Pozvanie od leňošky? Povedzte áno! Hostiteľka Veronika varí aj pečie fantasticky. Čo na tom, že najradšej bez väčšej námahy? Práve dnes sa to hodí všetkým. Aj vám.

Voňavú bábovku plnú maku, ktorý nosí šťastie a bohatstvo, pre vás pripravila kreatívna foodblogerka Veronika Čopíková. Viac chutných inšpirácií a rýchlych fígľov do kuchyne nájdete na jej blogu lenivakucharka.sk

Maková bábovka s citrónovou kôrou

12  PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

Potrebujete:

  • 4 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 ml repkového oleja (vlažného rozpusteného masla)
  • 100 ml mlieka (alebo cmaru)
  • 150 g mletých orechov (mix vlašských a lieskových)
  • 50 g makovej múky (mletého maku)
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 citrón v biokvalite
  • múka alebo kokos na vysypanie formy

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 1 lyžička mletej škorice
  • kôra z 1 biocitróna na ozdobu
Čítajte viac
Čokoládovo-kávová BÁBOVKA: Bez tohto dezertu to dnes nepôjde!

POSTUP:

  1. Bielky so štipkou soli vymiešajte na tuhý sneh. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu, pridajte olej (alebo vlažné roztopené maslo), mlieko a premiešajte.
  2. V tretej mise zmiešajte suché ingrediencie – mleté orechy, makovú múku (mletý mak) a sódu bikarbónu. Potom suchú zmes pridajte k tekutej a jemne miešajte, kým nevznikne krásne vláčne cesto. Nakoniec doň po lyžiciach zapracujte sneh a nadrobno nakrájanú citrónovú kôru.
  3. Cesto prelejte do vymastenej a múkou (alebo kokosom) vysypanej formy a dajte piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Potom rúru vypnite, pootvorte ju a bábovku v nej nechajte ešte 10 minút.
  4. Zatiaľ urobte polevu: V kastróle nad parou roztopte čokoládu, pridajte škoricu a vymiešajte hladkú polevu. Polejte ňou vychladnutú bábovku, ozdobte citrónom a môžete krájať.

Kategórie