Recept priniesol Nový Čas pre Ženy
Malinovo-citrónová zmrzlinová torta
6 porcií, príprava 25 minút, mrazenie 2 hodiny
MALINOVÁ VRSTVA:
- 1 vanilkový struk
- 300 g malín
- 120 g krupicového cukru
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 3 žĺtky
- 300 ml smotany na šľahanie
CITRÓNOVÁ VRSTVA
- 4 citróny
- 100 g krupicového cukru
- 3 žĺtky
- 300 ml smotany na šľahanie
OKREM TOHO:
- 16 dlhých piškót
- 125 g čučoriedok
- 125 g malín
Ovocná zmrzlinová torta
Zdroj: Shutterstock
POSTUP:
- Na malinovú zmrzlinu prepolíme vanilkový struk a vyškrabeme dreň. Pridáme do hrnca spolu s malinami, cukrom, citrónovou šťavou a 50 ml vody. Varíme spolu asi 3 minúty, potom prepasírujeme cez jemné sitko. Pridáme žĺtky a šľaháme nad horúcim vodným kúpeľom, kým zmes nezhustne a nie je horúca. Nesmie vrieť. Premiestnime do studeného kúpeľa a vyšľaháme. Smotanu rovnako vyšľaháme dotuha a opatrne zapracujeme do krému.
- Na dno tortovej formy nanesieme tenkú vrstvu zmesi a po obvode poukladáme dlhé piškóty. Vlejeme zvyšok zmesi a dáme do mrazničky asi na hodinu.
- Medzitým si pripravíme citrónovú vrstvu. Z jedného citróna nastrúhame asi 2 ČL kôry. Druhý citrón nakrájame na tenké kolieska. Zo zvyšku citrónov vytlačíme asi 100 ml šťavy. Do hrnca pridáme šťavu, 50 ml vody a cukor a privedieme do varu. Pridáme plátky citrónov a varíme asi 4 minúty. Precedíme cez sitko, sirup zachytíme a zmiešame s citrónovou kôrou a so žĺtkami. Šľaháme nad horúcim vodným kúpeľom, až kým nezískame krémovú konzistenciu. Umiestnime do ľadového kúpeľa. Smotanu vyšľaháme a opatrne zapracujeme do zmrzliny.
- Nanesieme na polozamrznutú malinovú zmes a dáme do mrazničky aspoň na 1 hodinu, ideálne na celú noc. Pred podávaním uvoľníme z formy a ozdobíme čerstvým ovocím.
Viac osviežujúcej inšpirácie nájdete v našej galérii: Kliknite sem!
Na Dobrom jedle toho máme pre vás ešte viac: