Reklama

Šéfkuchár Andrea Ena: Takto sa správne varí krémové talianske risotto!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Andrea Ena vám poradí, ako pripravíte pravé talianske risotto!
    Reklama
    Mária Abrahámová

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Andrea Ena nám prezradil dôležité triky ako pripraviť pravé talianske risotto. Vychutnajte si ho s krevetami.

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/DC_zBTgKoLP/

    Andrea Ena vo svojej reštaurácii.

    Andrea Ena pochádza zo Sardínie a pred viac ako 20. rokmi sa usadil v Bratislave, kde má dve talianske reštaurácie. V úspešnej bratislavskej reštaurácie U Taliana okrem výbornej pizze pripravuje aj morské plody či pečivo a v predajni ponúka rôzne talianske potraviny, víno či cesto na pizzu.

    Jeho pizzeria sa ako jediná slovenská umiestnila medzi topkami v neapolskom rebríčku 50 Top Pizza Europa 2024. Okrem toho v Bratislave otvoril aj zážitkovú reštauráciu Da Andrea. O svoje bohaté skúsenosti a tipy z talianskej kuchyne sa ostrieľaný šéfkuchár delí aj s návštevníkmi obľúbených kurzov v škole varenia Gourmet Academy.

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/DG03-MdqgKV/?img_index=1

    Andrea Ena a jeho kuchárska kniha U Taliana.

    Andrea vydal nedávno knihu U Taliana, ktorá je zbierkou jeho najlepších receptov, ale je aj pohľadom do duše talianskej kuchyne. Andrea vás naučí, ako pripraviť pravé talianske cestoviny i dokonalé risotto. Vždy pritom dbá na jednoduchosť a čerstvosť surovín, ktoré sú kľúčové pri varení talianskych jedál.

    Andrea Ena: Kulinárske lekcie o risotte

    1. Ryžu na rizoto nikdy nepremývajte! Treba aby v nej ostal škrob, ktorý mu dodá krémovitosť.
    2. Nasypte ju k opečenej šalotke alebo cibuli, osoľte hneď na začiatku a na silnom ohni opekajte 2 až 3 minúty, kým ju budete počuť praskať.
    3. V tomto momente prilejte vychladené víno alebo processo. Tepelný šok spôsobí, že ryža sa nevarí len na povrchu, ale postupne aj zvnútra, čím sa dosiahne správna konzistencia s mierne tuhším jadrom (al dente).
    4. Následné prilievanie teplého vývaru po menších dávkach umožní ryži uvoľňovať škrob. Od prvého priliatia vývaru sa rizoto varí takmer presne 16 minút. Musí stále jemne bublať.
    5. Ak robíte krevetové rizoto, urobte vývar z odložených obratých častí a zeleniny. Rozmixujte a prepasírujte ho.
    6. Krevety vložte do rizota asi 2 minúty pred koncom varenia. Andrea nechal aj niekoľko surových na ozdobenie. Spolu s nastrúhanou hľuzovkou ich považuje za super lahôdku!

    Na ďalšej strane nájdete recept na krevetové risotto >>>

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!