Čokoládová torta z acidofilného mlieka.

Archív

Dnes po dobrom obede: Rozkrojte túto RÝCHLU, extra LAHODNÚ tortu z čokolády a acidka

Nemajte žiadne výčitky! Medzi slávnych čokoholikov kedysi patrili tiež Goethe, Napoleon či Voltaire...

SUROVINY:

  • 250 ml vody
  • 125 g masla (nakrájaného na kocky + na vymazanie formy)
  • 35 g preosiateho kakaa
  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 400 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 125 ml acidka (alebo zriedenej kyslej smotany)
  • 1 lyžička vanilkovej esencie

NA KRÉM:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 450 g mliečnej čokolády

POSTUP:

  1. Rúru vyhrejte na 160 °C. Do kastróla nalejte vodu, pridajte maslo, kakao a za stáleho miešanie zohrievajte na miernom ohni, kým sa maslo rozpustí. Do veľkej misy nasypte preosiatu múku, sódu a cukor. Pridajte rozohriatu kakaovú zmes a elektrickým šľahačom všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte vajce, acidko, vanilkovú esenciu a premiešajte.
  2. Cesto vlejte do tortovej formy vymastenej maslom a vyloženej papierom na pečenie. Pečte 40 až 45 minút. Pomocou špajdle zapichnutej do stredu cesta zistíte, či sa už nelepí. Nechajte ho vo forme 10 minút chladnúť a opatrne vyklopte.
  3. Zatiaľ pripravte čokoládový krém: V kastróle na strednom ohni priveďte do varu smotanu. Odstavte a do smotany nalámte čokoládu. Počkajte 5 minút, kým sa čokoláda roztopí, a potom zmes prešľahajte metličkou. Krém preložte do čistej misky a nechajte vychladnúť. Občas ho premiešajte.
  4. Hotový korpus prerežte vodorovne na tri pláty. Jeden plát položte na servírovací tanier, natrite ho lyžicou džemu a krémom. Preklopte druhým plátom, ľahko pritlačte a tiež natrite rovnako džemom a krémom. Položte posledný plát, ten už len rovnomerne aj zo strán bohato natrite vrstvou krému a dekorujte lyžicou. Tortu podávajte vychladenú.

Kategórie