Reklama

9 chutí MORKY: Náš kuchár Ľuboš sa s niekoľkými popasoval

Lákavá pečená baby morka ochutená bylinkami. máme na ňu receúpt.

Zdroj: Instagram@recepty_zo_zivota

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Morka je zvláštny tvor. Hovorí sa, že má mäso deviatich chutí. Náš kuchár Ľuboš sa s niekoľkými z nich popasoval. Ako vždy, majstrovsky. Neobchádzajte už chladiaci box s morčacím mäsom, ale pustite sa do varenia. Určite vyskúšajte všetky recepty!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vynikajúca kuracia paella podľa kuchára Ľuboša: Lepšiu ste nejedli!

    Z MORČACÍCH PŔS ROLKY SO ŠPARGĽOU A S BRYNDZOU

    Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

    ROLKY SO ŠPARGĽOU A S BRYNDZOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 kg zelenej alebo aj bielej špargle
    • 50-100 g slaniny
    • 600 g morčacích pŕs
    • 2 šalotky alebo 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 stredne veľký zemiak
    • 200 g čerstvej májovej bryndze
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej alebo maslo

    POSTUP:

    1. Špargľu očistite, prípadnú hrubú šupku ošúpte. Povarte 30 – 60 sekúnd v osolenej vriacej vode. Sceďte a ihneď schlaďte v studenej vode. Tenké plátky slaniny opečte v panvici na miernom plameni. Panvicu s tukom po slanine budete ešte potrebovať.

    2. Morčacie prsia nakrájajte naprieč svalovinou na tenšie plátky a vyklepte ich medzi dvoma igelitovými vreckami. Plátky mäsa zvrchu osoľte, okoreňte (množstvo soli prispôsobte intenzite bryndze), potrite tenkou vrstvou bryndze a na ňu uložte pár plátkov opečenej slaniny.

    3. Na plátky morčacieho mäsa rozložte časť uvarenej špargle (hrubšie konce odrežte, bude ich treba do omáčky), plátky zrolujte a zaistite špáradlom. 

    4. Rozpáľte panvicu s tukom po slanine a sprudka na ňom rolky opražte zo všetkých strán. Podlejte trochou vody, prikryte a na slabom plameni duste, kým mäso nebude úplne mäkké. Bude to trvať iba 2-3 minúty. Uvarené rolky z panvice vyberte.

    5. Tekutinu prudko varte do odparenia všetkej vody. Ak treba, pridajte trochu tuku (napríklad maslo) a osmažte na ňom nakrájané šalotky, pridajte prelisovaný cesnak a veľmi tenké plátky zemiaka. Opražte, osoľte, pridajte odrezky špargle, zalejte vodou a priveďte do varu. Špargľu a zemiaky varte do zmäknutia 4-6 minút. Mierne schlaďte a rozmixujte do krémova.

    6. Rolky nakrájajte a podávajte s omáčkou, so špargľou, s hrudkami bryndze, bylinkami i kúskami opečenej slaniny. Prílohou môžu byť nové zemiaky alebo aj cestoviny.

    Dobrý tip kuchára Ľuboša Mega

    Morčacie prsia majú nízky obsah tuku a dlhým varením sa zbytočne vysušia. Urobte z nich minútky, jedlá na šťave alebo omáčke, prípadne skombinujte so sladkokyslými prílohami. Špargľa a bryndza prichádzajú v jednej sezóne, môžete ich teda prirodzene kombinovať. Neutrálna špargľa sa výborne dopĺňa s tučnejšou bryndzou s vysokým obsahom chute umami.

    Z MORČACIEHO STEHNA POMALY PEČENÉ MÄSO S MLADOU ZELENINOU

    Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

    POMALY PEČENÉ MÄSO S MLADOU ZELENINOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 12 – 24 HODÍN, PEČENIE 5 HODÍN

    Potrebujete:

    • 1 kg morčacieho stehna s kožou a kosťou
    • 1 lyžička soli
    • pol lyžičky mletého čierneho korenia
    • 1 lyžička mletej červenej papriky
    • 3 strúčiky cesnaku
    • čerstvý alebo sušený majorán
    • 2 cibule
    • 3 hrste koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen...)
    • hrsť malých nových zemiakov
    • 150 ml suchého bieleho vína";i:10;s:15:"1 bobkový list";i:11;s:36:"niekoľko guľôčok nového korenia";i:12;s:36:"niekoľko guľôčok celého korenia";i:13;s:38:"niekoľko stoniek petržlenovej vňate";i:14;s:41:"neosolený vývar alebo voda na podliatie";i:15;s:92:"iná farebná zelenina (brokolica, čerstvý hrášok, cuketa) nakrájaná na väčšie kusy";i:16;s:4:"olej

    Na gremolatu:

    • 1 zväzok hladkolistej petržlenovej vňate
    • kôra z biocitróna
    • 30 ml citrónovej šťavy
    • 2 strúčiky cesnaku alebo medvedí cesnak
    • 2 štipky soli
    • 100-130 ml olivového oleja

    Postup na ďalšej strane...

    POSTUP:

    1. Premiešajte spolu soľ, korenie, mletú červenú papriku, pretlačený cesnak a čerstvý alebo sušený majorán. Zmes votrite do morčacieho mäsa (aj pod kožu), prikryte a dajte do chladu na 12 – 24 hodín.
    2. Stehno vyberte z chladničky, osušte kuchynskou utierkou, potrite olejom a sprudka opečte zo všetkých strán. Vyberte ho z hrnca, ak treba, pridajte olej a opečte na ňom aj cibule a koreňovú zeleninu nakrájané na väčšie kusy a zemiaky prekrojené na polovicu. Zeleninu podlejte bielym vínom a nechajte ho takmer celé odpariť. K zelenine pridajte bobkový list, nové i celé korenie a stonky z petržlenovej vňate.
    3. Vráťte mäso k zelenine, podlejte ho vodou alebo vývarom do polovice výšky mäsa a tekutinu priveďte do varu. Obsah hrnca prikryte papierom na pečenie a pokrievkou a vložte do rúry vyhriatej na 130 °C. Mäso pečte 3-4 hodiny (občas ho prelejte tekutinou z hrnca) úplne domäkka. Ku koncu hrniec úplne odkryte a mäso zapečte pri 220 °C (mala by z neho aspoň polovica vyčnievať z tekutiny). 
    4. Mäso vyberte a hrniec položte na sporák. Tekutinu priveďte do varu a vložte do nej mladú zelenú zeleninu. Chvíľku povarte a hrniec odstavte.
    5. Na gremolatu premiešajte nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú kôru a šťavu, pretlačený cesnak (alebo nasekaný medvedí cesnak), soľ a olivový olej.
    6. Morčacie stehno podávajte so zeleninou, s vývarom z hrnca a omáčkou z petržlenovej vňate.
    7. Pri zoznamovaní sa s pomalým pečením je morčacie mäso ideálny začiatok. Po zvládnutí tohto receptu môžete postup opakovať s ďalšími druhmi mäsa – bravčovým, jahňacím, hovädzím alebo aj s divinou.

    Gremolata – omáčka z petržlenovej vňate, citróna, cesnaku, oleja a soli je prílivom sviežej chuti a vitamínov takmer ku každému jedlu, obzvlášť takému, ktoré má za sebou dlhší čas varenia. Petržlenová vňať a citrón navyše pomáhajú pri trávení.

    Z MORČACÍCH KRÍDEL A KRKOV POLIEVKA S ČERSTVÝM HRÁŠKOM A BAZALKOVÝMI HALUŠKAMI

    Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

    POLIEVKA S ČERSTVÝM HRÁŠKOM A BAZALKOVÝMI HALUŠKAMI

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 2 HODINY

    Potrebujete:

    • 2-3 morčacie krky
    • 2-3 morčacie krídla
    • 2 cibule
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 2 hrste polievkovej zeleniny (mrkva, kaleráb, petržlen, zeler)
    • 2 bobkové listy
    • pár guľôčok nového korenia
    • pol lyžičky celého čierneho korenia
    • štvrť lyžičky guľôčok koriandra
    • stonky petržlenovej vňate";i:10;s:24:"kôrka z parmezánu";i:11;s:23:"pár strúčikov hrachu";i:12;s:26:"hrsť čerstvého hrášku";i:13;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:14;s:4:"olej

    Na halušky:

    • 2 vajcia
    • hrsť bazalkových listov
    • 2 lyžice zmäknutého masla alebo olivového oleja
    • soľ, mleté čierne korenie
    • detská krupica (podľa potreby)

    Na dochutenie:

    • parmezán
    • čerstvé bylinky (majorán, oregano, bazalka, petržlen, pažítka)

    POSTUP:

    1. Morčacie krky a krídla osoľte a dajte do mierne rozpáleného polievkového hrnca s olejom. Na miernom plameni ich opekajte z oboch strán do zlatohneda asi 20 minút. Môžete ich upiecť aj v rúre vyhriatej na 200 °C. Mäso vyberte, do hrnca vložte očistené cibule prekrojené na polovicu, očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na kúsky a celé strúčiky cesnaku. Všetko spolu opražte.
    2. Krky a krídla vráťte do hrnca, zalejte ich studenou vodou, priveďte do varu a odstráňte prípadné nečistoty z povrchu vody. Pridajte bobkové listy, nové a celé korenie, koriander, stonky petržlenovej vňate a soľ. Varte na miernom plameni asi 2 hodiny. Ku koncu varenia pridajte do vývaru kôrku z parmezánu a, ak máte, aj pár hráškových strukov.
    3. Pripravte halušky: Ponorným mixérom rozmixujte vajcia a bazalku. V miske do vajec pridajte maslo alebo olivový olej, soľ, mleté čierne korenie a krupicu. Vypracujte mäkšie cesto (ako hustejšia krupicová kaša) a nechajte ho niekoľko minút stuhnúť. Halušky prepasírujte cez haluškovač do slabo vriacej osolenej vody, povarte, kým nevyplávajú, prikryte, asi 5 minút ešte povarte a odstavte. Nechajte mierne vychladnúť a sceďte.
    4. Polievku preceďte cez redšie a potom aj hustejšie sito, krky a krídla oberte od mäsa. V polievke 1 minútu povarte čerstvý hrášok.
    5. Polievku, dochutenú soľou a korením podávajte s mäsom, hráškom, haluškami, čerstvo nastrúhaným parmezánom alebo bylinkami. Ak máte radi, pridajte aj zeleninu z vývaru.

    Mäso z morčacích krkov je jeden z najlepších druhov tohto mäsa. Je vhodné do polievok, omáčok alebo aj na dlhú tepelnú úpravu. Takmer nikdy pritom nevyschne a je jemné a šťavnaté. Prácnosť pri oberaní mäsa od kosti je odmenená pôžitkom z jedla.

    Kôrku z parmezánu nevyhadzujte, povarte ju v polievke alebo omáčke, krásne ich dochutí.

    Z MORČACÍCH KRKOV GULÁŠ S NOVÝMI ZEMIAKMI

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY

    Potrebujete:

    • 4 morčacie krky
    • 3-4 stredne veľké cibule
    • pol lyžičky čerstvého alebo štvrť lyžičky sušeného majoránu
    • 1 lyžica mletej sladkej papriky
    • 4 strúčiky cesnaku
    • pol lyžičky celého čierneho korenia
    • 3 guľôčky nového korenia
    • 1 bobkový list
    • 2 lyžice paradajkového koncentrátu
    • 1-2 kapie ";i:10;s:26:"600-800 g nových zemiakov";i:11;s:30:"1 múčny zemiak na zahustenie";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:13;s:27:"bravčová masť alebo olej

    Na dochutenie: 

    • cesnak
    • čili paprika
    • majorán

    POSTUP:

    1. Morčacie krky v celku alebo nasekané osoľte, okoreňte a sprudka opečte z oboch strán na masti. Krky z hrnca vyberte, ak treba pridajte ďalší tuk a osmažte na ňom nasekanú cibuľu. Smažte ju na miernom plameni a občas podlievajte vodou, kým nebude takmer kašovitá.
    2. K cibuli pridajte sušený alebo čerstvý majorán, zaprášte ju mletou červenou paprikou a pridajte pretlačený cesnak, celé a nové korenie, bobkový list a soľ. Všetko spolu za občasného miešania opražte. Pridajte paradajkový koncentrát a po chvíli aj nakrájanú kapiu a opečené morčacie krky. Zalejte horúcou vodou, priveďte do varu, prikryte a na miernom plameni varte 60 – 90 minút.
    3. Ku gulášu pridajte očistené a rozpolené nové zemiaky v šupke a spolu ešte 20-30 minút povarte. Ak chcete, zahustite guláš nastrúhaným surovým zemiakom, dochuťte ho soľou, mletým korením, čili papričkou a čerstvým majoránom.
    4. Guláš podávajte s krkmi (alebo len mäsom z nich) a novými zemiakmi.

    Tento guláš je ďalším príkladom dobrého využitia morčacích krkov. Pomalým varením získate veľmi chutné jedlo. Nové zemiaky v guláši sa pri varení nerozpadávajú a môžete ich variť a konzumovať aj sa šupkou, tá je tenká a jedlo doplní o intenzívnu zemiakovú chuť.

    Z MORČACÍCH STEHIEN A PEČENE BURGER SO ŠALOTKOU A SLANINKOU

    Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

    BURGER SO ŠALOTKOU A SLANINKOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 500 g morčacieho stehna bez kosti a kože
    • 100 g morčacej pečene
    • 4 väčšie šalotky
    • trstinový cukor
    • 4 reďkovky
    • 8 plátkov slaniny
    • 4-6 lyžíc celozrnnej horčice
    • listy šalátu (lollo rosso, lollo biondo alebo aj ľadový šalát)
    • 4 žemle na burger
    • maslo alebo olej

    POSTUP:

    1. Očistené morčacie stehno pomeľte spolu s očistenými pečeňami na jemnej šajbe (forma s malými otvormi). Šalotku očistite, rozpoľte, nakrájajte na polmesiačiky a osmažte na miernom plameni na masle, kým nebude skaramelizovaná a bledohnedá. Ku koncu pridajte trochu hnedého cukru, pomôže karamelizácii a nechá chuti šalotiek vyniknúť. Reďkovky nakrájajte na tenké plátky.
    2. Žemle pozdĺžne rozkrojte a z vnútornej strany opečte na masle. Plátky slaniny takisto opečte.
    3. Pomleté mäso a pečeň dôkladne premieste, vytvarujte z nich burgery a jednu stranu dobre osoľte a okoreňte. Túto stranu opečte na mierne rozpálenom tuku. Spočiatku mäso na panvici zhora pritlačte. Potom osoľte a okoreňte aj vrchnú stranu a mäso otočte. Opekajte ideálne do vnútornej teploty 69 °C (teplota ešte porastie) meranej v strede mäsa. Môže to trvať niekoľko minút, preto opekajte na miernom plameni, aby sa povrch mäsa nespálil.
    4. Spodný diel žemle štedro potrite celozrnnou horčicou, položte na ňu karamelizovanú šalotku, mäso, reďkovku, šalát a vrchný diel žemle natretý ďalšou horčicou. Ihneď podávajte.

    Pečeň v burgeri? Vďaka nej bude mäso chutiť takmer maslovo, bude jemné a šťavnaté. Dôležité je, aby ste ho zbytočne dlhým opekaním nevysušili. Pomôže tiež, ak ho k panvici na začiatku opekania pritlačíte napríklad dnom rajnice cez papier na pečenie. Mäso sa nescvrkne a zachová si pekný a rovnomerný tvar.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.