Reklama

Živánska pečienka: Oravská slanina vám ju poriadne prevonia

Michal Smrčok

Zdroj: Michal Smrčok

Reklama

Živánska pečienka: Oravská slanina vám ju poriadne prevonia

  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 6 ks plátkov bravčovej krkovičky(1,5 kg)
  • 1 ks plnotučná horčica
  • 6 ks cibúľ (olúpaných)
  • 5 ks väčších zemiakov (olúpaných)
  • 6 ks strúčikov cesnaku
  • 400 g oravskej slaniny v plátkoch
  • 1 ks soľ, mleté čierne korenie
  • 1 ks uhorky
  • 1 ks čalamáda, kapusta, baranie rohy ako príloha

Postup

Krok 1

Väčší liatinový hrniec vysteľte zvnútra hrubším alobalom. Umyté a osušené mäso naklepte, potrite horčicou a posypte soľou a korením. Olúpané cibule a zemiaky nakrájajte na kolieska a cesnak na tenké plátky.

Krok 2

Na dno hrnca rozložte tretinu plátkov slaniny, dva kusy mäsa, tretinu cesnaku, cibule a zemiakov. Takto vytvorte ešte dve vrstvy. Zakryte pokrievkou a zabaľte hornú časť hrnca do alobalu.

Krok 3

V pahrebe vytvorte priehlbinu tak, aby do nej vošiel takmer celý hrniec. Zahrňte pahrebou a nechajte piecť 1 hodinu 20 minút. Po upečení opatrne vyberte, nechajte približne 15 minúť postáť a podávajte s uhorkami, čalamádou, kapustou alebo baraními rohmi.