Voňavú bábovku plnú maku, ktorý nosí šťastie a bohatstvo, pre vás pripravila kreatívna foodblogerka Veronika Čopíková. Viac chutných inšpirácií a rýchlych fígľov do kuchyne nájdete na jej blogu lenivakucharka.sk
Maková bábovka s citrónovou kôrou
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 100 ml repkového oleja (vlažného rozpusteného masla)
- 100 ml mlieka (alebo cmaru)
- 150 g mletých orechov (mix vlašských a lieskových)
- 50 g makovej múky (mletého maku)
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 citrón v biokvalite
- múka alebo kokos na vysypanie formy
Na čokoládovú polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 1 lyžička mletej škorice
- kôra z 1 biocitróna na ozdobu
POSTUP:
- Bielky so štipkou soli vymiešajte na tuhý sneh. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu, pridajte olej (alebo vlažné roztopené maslo), mlieko a premiešajte.
- V tretej mise zmiešajte suché ingrediencie – mleté orechy, makovú múku (mletý mak) a sódu bikarbónu. Potom suchú zmes pridajte k tekutej a jemne miešajte, kým nevznikne krásne vláčne cesto. Nakoniec doň po lyžiciach zapracujte sneh a nadrobno nakrájanú citrónovú kôru.
- Cesto prelejte do vymastenej a múkou (alebo kokosom) vysypanej formy a dajte piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Potom rúru vypnite, pootvorte ju a bábovku v nej nechajte ešte 10 minút.
- Zatiaľ urobte polevu: V kastróle nad parou roztopte čokoládu, pridajte škoricu a vymiešajte hladkú polevu. Polejte ňou vychladnutú bábovku, ozdobte citrónom a môžete krájať.