10x TOP POLIEVKA, akú sme kedy jedli: Každá zasýti a dodá KOPU VITAMÍNOV!
10. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:49)

Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA
Staré mamy tvrdia, že polievka je grunt :) My ich zbožňujeme celoročne, a keď vonku prší, fúka, sú naším SOS. Pre nás aj našich večných hladošov. Máte to rovnako?
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Zdroj: Vermillon
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Šošovicová polievka podľa Márie Čírovej
Varieval jej ju milovaný dedko. >> RECEPT TU
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Šošovicová polievka, ktorú miluje Mária Čírová.
Zeleninová polievka s pohánkou od potravinovej inžinierky Gabiky Žlebekovej
Zdroj: Matej Kalina
Pripomína vám gulášovú?
ZA HRNIEC, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 1 menšia mrkva
- 1 menší petržlen
- štvrť stredne veľkého zeleru
- pol menšej cukety
- 1 väčšia cibuľa
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 šálka pohánky
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- pol lyžičky čierneho mletého korenia";i:10;s:19:"1 lyžica majoránu";i:11;s:17:"1 lyžička rasce";i:12;s:12:"morská soľ";i:13;s:87:"2 lyžice kvalitného oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový, sezamový)";i:14;s:39:"za hrsť nasekanej petržlenovej vňate";i:15;s:20:"1 lyžica miso pasty
POSTUP:
- Zeleninu očistite, umyte a pokrájajte na kocky.
- Cibuľu dajte do hrnca s osolenou vriacou vodou a varte dosklovita. Postupne pridávajte zeleninu – asi po 5 minútach postupne (vždy po zovretí predchádzajúcej zeleniny). Prisypte pohánku a varte asi 10 minút.
- Ako posledné vložte do hrnca zemiaky nakrájané na kocky a varte 20 minút. Potom pridajte mletú červenú papriku a nechajte prejsť varom. Ochuťte všetkými koreninami podľa chuti, osoľte a posypte petržlenovou vňaťou. Polievku zjemnite kvalitným olejom – už ju nevarte. Úplne nakoniec do nej zamiešajte miso pastu rozpustenú v troche vody. Môžete podávať.
„Táto polievka je naozaj veľmi výdatná, dokonca aj bez mäsa. Bielkovinu v nej nahradzuje pohánka a miso pasta. Okrem toho vás príjemne zahreje, telu dodá veľa energie,“ usmieva sa Gabika. Uvarte ju presne podľa jej návodu a na jazyku budete cítiť každú zeleninu zvlášť. Nás to úplne dostalo! „Asi je to práve tým, že ju do polievky pridávam postupne a nie naraz,“ vysvetľuje odborníčka.
Nedeľná s pečeňovými haluškami od Szidi Tobias
Je dokonalá! >> RECEPT TU
Zdroj: Shutterstock
Kuracia polievka na nedeľu
Brokolicová polievka bez smotany od Silvie z Pezinka
Zdroj: Petra Bošanská
Brokolicová polievka s maslom ghí
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 1 brokolica
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- maslo ghí
- 1 muškátový oriešok
- soľ, korenie
POSTUP:
- Brokolicu a koreňovú zeleninu uvarte na pare. Potom zeleninu rozmixujte s vodou, nad ktorou sa parila.
- Pridajte za lyžičku masla ghí, osoľte, okoreňte a navrch postrúhajte muškátový oriešok. Môžete podávať.
Mrkvovo-zázvorová polievka bez histamínu
Veru, môžu ju aj histaminici, no zachutí všetkým. >> RECEPT TU
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Mrkvovo-zázvorová poievka
Polievka z petržlenovej vňate so syrovými guľôčkami od Nikoly
Zdroj: MATEJ KALINA
Polievka z petržlenovej vňate so syrovými guľôčkami
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 1 veľký zväzok petržlenovej vňate
- 1,5 l zeleninového vývaru (vody)
- 1 zväzok vňatí – zelerovej, ligurčekovej, pažítkovej
- soľ, korenie
- olivový olej
Na syrové guľôčky:
- 1 vajce
- 2 lyžice strúhanky
- 1 lyžica hrubej múky
- štipka soli
- na špičku noža sódy bikarbóny
- 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
- za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
POSTUP:
- Najprv urobte guľôčky: Zo surovín vypracujte tuhšie cestíčko a tvarujte z neho malé guľky (1 cm). Malo by ich byť okolo 25 až 30. Odložte do chladničky.
- Uvarte polievku: Na oleji krátko orestujte nasekanú petržlenovú vňať. Osoľte, okoreňte a zalejte vývarom alebo vodou. Do hrnca pridajte vňatkový mix a nechajte zovrieť
- Potom do polievky ponorte syrové guľôčky a varte 6-7 minút. Môžete podávať.
CESNAKOVÁ polievka s chlebovými tyčinkami
Radosť krájať, čistiť a variť! >> RECEPT TU
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Cesnaková s chlebovými tyčinkami
Slepačia polievka s frkaculami
Zdroj: Matej Kalina
Frkacule do zdravej mäsovej polievky nás naučili skúsené gazdinky z Kráľovej.
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 4 HODINY, VARENIE 3 HODINY
Potrebujete:
- 1 domáca sliepka
- 6 mrkiev
- 1 kaleráb
- 2 petržleny
- 1 menší zeler
- zopár listov kelu
- 1 cibuľa
- celé čierne korenie a nové korenie
- soľ
- petržlenová vňať na ozdobu
Na frkacule:
- 100 g hrubej múky
- 1 vajce (najlepšie domáce)
- 1 lyžička bravčovej masti
- trochu soli
POSTUP:
- Umytú sliepku dajte variť do hrnca s osolenou vodou. Počkajte, kým sa navrchu vytvorí pena – odoberte ju naberačkou. Do hrnca pridajte všetku zeleninu aj korenie a pomaly varte 3 hodiny.
- Pripravte frkacule: Zo surovín vypracujte nelepivé cesto. Vyvaľkajte ho na tenko (2 mm) a rozrežte na 0,5 cm široké pásy. Tie rozkrájajte na kosoštvorce a po jednom klaďte na doštičku s drážkami, ktorá na nich vyryje pekný vzor. Každý kosoštvorček na nej zatočte paličkou a „odfŕkajte“ na čistý obrus.
- Frkacule môžete zavariť priamo v uvarenej polievke alebo zvlášť v osolenej vode. Nesmú však vrieť – varte ich pomaly asi 10 minút. Nepoužité frkacule dobre vysušte, pokojne niekoľko dní. Tak vám vydržia aj rok.
Fantastický VÝVAR zo zimnej zeleniny
Osviežte kuchyňu jeho voňavým korením. >> RECEPT TU
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Zeleninový vývar
Špeciálna KAPUSTNICA Katky Brychtovej
Presnejšie, Katke ju varieva jej manžel, a je famózna! >> RECEPT TU
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Kapustnica Katky Brychtovej