Večne utáraný Vašek sa s tatom horolezcom a „novým“ dedom „zakecá“ pri varení večere natoľko, že tanier plný krásnych a voňavých buchiet nechtiac „vylepší“ postrúhanou uhorkou. Ešteže ich mama Anna pečie naozaj rada – a to aj na dedine, kde ju nečakala vysnívaná super dovolenka, ale poriadne „vzrúšo“…
„Co dělá? Kam strouhá tu okurku?,“ pýta sa prekvapená, no nie šokovaná mama Anna (svojho Vaška predsa dobre pozná) v kultovom filme Ako dostať otecka do polepšovne. A chudákovi dedovi, ktorý spoznal vnuka len nedávno, už neostáva nič iné iba skonštatovať: „Mne do buchet.“
Pečené tvarohové buchty ako z filmu
32 KUSOV PRÍPRAVA 60 MINÚT PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 80 g kryštálového cukru
- 120 g masla
- 30 g droždia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- štipka soli
Na plnku:
- 250 g tvarohu
- 60 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica rumu
- 2 lyžice hrozienok
- 2 vajcia
POSTUP:
- Múku vsypte do misy, urobte v nej jamku a do nej rodrobte droždie. Posypte cukrom a zalejte teplým mliekom. Nechajte vykysnúť kvások.
- Potom do misy pridajte vanilkový cukor, citrónovú kôru, žĺtky a rozpustené maslo. Vypracujte mäkké cesto a odložte asi na 30 minút kysnúť pod utierkou.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 diely a každé z nich ešte na 8. Dieliky naplňte tvarohom a vytvarujte z nich buchty. Plnku si pripravíte jednoducho: Tvaroh vymiešajte so žĺtkom a cukrom. Ochuťte ho rumom, pridajte hrozienka a nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov.
- Buchty ukladajte na vymastený plech tesne vedľa seba a potrite ich rozpusteným maslom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút. Dobrú chuť!