Ak už máte sviatočných chodov dosť, za tieto dobroty od šikovných kuchárok dáme ruku do ohňa :)

Extra šťavnaté francúzske zemiaky pre vás pripravila kreatívna foodblogerka Veronika Čopíková. Viac chutných inšpirácií a rýchlych fígľov do kuchyne nájdete na jej blogu lenivakucharka.sk

Šťavnaté francúzske zemiaky

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 900 g zemiakov
  • 1 cibuľa (alebo 4 šalotky)
  • 1 klobása
  • 4 vajcia natvrdo
  • 1 menšia cuketa
  • 1 paprika
  • 10 zaváraných uhoriek
  • 250 ml kyslej smotany
  • 250 ml smotany na varenie
  • 250 g tvrdého syra
  • soľ, čierne korenie, mletá paprika
  • olivový olej
  • mladá cibuľka na podávanie

POSTUP:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, očistenú cibuľu nakrájajte na plátky, klobásu na kolieska, cuketu a zavárané uhorky na drobnejšie kúsky a papriku na menšie plátky. Plátky zemiakov osoľte, okoreňte čiernym korením aj paprikou a dobre premiešajte.
  2. Vajcia očistite a nakrájajte na tenšie kolieska. V pohári zmiešajte kyslú smotanu so smotanou na varenie. Syr nastrúhajte nahrubo.
  3. Môžete skladať zemiaky: Keramickú alebo sklenenú formu vymastite a rozložte do nej ochutené zemiaky. Na ne uložte nakrájanú zeleninu, pár koliesok klobásy, cibule a vajec. Posypte syrom a celý postup zopakujte. Na vrchnú vrstvu zemiakov nalejte smotanovú zmes, posypte ju zvyšným syrom a dajte piecť pri 180 °C na 60 minút. Francuzáky servírujte ozdobené nakrájanou mladou cibuľkou.