Reklama

Už kvitne LEVANDUĽA: Urobte si DOMÁCI SIRUP proti chorobám!

Levanduľa ma viaceré využitie. Zo sirupu si urobte domácu limonádu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vitamínov vo fľaši nie je nikdy dosť, veď to poznáte. Chcete tento rok vyskúšať niečo nové? Inšpirujte sa a určite zamiešajte aj tento osviežujúci, zdravý sirup.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    11 potravín pre BRONZOVÚ POKOŽKU: Krásne sa opálite! Teaser
    Zdroj: NMH

    Levanduľu milovali už naše prababičky. Obsahuje kopu cenných látok a veľmi účinne bojuje proti migréne, kašľu, nadúvaniu a iným tráviacim ťažkostiam.

    Domáci levanduľový sirup

    Zdroj: shutterstock.com

    Levanduľový sirup môžete kombinovať napríklad s čerstvými čučoriedkami, broskyňami, hruškami alebo černicami a pripravovať chuťou aj vzhľadom jedinečné limonády.

    2 POHÁRE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 40 g sušených levanduľových kvetov (ak nemáte, použite viac čerstvých)
    • 100 g čerstvých levanduľových trsov aj s kvetmi
    • 2 celé škorice
    • 2 limety
    • 2 biocitróny
    • 1 liter vody
    • 1 kg cukru

    POSTUP:

    1. Levanduľu, škoricu, limety aj citróny zalejte v hrnci litrom vody. Varte asi 15 minút, potom odstavte a nechajte lúhovať do ďalšieho dňa.
    2. Na druhý deň nálev sceďte cez plátno do hrnca, pridajte cukor a povarte asi pol hodiny. Sirup prelejte do menších pohárov a odložte na chladné miesto.
    3. Pripravte si z neho limonádu: zarobte ju zo sirupu podľa chuti, do vody pridajte aj čerstvú citrónovú šťavu a lístky mäty. V horúcich dňoch podávajte s ľadom.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.