Reklama

10x TOP POLIEVKA, akú sme kedy jedli: Každá zasýti a dodá KOPU VITAMÍNOV!

Zohreje vás! Do tejto farebnej polievky môžete tiež nakrájať diétne kuracie prsia, no vďaka cíceru vás celkom isto zasýti aj bez mäsa.

Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Staré mamy tvrdia, že polievka je grunt :) My ich zbožňujeme celoročne, a keď vonku prší, fúka, sú naším SOS. Pre nás aj našich večných hladošov. Máte to rovnako?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Super zdravá japonská polievka ramen: Takto ju pripravil kuchár Ľuboš

    Šošovicová polievka podľa Márie Čírovej

    Varieval jej ju milovaný dedko. >> RECEPT TU

    Zdroj: Archív Dobrého jedla

    Šošovicová polievka, ktorú miluje Mária Čírová.

    Zeleninová polievka s pohánkou od potravinovej inžinierky Gabiky Žlebekovej

    Zdroj: Matej Kalina

    Pripomína vám gulášovú?

    ZA HRNIEC, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 menšia mrkva
    • 1 menší petržlen
    • štvrť stredne veľkého zeleru
    • pol menšej cukety
    • 1 väčšia cibuľa
    • 3-4 strúčiky cesnaku
    • 1 šálka pohánky
    • 4 stredne veľké zemiaky
    • 1 lyžica mletej červenej papriky
    • pol lyžičky čierneho mletého korenia";i:10;s:19:"1 lyžica majoránu";i:11;s:17:"1 lyžička rasce";i:12;s:12:"morská soľ";i:13;s:87:"2 lyžice kvalitného oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový, sezamový)";i:14;s:39:"za hrsť nasekanej petržlenovej vňate";i:15;s:20:"1 lyžica miso pasty

    POSTUP:

    1. Zeleninu očistite, umyte a pokrájajte na kocky.
    2. Cibuľu dajte do hrnca s osolenou vriacou vodou a varte dosklovita. Postupne pridávajte zeleninu – asi po 5 minútach postupne (vždy po zovretí predchádzajúcej zeleniny). Prisypte pohánku a varte asi 10 minút.
    3. Ako posledné vložte do hrnca zemiaky nakrájané na kocky a varte 20 minút. Potom pridajte mletú červenú papriku a nechajte prejsť varom. Ochuťte všetkými koreninami podľa chuti, osoľte a posypte petržlenovou vňaťou. Polievku zjemnite kvalitným olejom – už ju nevarte. Úplne nakoniec do nej zamiešajte miso pastu rozpustenú v troche vody. Môžete podávať.

    „Táto polievka je naozaj veľmi výdatná, dokonca aj bez mäsa. Bielkovinu v nej nahradzuje pohánka a miso pasta. Okrem toho vás príjemne zahreje, telu dodá veľa energie,“ usmieva sa Gabika. Uvarte ju presne podľa jej návodu a na jazyku budete cítiť každú zeleninu zvlášť. Nás to úplne dostalo! „Asi je to práve tým, že ju do polievky pridávam postupne a nie naraz,“ vysvetľuje odborníčka.

    Nedeľná s pečeňovými haluškami od Szidi Tobias

    Je dokonalá!  >> RECEPT TU

    Zdroj: Shutterstock

    Kuracia polievka na nedeľu

    Brokolicová polievka bez smotany od Silvie z Pezinka

    Zdroj: Petra Bošanská

    Brokolicová polievka s maslom ghí

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 brokolica
    • 2 mrkvy
    • 2 petržleny
    • maslo ghí
    • 1 muškátový oriešok
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Brokolicu a koreňovú zeleninu uvarte na pare. Potom zeleninu rozmixujte s vodou, nad ktorou sa parila.
    2. Pridajte za lyžičku masla ghí, osoľte, okoreňte a navrch postrúhajte muškátový oriešok. Môžete podávať.

    Mrkvovo-zázvorová polievka bez histamínu

    Veru, môžu ju aj histaminici, no zachutí všetkým.   >> RECEPT TU

    Zdroj: Archív Dobrého jedla

    Mrkvovo-zázvorová poievka

    Polievka z petržlenovej vňate so syrovými guľôčkami od Nikoly

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Polievka z petržlenovej vňate so syrovými guľôčkami

    4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 veľký zväzok petržlenovej vňate
    • 1,5 l zeleninového vývaru (vody)
    • 1 zväzok vňatí – zelerovej, ligurčekovej, pažítkovej
    • soľ, korenie
    • olivový olej

    Na syrové guľôčky:

    • 1 vajce
    • 2 lyžice strúhanky
    • 1 lyžica hrubej múky
    • štipka soli
    • na špičku noža sódy bikarbóny
    • 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
    • za hrsť nasekanej petržlenovej vňate

    POSTUP:

    1. Najprv urobte guľôčky: Zo surovín vypracujte tuhšie cestíčko a tvarujte z neho malé guľky (1 cm). Malo by ich byť okolo 25 až 30. Odložte do chladničky.
    2. Uvarte polievku: Na oleji krátko orestujte nasekanú petržlenovú vňať. Osoľte, okoreňte a zalejte vývarom alebo vodou. Do hrnca pridajte vňatkový mix a nechajte zovrieť
    3. Potom do polievky ponorte syrové guľôčky a varte 6-7 minút. Môžete podávať.

    CESNAKOVÁ polievka s chlebovými tyčinkami

    Radosť krájať, čistiť a variť!   >> RECEPT TU

    Zdroj: Archív Dobrého jedla

    Cesnaková s chlebovými tyčinkami

    Slepačia polievka s frkaculami

    Zdroj: Matej Kalina

    Frkacule do zdravej mäsovej polievky nás naučili skúsené gazdinky z Kráľovej.

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 4 HODINY, VARENIE 3 HODINY

    Potrebujete:

    • 1 domáca sliepka
    • 6 mrkiev
    • 1 kaleráb
    • 2 petržleny
    • 1 menší zeler
    • zopár listov kelu
    • 1 cibuľa
    • celé čierne korenie a nové korenie
    • soľ
    • petržlenová vňať na ozdobu

    Na frkacule:

    • 100 g hrubej múky
    • 1 vajce (najlepšie domáce)
    • 1 lyžička bravčovej masti
    • trochu soli

    POSTUP:

    1. Umytú sliepku dajte variť do hrnca s osolenou vodou. Počkajte, kým sa navrchu vytvorí pena – odoberte ju naberačkou. Do hrnca pridajte všetku zeleninu aj korenie a pomaly varte 3 hodiny.
    2. Pripravte frkacule: Zo surovín vypracujte nelepivé cesto. Vyvaľkajte ho na tenko (2 mm) a rozrežte na 0,5 cm široké pásy. Tie rozkrájajte na kosoštvorce a po jednom klaďte na doštičku s drážkami, ktorá na nich vyryje pekný vzor. Každý kosoštvorček na nej zatočte paličkou a „odfŕkajte“ na čistý obrus.
    3. Frkacule môžete zavariť priamo v uvarenej polievke alebo zvlášť v osolenej vode. Nesmú však vrieť – varte ich pomaly asi 10 minút. Nepoužité frkacule dobre vysušte, pokojne niekoľko dní. Tak vám vydržia aj rok.

    Fantastický VÝVAR zo zimnej zeleniny

    Osviežte kuchyňu jeho voňavým korením. >> RECEPT TU

    Špeciálna KAPUSTNICA Katky Brychtovej

    Presnejšie, Katke ju varieva jej manžel, a je famózna! >> RECEPT TU

    Zdroj: Archív Dobrého jedla

    Kapustnica Katky Brychtovej

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.