omáčky a teplotu zvýšte na 200 °C. Hrniec vráťte do rúry na ďalších 30 minút a pečte bez pokrievky, kým knedličky nie sú zlatohnedé.

Video Player is loading.
Jedinečné CUKETOVÉ RECEPTY: Nebudete vedieť, ktorý skôr pripraviť!Pečené morčacie prsia s mrkvou, hráškom, cuketou a fazuľkou.
4 porcie, príprava 20 minút + marinovanie, pečenie 4 hodiny
POTREBUJETE:
- 600 g morčacích pŕs vcelku
- 2 lyžičky horčice
- 1 lyžica kečupu
- pol lyžice medu
- po troche drvenej rasce, mletej papriky, mletého nového korenia, čili, sušeného majoránu alebo tymianu
- 4 mrkvy
- 1 malá cuketa
- 4 hrste hrášku
- 300 g zelenej fazuľky
- 2 bobkové listy";i:10;s:18:"2 plátky citróna";i:11;s:4:"olej";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Umyté a osušené morčacie mäso osoľte, okoreňte a potrite marinádou vymiešanou z oleja, horčice, kečupu, medu a korenín. Nechajte v chlade odležať cez noc.
- Marinované prsia dajte do väčšieho pekáča, obložte očistenou a nakrájanou zeleninou, bobkovým listom a citrónom, polejte olejom a podlejte trochou vody. Prikryté pečte pri 160 °C tri hodiny.
- Potom teplotu zvýšte na 190 °C a odokryté pečte ďalšiu hodinu, prípadne aj dlhšie, aby bolo mäso mäkučké. Polievajte výpekom, podľa potreby podlejte horúcou vodou. Podávajte so zemiakovým pyré.

Video Player is loading.
Francúzsky mrkvový šalát - chutný a chrumkavý TEASERMrkvový koláč s orechmi
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 50-60 MINÚT
POTREBUJETE:
- 330 g polohrubej múky
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 2 lyžičky mletej škorice
- štipka soli
- 4 väčšie vajcia
- 220 g trstinového cukru
- 2 lyžice javorového sirupu (medu)
- 300 ml rastlinného oleja
- 400 g jemne nastrúhanej mrkvy";i:10;s:45:"100 g na hrubo pomletých vlašských orechov";i:11;s:36:"práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 170 °C a formu vyložte papierom na pečenie. V mise zmiešajte múku, sódu bikarbónu, kypriaci prášok, škoricu a soľ. Dobre premiešajte a odložte.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s trstinovým cukrom a javorovým sirupom do peny. Po častiach zľahka zašľahajte olej. Prisypte múčnu zmes a vymiešajte dohladka. Nakoniec pridajte strúhanú mrkvu, orechy a premiešajte.
- Cesto vylejte do pripravenej formy (24 cm) a vo vyhriatej rúre pečte 50-60 minút. Či je koláč upečený, zistíte, keď doň pichnete špajdľu. Ak ostane čistá, môžete rúru vypnúť. Upečený korpus nechajte chvíľu vo forme, potom ho vyberte na mriežku a nechajte celkom vychladnúť. Koláč podávajte poprášený práškovým cukrom, prípadne ho polejte cukrovo-citrónovou polevou.