Vynikajúce KÁVOVÉ DEZERTY: Super RECEPTY, napečiete ako profi cukrárka!
7. 1. 2024, 13:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Z lahodného horkosladkého nápoja a jeho prípravy sa stal kult, a to nielen pre hipsterov. No káva je perfektný spoločník aj pri pečení. Vieme o tom svoje. Však? Pustite sa do týchto dezertov, ktorými zapôsobíte na svojich milovaných aj prípadných hostí.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Wittekova Laura
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Recepty na tieto dezerty, ktorými zapôsobíte ako profi cukrárky, máme od spolupracovníčky Barbory Štetinovej z českého magazínu Gurmet. Vrelo vám ich ODPORÚČAME, chutia ako sen!
Týmto jemným lievancom dodá káva a mokka sirup robustnosť. Do cesta môžete vmiešať aj nasekané kakaové bôby. Mňam!
Kávové lievance
4 PORCIE, PRÍPRAVA A OPEKANIE 30 MINÚT
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Kávové lievance chutia ako sen.
Potrebujete:
- 190 g hladkej múky
- 4 lyžičky kypriaceho prášku
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 5 lyžíc rozpusteného masla
- 1 lyžica jemného kryštálového cukru
- 2 lyžičky instantnej alebo jemne pomletej kávy
- maslo alebo rastlinný olej na opekanie
Na mokka sirup:
- 120 ml silnej kávy
- 1 lyžica kakaa
- 2-5 lyžíc kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
POSTUP:
- Zo surovín na lievance vymiešajte v mise hladké cesto. Nechajte ho 10 minút odležať. Horúcu panvicu potrite maslom alebo olejom a naberačkou nalejte do stredu cesto. Jemným pohybom panvice ho nechajte roztiecť k okrajom. Opekajte z oboch strán dozlatista.
- Sirup pripravte, kým cesto odpočíva. Môžete ho uvariť aj deň vopred. Všetky suroviny uveďte v kastróliku do varu. Množstvo cukru zvoľte podľa chuti a požadovanej hustoty. Ak chcete redšiu konzistenciu sirupu, stačia ho 2 lyžice. Studeným alebo teplým sirupom prelejte lievance a podávajte.

Zdroj: NMH
Elegantný mrazený dezert, ktorý pripravíte aj bez zmrzlinovača. Penu pokojne podávajte aj nemrazenú, je to vlastne klasické talianske zabaione.
Kávový parfait
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, CHLADENIE CEZ NOC + 15 MINÚT
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Kávový parfait.
Potrebujete:
Na kávový základ:
- 4 žĺtky
- 50 g krupicového cukru
- 60 ml kávového likéru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 75 ml silnej kávy
Na zdobenie:
- 150 ml smotany na šľahanie (najlepšie 40-percentnej)
- 30 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kakao na posypanie
POSTUP:
- V kovovej miske šľahajte asi minútu žĺtky, cukor a likér. Potom šľahajte 7-8 minút nad parou. Zmes by mala mať nadýchanú, hustú konzistenciu podobnú svetlej majonéze. Za stáleho miešania misku zoberte z vodného kúpeľa a šľahajte, kým pena neschladne. Môžete ju položiť na ľad.
- K žĺtkovej pene primiešajte smotanu a kávu. Formu na zmrzlinu vysteľte potravinárskou fóliou, vlejte do nej zmes a dajte cez noc mraziť.
- Druhý deň vyšľahajte smotanu s cukrom a extraktom dotuha. Parfait preložte z formy na podnos a ozdobte šľahačkou. Vidličkou na ňom môžete vytvoriť ozdobné ryhy. Dezert dajte ešte na 15 minút do mrazničky, aby vrchná vrstva jemne stuhla. Pred podávaním zľahka poprášte kakaom.

Zdroj: NMH
Tradičný mexický dezert môžete ozvláštniť kávou. Vďaka lúhovaniu je jej chuť dostatočne výrazná, no neuberie na jeho charakteristickej chuti.
Kávový flan
1 MALÁ FORMA NA CHLEBÍČEK, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Kávový flan chutí ako sen.
Potrebujete:
- 350 ml smotany na šľahanie (najlepšie 40-percentnej)
- 2 hrste zrnkovej kávy
- 2 menšie vajcia
- 2 menšie žĺtky
- 75 g krupicového cukru
- 30 ml kávového likéru
- maslo na potretie formy
Na karamel:
- 100 krupicového cukru
- 50 ml vody
POSTUP:
- Smotanu nalejte do hlbšej panvice, vsypte kávu a zahrejte takmer do varu. Stiahnite zo sporáka a nechajte 1 hodinu lúhovať.
- Kávovú smotanu sceďte, malo by jej ostať asi 300 ml. Prešľahajte ju s vajcami, so žĺtkami, s cukrom a kávovým likérom.
- Pripravte karamel: Do panvice so silným dnom vsypte cukor, prilejte vodu a priveďte do varu. Po 8-10 minútach sa voda vyvarí a cukor sa zmení na zlatistý karamel.
- Karamel prelejte do potretej formy, nechajte ho chvíľu stuhnúť. Nalejte naň kávovú zmes. Formu vložte do pekáčika s vriacou vodou tak, aby siahala asi do polovice formy. Pečte 40-45 minút vo vodnom kúpeli v rúre predhriatej na 150 °C.
- Hotový flan je na dotyk pružný, ale stále sa zľahka chveje. Nechajte ho úplne vychladnúť. Ak sa okraje pripiekli, zľahka ich orežte nožom alebo nahrejte formu a dezert vyklopte na podnos. Hneď podávajte.

Zdroj: NMH
Tento dezert boduje spojením výraznej kávy a exotickej ružovej vody (zoženiete ju ľahko). Vlašské orechy sa zasa postarajú o rustikálny akcent. Hutný a sýty čokoládový korpus pripomína brownies.
Kávové rezy s orechmi
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Kávový rez s orechmi.
Potrebujete:
Na korpus:
- 215 g kvalitnej horkej čokolády
- 50 ml silnej kávy
- 6 veľkých vajec
- 215 g krupicového cukru
- 120 g vlašských orechov
Na ružový krém:
- 400 ml smotany na šľahanie (40-percentnej)
- 2 a pol lyžice práškového cukru
- 1 a pol lyžice ružovej vody
POSTUP:
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s kávou a nechajte trochy vychladiť.
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom na penu a zašľahajte čokoládovú zmes. Stierkou zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
- Formu 25 x 35 cm vyložte papierom na pečenie, vlejte cesto a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 20 až 30 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
- Pripravte krém: Smotanu vyšľahajte s cukrom dotuha a vmiešajte ružovú vodu.
- Orechy nasucho pečte v panvici a nasekajte. Z korpusu odkrojte okraje a nakrájajte ho na tri pruhy veľkosti približne 25 x 11 cm. Prvý postavte na podnos, potrite ho časťou krému a husto posypte orechmi. Priklopte ďalším plátom, znova potrite krémom, posypte orechmi a prikryte tretím plátom. Môžete ozdobiť krémom. Ihneď podávajte.