Reklama

RÝCHLE OMÁČKY: Chutný a lacný obed máte hneď hotový!

Sviečková zo sekanej je tiež chutná.

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama

Zajedať ich stačí samotné s chlebom či s knedľou. Na prilepšenie si samozrejme môžete k nim pripraviť vajce, fašírku či kúsok pečeného alebo vareného hovädzieho mäsa.

Sviečková omáčka

4 porcie, príprava 10 minút, varenie 30 minút

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

K omáčke sa hodí opečení sekaná alebo fašírka.

POTREBUJETE:

  • 200 g prerastenej slaniny
  • 5 veľkých mrkiev
  • 4 petržleny
  • 80 - 100 g zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • citrón
  • 1 bobkový list
  • pol lyžice plnotučnej horčice
  • 500 ml hovädzieho vývaru";i:10;s:28:"trocha kryštálového cukru";i:11;s:43:"trocha mletého čierneho korenia a kurkumy";i:12;s:54:"150 ml smotany na varenie alebo šľahačkovej smotany";i:13;s:17:"brusnicový džem";i:14;s:4:"olej";i:15;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Prerastenú slaninu nakrájajte na väčšie kocky a opečte v panvici. Slaninu odložte a výpek prelejte do hrnca.
  2. Koreňovú zeleninu nakrájajte na kocky alebo na kolieska. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte na oleji a výpeku a po 5 minútach pridajte nakrájaný cesnak.
  3. Keď sa cesnak rozvonia, pridajte 2 kolieska citróna a bobkový list. Po pár minútach vložte nakrájanú koreňovú zeleninu a opekajte 5 minút. Pridajte horčicu, premiešajte a zalejte horúcim vývarom. Osoľte a okoreňte. Varte domäkka asi 15 minút.
  4. Vyberte bobkový list a citrón a zeleninu rozmixujte dohladka. Ochuťte trochou cukru, citrónovou šťavou, mletým novým korením a prípadne dosoľte. Môžete pridať trocha kurkumy. Prevarte na miernom ohni a prilejte smotanu. Po 2 minútach odstavte.
  5. Podávajte s opečenou slaninou a prípadne aj s prehriatym brusnicovým džemom.

Náš tip: Zeleninu na omáčku môžete s citrónom a bobkovým listom aj upiecť v rúre.

Paradajková omáčka s ajvarom

4 porcie, príprava 10 minút, varenie 40 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina

Môžete ju podávať s cestovinami aj s guľkami z mletého mäsa.

POTREBUJETE:

  • 1 lyžica oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 koliesko citróna
  • 1 bobkový list
  • 2 zrniečka nového korenia
  • 1 konzerva drvených paradajok
  • 300 g väčších paradajok bez šupky
  • 3 lyžice ajvaru
  • 1 lyžička sušeného oregana";i:10;s:17:"1 lyžička cukru";i:11;s:31:"štipka muškátového orieška";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Na oleji opečte do sklovita nakrájanú cibuľu a pridajte pretlačený cesnak, citrón, bobkový list a nové korenie.
  2. Primiešajte drvené paradajky a po 25 minútach varenia pridajte nakrájané a olúpané čerstvé paradajky. Pridajte ajvar, dochuťte oreganom, cukrom, muškátovým orieškom, soľou a korením. Prevarte ešte10 minút a servírujte k cestovinám, mäsu, plnenej paprike alebo k zemiakovej kaši.

Pečená omáčka

4 porcie, príprava 10 minút, pečenie a varenie 45 minút

POTREBUJETE:

  • 1 menšia tekvica hokaido
  • 2 stonky zeleru
  • 4 väčšie zemiaky
  • 2 kapie
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • 250 - 300 ml zeleninového vývaru
  • 40 ml bieleho vína (nemusí byť)
  • 50 g gorgonzoly";i:10;s:31:"štipka muškátového orieška";i:11;s:26:"trocha citrónovej šťavy";i:12;s:39:"soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Umytú tekvicu nakrájajte na osminky, zeler očistite, zemiaky ošúpte a nakrájajte, kapiu prerežte a zbavte jadrovníkov. Spolu s očisteným cesnakom preložte do pekáča, trocha osoľte a polejte olejom. Na vrch položte rozmarín.
  2. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 30 minút. Potom preložte do hrnca (bez tymianu), zalejte horúcim vývarom a na miernom ohni chvíľu prevarte. Môžete priliať trocha vína.
  3. Asi po 5 minútach rozmixujte ponorným mixérom na hrubšiu hmotu a počas mierneho varenia primiešajte kúsky gorgonzoly. Ochuťte muškátovým orieškom, korením a ak treba, ešte osoľte. Podávajte s uvarenými cestovinami alebo s vajíčkom.