Reklama

Vynikajúce KÁVOVÉ DEZERTY: Super RECEPTY, napečiete ako profi cukrárka!

Parádny kávový parfait zachutí všetkým.

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Z lahodného horkosladkého nápoja a jeho prípravy sa stal kult, a to nielen pre hipsterov. No káva je perfektný spoločník aj pri pečení. Vieme o tom svoje. Však? Pustite sa do týchto dezertov, ktorými zapôsobíte na svojich milovaných aj prípadných hostí.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božské KOKOSOVÉ KOLÁČIKY Viki Rákovej si musíte urobiť: A ten krém je MŇAM!
    Zdroj: NMH

    Recepty na tieto dezerty, ktorými zapôsobíte ako profi cukrárky, máme od spolupracovníčky Barbory Štetinovej z českého magazínu Gurmet. Vrelo vám ich ODPORÚČAME, chutia ako sen!

    Týmto jemným lievancom dodá káva a mokka sirup robustnosť. Do cesta môžete vmiešať aj nasekané kakaové bôby. Mňam!

    Kávové lievance

    4 PORCIE, PRÍPRAVA A OPEKANIE 30 MINÚT

    Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

    Kávové lievance chutia ako sen.

    Potrebujete:

    • 190 g hladkej múky
    • 4 lyžičky kypriaceho prášku
    • 250 ml mlieka
    • 2 vajcia
    • 5 lyžíc rozpusteného masla
    • 1 lyžica jemného kryštálového cukru
    • 2 lyžičky instantnej alebo jemne pomletej kávy
    • maslo alebo rastlinný olej na opekanie

    Na mokka sirup:

    • 120 ml silnej kávy
    • 1 lyžica kakaa
    • 2-5 lyžíc kryštálového cukru
    • 1 lyžička vanilkového extraktu

    POSTUP:

    1. Zo surovín na lievance vymiešajte v mise hladké cesto. Nechajte ho 10 minút odležať. Horúcu panvicu potrite maslom alebo olejom a naberačkou nalejte do stredu cesto. Jemným pohybom panvice ho nechajte roztiecť k okrajom. Opekajte z oboch strán dozlatista.
    2. Sirup pripravte, kým cesto odpočíva. Môžete ho uvariť aj deň vopred. Všetky suroviny uveďte v kastróliku do varu. Množstvo cukru zvoľte podľa chuti a požadovanej hustoty. Ak chcete redšiu konzistenciu sirupu, stačia ho 2 lyžice. Studeným alebo teplým sirupom prelejte lievance a podávajte.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jedlo PROTI CHOLESTEROLU: Nebolí, no zabíja najviac Slovákov, takto s ním zatočte!
      Zdroj: NMH

      Elegantný mrazený dezert, ktorý pripravíte aj bez zmrzlinovača. Penu pokojne podávajte aj nemrazenú, je to vlastne klasické talianske zabaione.

      Kávový parfait

      8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, CHLADENIE CEZ NOC + 15 MINÚT

      Potrebujete:

      Na kávový základ:

      • 4 žĺtky
      • 50 g krupicového cukru
      • 60 ml kávového likéru
      • 150 ml smotany na šľahanie
      • 75 ml silnej kávy

      Na zdobenie:

      • 150 ml smotany na šľahanie (najlepšie 40-percentnej)
      • 30 g krupicového cukru
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • kakao na posypanie

      POSTUP:

      1. V kovovej miske šľahajte asi minútu žĺtky, cukor a likér. Potom šľahajte 7-8 minút nad parou. Zmes by mala mať nadýchanú, hustú konzistenciu podobnú svetlej majonéze. Za stáleho miešania misku zoberte z vodného kúpeľa a šľahajte, kým pena neschladne. Môžete ju položiť na ľad.
      2. K žĺtkovej pene primiešajte smotanu a kávu. Formu na zmrzlinu vysteľte potravinárskou fóliou, vlejte do nej zmes a dajte cez noc mraziť.
      3. Druhý deň vyšľahajte smotanu s cukrom a extraktom dotuha. Parfait preložte z formy na podnos a ozdobte šľahačkou. Vidličkou na ňom môžete vytvoriť ozdobné ryhy. Dezert dajte ešte na 15 minút do mrazničky, aby vrchná vrstva jemne stuhla. Pred podávaním zľahka poprášte kakaom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Adriana Poláková má SUPER RECEPT na CISÁRSKY TRHANEC: Mňam, budete si ho robiť často!
        Zdroj: NMH

        Tradičný mexický dezert môžete ozvláštniť kávou. Vďaka lúhovaniu je jej chuť dostatočne výrazná, no neuberie na jeho charakteristickej chuti.

        Kávový flan

        1 MALÁ FORMA NA CHLEBÍČEK, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

        Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

        Kávový flan chutí ako sen.

        Potrebujete:

        • 350 ml smotany na šľahanie (najlepšie 40-percentnej)
        • 2 hrste zrnkovej kávy
        • 2 menšie vajcia
        • 2 menšie žĺtky
        • 75 g krupicového cukru
        • 30 ml kávového likéru
        • maslo na potretie formy

        Na karamel:

        • 100 krupicového cukru
        • 50 ml vody

        POSTUP:

        1. Smotanu nalejte do hlbšej panvice, vsypte kávu a zahrejte takmer do varu. Stiahnite zo sporáka a nechajte 1 hodinu lúhovať.
        2. Kávovú smotanu sceďte, malo by jej ostať asi 300 ml. Prešľahajte ju s vajcami, so žĺtkami, s cukrom a kávovým likérom.
        3. Pripravte karamel: Do panvice so silným dnom vsypte cukor, prilejte vodu a priveďte do varu. Po 8-10 minútach sa voda vyvarí a cukor sa zmení na zlatistý karamel.
        4. Karamel prelejte do potretej formy, nechajte ho chvíľu stuhnúť. Nalejte naň kávovú zmes. Formu vložte do pekáčika s vriacou vodou tak, aby siahala asi do polovice formy. Pečte 40-45 minút vo vodnom kúpeli v rúre predhriatej na 150 °C.
        5. Hotový flan je na dotyk pružný, ale stále sa zľahka chveje. Nechajte ho úplne vychladnúť. Ak sa okraje pripiekli, zľahka ich orežte nožom alebo nahrejte formu a dezert vyklopte na podnos. Hneď podávajte.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Jednoduché triky, aby ste neplakali pri krájaní cibule: Toto naozaj zaberá!
          Zdroj: NMH

          Tento dezert boduje spojením výraznej kávy a exotickej ružovej vody (zoženiete ju ľahko). Vlašské orechy sa zasa postarajú o rustikálny akcent. Hutný a sýty čokoládový korpus pripomína brownies.

          Kávové rezy s orechmi

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

          Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

          Kávový rez s orechmi.

          Potrebujete:

          Na korpus:

          • 215 g kvalitnej horkej čokolády
          • 50 ml silnej kávy
          • 6 veľkých vajec
          • 215 g krupicového cukru
          • 120 g vlašských orechov

          Na ružový krém:

          • 400 ml smotany na šľahanie (40-percentnej)
          • 2 a pol lyžice práškového cukru
          • 1 a pol lyžice ružovej vody

          POSTUP:

          1. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s kávou a nechajte trochy vychladiť.
          2. Žĺtky vyšľahajte s cukrom na penu a zašľahajte čokoládovú zmes. Stierkou zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
          3. Formu 25 x 35 cm vyložte papierom na pečenie, vlejte cesto a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 20 až 30 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
          4. Pripravte krém: Smotanu vyšľahajte s cukrom dotuha a vmiešajte ružovú vodu.  
          5. Orechy nasucho pečte v panvici a nasekajte. Z korpusu odkrojte okraje a nakrájajte ho na tri pruhy veľkosti približne 25 x 11 cm. Prvý postavte na podnos, potrite ho časťou krému a husto posypte orechmi. Priklopte ďalším plátom, znova potrite krémom, posypte orechmi a prikryte tretím plátom. Môžete ozdobiť krémom. Ihneď podávajte.

          Autor článku

          Katarína Brunovská

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.