Koniec večným otázkam. Dnes za vás navaria traja skvelí šéfkuchári, známa cukrárka upečie jednoduchý, no famózny dezert, a etnologička Katka Nádaská pripraví parádne raňajky alebo olovrant. Dobrú chuť!

Zohreje vás! Do tejto farebnej polievky môžete tiež nakrájať diétne kuracie prsia, no vďaka cíceru vás celkom isto zasýti aj bez mäsa.
Čítajte viac
10x TOP POLIEVKA, akú sme kedy jedli: Každá zasýti a dodá KOPU VITAMÍNOV!

"Zbožňujem pizzu, rizotá, krupotá, cestoviny a polievky – najviac túto toskánsku paradajkovú," hovorí šéfkuchár Marcel Ihnačák. A páči sa, daroval nám svoj úžasný recept - teraz je váš.

Toskánska paradajková polievka

Toskánska polievka s opečeným chlebíkom chutí jedna báseň.
Toskánska polievka s opečeným chlebíkom chutí jedna báseň.
Zdroj: Vlado Holina

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • 4 krajce pšeničného chleba
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1,5 kg čerstvých zrelých paradajok (teraz v zime radšej z konzervy)
  • zväzok čerstvej bazalky
  • 600 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • parmezán
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup:

  1. Do veľkého antikorového kastróla nalejte väčšie množstvo olivového oleja a zohrejte ho. Pridajte chlieb pokrájaný na menšie kocky a opražte do zlatista. Potom vsypte posekaný cesnak a smažte tiež do zlatista.
  2. Pridajte nakrájané paradajky a polovicu bazalky. Zalejte vývarom a ochuťte. Varte na slabšom ohni asi hodinu. Občas premiešajte, aby sa chlieb neprichytil o dno.
  3. Do hotovej polievky vsypte zvyšnú nasekanú bazalku, zľahka premiešajte a podávajte. Najlepšie s postrúhaným parmezánom a poliatu troškou kvalitného extra panenského olivového oleja.