Tušili ste to? Tieto obľúbené potraviny sú plné mikroplastov! Jeme ich každý deň
24. 3. 2025, 15:01 (aktualizované: 26. 3. 2025, 9:45)

Zdroj: pexels.com
Viete, ktoré ovocie či zelenina sú najviac kontaminované? Pozrite si rebríček 10 potravín s najvyšším obsahom mikroplastov. Niektoré si doprajeme každý deň!
Zdroj: pexels.com
Mikroplasty môžu obsahovať nebezpečné chemikálie, ktoré sa používajú pri výrobe plastov, ako aj toxíny a znečisťujúce látky, ktoré sa viažu na ich povrch. Keď sa dostanú do ľudského tela, môžu spôsobiť zdravotné problémy a narušiť hormonálnu rovnováhu.
Čo sú to mikroplasty?
Mikroplasty v jedle sú malé častice plastov, ktoré majú veľkosť menšiu než 5 milimetrov. Tieto častice sa dostávajú do našich potravín rôznymi spôsobmi, najčastejšie v dôsledku znečistenia životného prostredia a rozkladu väčších plastových predmetov, ako sú obaly, fľaše, alebo syntetické vlákna. Mikroskopické plastové častice sa môžu nájsť v rôznych potravinách, a to najmä v morských plodoch, rybách, soli, mede, balenej vode a dokonca aj v niektorých zeleninách a ovocí.
Zdroj: pexels.com
Aj keď je problém s mikroplastmi ešte stále v štádiu výskumu, je dôležité byť si vedomý ich prítomnosti a snažiť sa minimalizovať spotrebu plastov v každodennom živote.
Ako sa mikroplasty dostávajú do jedla?
- Morské plody a ryby – Plastové častice sa dostávajú do vody a následne do morských živočíchov, ktoré ich zamieňajú za potravu. Keď ľudia konzumujú tieto živočíchy, mikroplasty sa dostávajú aj do našich tiel.
- Znečistenie prostredia – Plastové obaly alebo polystyrénové materiály, ktoré sa dostávajú do pôdy a vody, môžu kontaminovať pôdu a rastliny.
- Fľaše a obaly – Plastové obaly môžu uvoľňovať mikroplasty do tekutín, ako je voda alebo šťavy, ktoré následne konzumujeme.
- Práca s potravinami – Plastové nástroje a obaly môžu prispieť k uvoľňovaniu mikroplastov počas prípravy jedál.
Zdroj: pexels
Plastové častice sa dostávajú do vody a následne do morských živočíchov, ktoré ich zamieňajú za potravu.
Ako obmedziť príjem mikroplastov
Aj keď je problém s mikroplastmi ešte stále v štádiu výskumu, je dôležité byť si vedomý ich prítomnosti a snažiť sa minimalizovať spotrebu plastov v každodennom živote. Hoci je ťažké, ba priam nemožné, úplne sa vyhnúť mikroplastom, ich príjem môžeme predsalen znížiť. Ako?
7 tipov, ako znižiť príjem mikroplastov cez jedlo
1. Pite filtrovanú vodu Vyhýbajte sa balenej vode. Používajte domáci filter alebo filter zabudovaný v chladničke.
2. Nakupujte bez obalu Kupujte čerstvé potraviny bez plastových obalov. Noste si vlastné nákupné tašky a nádoby.
3. Obmedzte morsé plody Konzumujte ich menej alebo vyberajte ryby a krevety z overených zdrojov.
4. Zmeňte druh soli Morskú soľ nahraąte kamennou alebo himalájskou. Obsahuje menej mikroplastov.
5. Dôkladne umývajte ovocie a zeleninu Použite kefku, vlažnú vodu alebo roztok jedlej sódy.
6. Nepoužívajte plastové dosky na krájanie horúcedho jedla Vymeňte ich za drevené, sklenené alebo bambusové.
7. Nezohrievajte jedlo v plastových nádobách Použite radšej sklo alebo keramiku. Teplo z plastov uvoľňuje častice do jedla.
Zdroj: pexels.com
Aj keď je problém s mikroplastmi ešte stále v štádiu výskumu, je dôležité byť si vedomý ich prítomnosti a snažiť sa minimalizovať spotrebu plastov v každodennom živote.
10 potravín, ktoré obsahujú najviac mikroplastov
Len nedávno televízia CNN zhrnula výsledky viacerých štúdií, ktoré ukazujú, ktoré potraviny a nápoje obsahujú najviac mikroplastov. Niektoré zistenia vás môžu prekvapiť a donútiť premyslieť si, čo si doprajete počas dňa.
Zdroj: unsplash.com
Balená voda – Jednoznačný víťaz v množstve mikroplastov. Môže obsahovať stovky tisíc častíc na liter.
1. Voda v plastovej fľaši
Balená voda môže obsahovať oveľa viac mikroplastov než voda z vodovodu či filtrovaná voda. Podľa štúdie v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences sa v dvoch vzorkách balenej vody našlo v priemere až 240 000 plastových častíc – mnohé sú mikroskopické. Napriek tomu priemysel balenej vody naďalej rastie a v roku 2024 dosahuje hodnotu 274 miliárd dolárov (údaj Mordor Intelligence).
Zdroj: pexels.com
Podľa štúdie z roku 2023 obsahuje himalájska ružová soľ výrazne viac mikroplastov ako bežná kuchynská soľ
2. Himalájska soľ
Himalájska ružová soľ sa ťaží predovšetkým v pakistanskej provincii Pandžáb, ale vyrába sa aj v iných oblastiach sveta. Je drahšia ako bežná kuchynská soľ a často sa propaguje s neoverenými zdravotnými tvrdeniami, pretože nie je spracovaná. Podľa štúdie z roku 2023 obsahuje himalájska ružová soľ výrazne viac mikroplastov než bežná kuchynská soľ alebo morské soli. Štúdia ukázala, že suchozemské soli, ako himalájska a čierna soľ, majú vyšší obsah mikroplastov ako oceánske soli.
Zdroj: Shutterstock
Dobrou správou je, že množstvo mikroplastov v ryži dokážete znížiť!
3. Ryža
Najmä predvarená a balená ryža môže byť kontaminovaná mikroplastmi z obalov a spracovania. Ryža je základnou potravinou pre viac ako polovicu svetovej populácie, najmä v Ázii a Afrike. Podľa štúdie Queenslandskej univerzity môžu ľudia pri konzumácii 100 gramov ryže prijať 3 až 4 miligramy mikroplastov, pričom instantná ryža obsahuje až 13 miligramov na porciu. Množstvo mikroplastov v ryži môžete znížiť o 40 %, ak ju pred varením dôkladne opláchnete.
Zdroj: shutterstock
Keď sa zamyslíte nad tým, ktorý živočích v oceáne prehltne najviac mikroplastov a iných znečisťujúcich látok, na prvom mieste zoznamu sú živočíchy žijúce pri dne, napríklad krevety.
4. Krevety v trojobale
Keď ide o živočíchy, ktoré prehltnú najviac mikroplastov, na prvom mieste sú tie, čo žijú pri morskom dne – napríklad krevety. Štúdia Environmental Research zistila, že v porcii obaľovaných kreviet sa nachádza v priemere okolo 300 kúskov mikroplastov. To však neznamená, že morské plody obsahujú výrazne viac mikroplastov ako suchozemské druhy mäsa, ako sú kuracie, hovädzie či bravčové.
„Je to prekvapujúca pripomienka toho, aké plodné je znečistenie plastmi - ľudia žijú na súši a napriek tomu sú vzorky morských plodov pravdepodobne rovnako kontaminované plastmi ako suchozemské bielkoviny,“ uviedla spoluautorka štúdie Environmental Research Dr. Britta Baechler, morská biologička a zástupkyňa riaditeľa oddelenia pre vedu o plastoch v organizácii Ocean Conservancy.
Zdroj: unsplash.com
Podľa výskumu môže ovocie absorbovať mikroplasty cez korene a kontaminovanú pôdu.
5. Jablká
Štúdia z roku 2021 ukázala, že rastliny dokážu cez korene absorbovať mikroplasty a následne ich prenášajú do plodov, listov aj stoniek. Podľa výskumu publikovaného v Environmental Research patria jablká medzi najviac kontaminované ovocie – v jednom grame sa môže nachádzať viac než 100 000 mikroplastových častíc.
Zdroj: Shutterstock
Ak sú jablká najviac kontaminovaným ovocím, tak mrkva je najviac kontaminovanou zeleninou.
6. Mrkva
Ak sú jablká najviac kontaminovaným ovocím, tak medzi zeleninou vedie v tomto smere mrkva. Keďže ide o veľký jedlý koreň, ľahko absorbuje mikroplasty z pôdy cez koreňový systém. Podľa štúdie Environmental Research obsahovala mrkva najmenšie častice mikroplastov, pričom ich počet presahoval 100 000 na gram. Naopak, šalát síce obsahoval väčšie plastové častice, no bol najmenej kontaminovanou zeleninou zo všetkých skúmaných druhov.
Zdroj: unsplash.com
Hoci sa mikroplastové častice našli vo všetkých suchozemských a morských proteínoch v mnohých štúdiách, ryby obsahujú vyššiu koncentráciu ako akékoľvek iné morské plody s výnimkou kreviet.
7. Ryby
Mikroplastové častice sa našli vo všetkých druhoch suchozemských aj morských bielkovín, no ryby ich obsahujú vo vyššej koncentrácii než väčšina morských plodov – výnimkou sú krevety. Podľa štúdie Environmental Research obsahujú rybie tyčinky menej ako 100 mikroplastov na porciu a v rebríčku kontaminovaných bielkovín sa nachádzajú tesne pod kuracími nugetkami. Portál NutritionFacts.org zverejnil údaje, podľa ktorých mäso rýb ako sú barakuda, flathead, scad a grouper môže obsahovať stovky mikroplastových častíc v 300-gramovej porcii.
Zdroj: Shutterstock
Ak používate čajové vrecúško, môžete s čajom popíjať aj veľa plastu.
8. Čaj
Máte chuť na šálku čaju? Ak používate čajové vrecúško, spolu s nápojom si môžete dopriať aj poriadnu dávku plastu. Podľa výskumu McGillovej univerzity v Quebecu sa z jedného vrecúška do šálky uvoľní až 11,6 miliardy mikroplastov a 3,1 miliardy nanoplastov. A ak si čaj osladíte cukrom, počet častíc sa ešte zvýši.
Zdroj: Shutterstock
Tí, ktorí majú chuť na sladké a tajne dúfajú, že mikroplasty neskončia v spracovanom cukre, by teraz mali prestať čítať.
9. Cukor
Milovníci sladkého, ktorí veria, že spracovaný cukor je od mikroplastov ušetrený, by mali spozornieť. Komplexná štúdia z roku 2022 totiž priniesla nepríjemné zistenie – cukor je významným zdrojom vystavenia človeka týmto mikropolutantom. Vedci našli mikroplastové častice vo všetkých piatich testovaných značkách komerčného cukru, ako aj v dvoch nebalených a neoznačených vzorkách.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Hoci konzumáciou rastlinných nugetiek zachraňujete životy kurčiat, stále jete mikroplasty.
10. Rastlinné nugetky
Aj keď konzumáciou rastlinných nugetiek chránite životy kurčiat, mikroplastom sa nevyhnete. Podľa štúdie Environmental Research sa rastlinné nugetky umiestnili na druhom mieste v rebríčku bielkovín s najvyšším obsahom mikroplastov – hneď po chlebových krevetách. Jedna porcia týchto nugetiek obsahuje takmer 100 mikroplastových častíc.