Reklama

RÝCHLE OMÁČKY: Chutný a lacný obed máte hneď hotový!

Sviečková zo sekanej je tiež chutná.

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama

Zajedať ich stačí samotné s chlebom či s knedľou. Na prilepšenie si samozrejme môžete k nim pripraviť vajce, fašírku či kúsok pečeného alebo vareného hovädzieho mäsa.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    PRÍVARKY nových chutí: NAVARTE NA DVA DNI a jedzte s chlebom

    Sviečková omáčka

    4 porcie, príprava 10 minút, varenie 30 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

    K omáčke sa hodí opečení sekaná alebo fašírka.

    POTREBUJETE:

    • 200 g prerastenej slaniny
    • 5 veľkých mrkiev
    • 4 petržleny
    • 80 - 100 g zeleru
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • citrón
    • 1 bobkový list
    • pol lyžice plnotučnej horčice
    • 500 ml hovädzieho vývaru";i:10;s:28:"trocha kryštálového cukru";i:11;s:43:"trocha mletého čierneho korenia a kurkumy";i:12;s:54:"150 ml smotany na varenie alebo šľahačkovej smotany";i:13;s:17:"brusnicový džem";i:14;s:4:"olej";i:15;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Prerastenú slaninu nakrájajte na väčšie kocky a opečte v panvici. Slaninu odložte a výpek prelejte do hrnca.
    2. Koreňovú zeleninu nakrájajte na kocky alebo na kolieska. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na oleji a výpeku a po 5 minútach pridajte nakrájaný cesnak.
    3. Keď sa cesnak rozvonia, pridajte 2 kolieska citróna a bobkový list. Po pár minútach vložte nakrájanú koreňovú zeleninu a opekajte 5 minút. Pridajte horčicu, premiešajte a zalejte horúcim vývarom. Osoľte a okoreňte. Varte domäkka asi 15 minút.
    4. Vyberte bobkový list a citrón a zeleninu rozmixujte dohladka. Ochuťte trochou cukru, citrónovou šťavou, mletým novým korením a prípadne dosoľte. Môžete pridať trocha kurkumy. Prevarte na miernom ohni a prilejte smotanu. Po 2 minútach odstavte.
    5. Podávajte s opečenou slaninou a prípadne aj s prehriatym brusnicovým džemom.

    Náš tip: Zeleninu na omáčku môžete s citrónom a bobkovým listom aj upiecť v rúre.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      PARADAJKOVÁ OMÁČKA PRE ZAČIATOČNÍKOV: Výborná k cestovinám aj k mäsu!

      Paradajková omáčka s ajvarom

      4 porcie, príprava 10 minút, varenie 40 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina

      Môžete ju podávať s cestovinami aj s guľkami z mletého mäsa.

      POTREBUJETE:

      • 1 lyžica oleja
      • 1 cibuľa
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 1 koliesko citróna
      • 1 bobkový list
      • 2 zrniečka nového korenia
      • 1 konzerva drvených paradajok
      • 300 g väčších paradajok bez šupky
      • 3 lyžice ajvaru
      • 1 lyžička sušeného oregana";i:10;s:17:"1 lyžička cukru";i:11;s:31:"štipka muškátového orieška";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Na oleji opečte do sklovita nakrájanú cibuľu a pridajte pretlačený cesnak, citrón, bobkový list a nové korenie.
      2. Primiešajte drvené paradajky a po 25 minútach varenia pridajte nakrájané a olúpané čerstvé paradajky. Pridajte ajvar, dochuťte oreganom, cukrom, muškátovým orieškom, soľou a korením. Prevarte ešte10 minút a servírujte k cestovinám, mäsu, plnenej paprike alebo k zemiakovej kaši.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!

        Pečená omáčka

        4 porcie, príprava 10 minút, pečenie a varenie 45 minút

        POTREBUJETE:

        • 1 menšia tekvica hokaido
        • 2 stonky zeleru
        • 4 väčšie zemiaky
        • 2 kapie
        • 2 vetvičky rozmarínu
        • 5 strúčikov cesnaku
        • olivový olej
        • 250 - 300 ml zeleninového vývaru
        • 40 ml bieleho vína (nemusí byť)
        • 50 g gorgonzoly";i:10;s:31:"štipka muškátového orieška";i:11;s:26:"trocha citrónovej šťavy";i:12;s:39:"soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Umytú tekvicu nakrájajte na osminky, zeler očistite, zemiaky ošúpte a nakrájajte, kapiu prerežte a zbavte jadrovníkov. Spolu s očisteným cesnakom preložte do pekáča, trocha osoľte a polejte olejom. Na vrch položte rozmarín.
        2. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 30 minút. Potom preložte do hrnca (bez tymianu), zalejte horúcim vývarom a na miernom ohni chvíľu prevarte. Môžete priliať trocha vína.
        3. Asi po 5 minútach rozmixujte ponorným mixérom na hrubšiu hmotu a počas mierneho varenia primiešajte kúsky gorgonzoly. Ochuťte muškátovým orieškom, korením a ak treba, ešte osoľte. Podávajte s uvarenými cestovinami alebo s vajíčkom.