Živánska pečienka: Oravská slanina vám ju poriadne prevonia
16. 8. 2017, 14:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:15)

Zdroj: Michal Smrčok
Živánska pečienka: Oravská slanina vám ju poriadne prevonia
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 6 ks plátkov bravčovej krkovičky(1,5 kg)
- 1 ks plnotučná horčica
- 6 ks cibúľ (olúpaných)
- 5 ks väčších zemiakov (olúpaných)
- 6 ks strúčikov cesnaku
- 400 g oravskej slaniny v plátkoch
- 1 ks soľ, mleté čierne korenie
- 1 ks uhorky
- 1 ks čalamáda, kapusta, baranie rohy ako príloha
Postup
Krok 1
Väčší liatinový hrniec vysteľte zvnútra hrubším alobalom. Umyté a osušené mäso naklepte, potrite horčicou a posypte soľou a korením. Olúpané cibule a zemiaky nakrájajte na kolieska a cesnak na tenké plátky.
Krok 2
Na dno hrnca rozložte tretinu plátkov slaniny, dva kusy mäsa, tretinu cesnaku, cibule a zemiakov. Takto vytvorte ešte dve vrstvy. Zakryte pokrievkou a zabaľte hornú časť hrnca do alobalu.
Krok 3
V pahrebe vytvorte priehlbinu tak, aby do nej vošiel takmer celý hrniec. Zahrňte pahrebou a nechajte piecť 1 hodinu 20 minút. Po upečení opatrne vyberte, nechajte približne 15 minúť postáť a podávajte s uhorkami, čalamádou, kapustou alebo baraními rohmi.