Šéfkuchár Andrea Ena: Takto sa správne varí krémové talianske risotto!
18. 3. 2025, 12:31

Andrea Ena nám prezradil dôležité triky ako pripraviť pravé talianske risotto. Vychutnajte si ho s krevetami.
Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová
Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová
Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová
Galéria k článku
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DC_zBTgKoLP/
Andrea Ena vo svojej reštaurácii.
Andrea Ena pochádza zo Sardínie a pred viac ako 20. rokmi sa usadil v Bratislave, kde má dve talianske reštaurácie. V úspešnej bratislavskej reštaurácie U Taliana okrem výbornej pizze pripravuje aj morské plody či pečivo a v predajni ponúka rôzne talianske potraviny, víno či cesto na pizzu.
Jeho pizzeria sa ako jediná slovenská umiestnila medzi topkami v neapolskom rebríčku 50 Top Pizza Europa 2024. Okrem toho v Bratislave otvoril aj zážitkovú reštauráciu Da Andrea. O svoje bohaté skúsenosti a tipy z talianskej kuchyne sa ostrieľaný šéfkuchár delí aj s návštevníkmi obľúbených kurzov v škole varenia Gourmet Academy.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DG03-MdqgKV/?img_index=1
Andrea Ena a jeho kuchárska kniha U Taliana.
Andrea vydal nedávno knihu U Taliana, ktorá je zbierkou jeho najlepších receptov, ale je aj pohľadom do duše talianskej kuchyne. Andrea vás naučí, ako pripraviť pravé talianske cestoviny i dokonalé risotto. Vždy pritom dbá na jednoduchosť a čerstvosť surovín, ktoré sú kľúčové pri varení talianskych jedál.
Andrea Ena: Kulinárske lekcie o risotte
- Ryžu na rizoto nikdy nepremývajte! Treba aby v nej ostal škrob, ktorý mu dodá krémovitosť.
- Nasypte ju k opečenej šalotke alebo cibuli, osoľte hneď na začiatku a na silnom ohni opekajte 2 až 3 minúty, kým ju budete počuť praskať.
- V tomto momente prilejte vychladené víno alebo processo. Tepelný šok spôsobí, že ryža sa nevarí len na povrchu, ale postupne aj zvnútra, čím sa dosiahne správna konzistencia s mierne tuhším jadrom (al dente).
- Následné prilievanie teplého vývaru po menších dávkach umožní ryži uvoľňovať škrob. Od prvého priliatia vývaru sa rizoto varí takmer presne 16 minút. Musí stále jemne bublať.
- Ak robíte krevetové rizoto, urobte vývar z odložených obratých častí a zeleniny. Rozmixujte a prepasírujte ho.
- Krevety vložte do rizota asi 2 minúty pred koncom varenia. Andrea nechal aj niekoľko surových na ozdobenie. Spolu s nastrúhanou hľuzovkou ich považuje za super lahôdku!
Na ďalšej strane nájdete recept na krevetové risotto >>>