Špargľová polievka s bazalkou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg bielej špargle
- 300 ml mlieka
- 50 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 125 g cherry paradajok
- 25 g píniových orieškov
- soľ a štipka cukru
- olej (olivový)
- bazalka na ozdobu
POSTUP
- Špargľu ošúpte a konce odrežte. Konce a šupky dajte do hrnca, zalejte 800 ml studenej vody s 1 lyžičkou soli a pod pokrievkou varte asi 20 minút. Hlavičky špargle odrežte šikmo v 4 cm dĺžke, zvyšok špargle nakrájajte na 2 cm kúsky.
- Vývar zo špargle zmiešajte s 250-300 ml mlieka, aby ste získali 1 liter tekutiny. V hrnci rozhorúčte 30 g masla, zamiešajte 2 lyžice múky, zalejte mliečnym vývarom, pridajte nakrájanú špargľu bez hlavičiek a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte pod pokrievkou asi 15 minút, potom tyčovým mixérom rozmixujte. Dochuťte soľou.
- Cherry paradajky rozpoľte. Píniové oriešky opečte na suchej panvici dozlatista. Na panvici rozhorúčte 20 g masla a lyžicu oleja, pridajte hlavičky špargle nakrájané pozdĺžne na polovičky a asi 5 minút opekajte dozlatista. Pridajte aj trochou soli a cukru. Ku koncu vmiešajte paradajky.
- Bazalku nasekajte, vložte do polievky a rozmixujte. Podávajte ju posypanú píniovými orieškami s opečenou zeleninou.
Urobte si lososa s BAZALKOU podľa nášho receptu >>>