Rozmarínové rozmary: Týmto jedlám dodá bylinka neopakovateľnú chuť
7. 8. 2022, 12:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Laura Witteková
Aromatický rozmarín sa hodí aj na grilovačke! Napríklad namiesto špajdle...
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Morská rosa
Trvanlivý, stále zelený poloker za svoj rozmarný názov vďačí latinskému výrazu ros marinus (morská rosa). Pôvodne pochádza z južnej Európy a zo Stredomoria. Dnes svojimi rozkonárenými vetvičkami a drobnými bledofialovými kvetmi zdobí a intenzívne rozvoniava mnohé záhrady a terasy. Ako liečivá bylina sa využíva na dezinfekciu, zlepšenie trávenia, krvného obehu, imunity, spánku, zmiernenie migrény, na zvýšenie koncentrácie a upokojenie. Jeho aromatické vlastnosti využívame v kuchyni najmä pri pečení a grilovaní mäsa a rýb.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Opatrne s ním!
Pod vplyvom francúzskej a talianskej kuchyne sa čerstvý alebo sušený a podrvený pridáva aj do paštét, omáčok k cestovinám i mäsu, ragú, k zapekaným a pečeným zemiakom či zelenine. Býva aj súčasťou bylinkovej viazaničky bouquet garni, ktorá ozvláštni rôzne jedlá a vývary. No aby ste sa ho neprevoňali a neprejedli, radšej ním šetrite, inak riskujete priveľmi výraznú horkastú príchuť jedla. Vo veľkých množstvách by mohol spôsobiť tráviace problémy a vysoký krvný tlak! V tehotenstve sa ním skôr len kochajte v záhonoch či v kvetináči. A pozor, zvyšuje chuť do jedla, tak si pripravte veľké porcie!
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Kam s ním?
- V čase grilovačiek ním nešetrite. Ochutí špízy, steaky i ryby. A skúste niekoľko ihličiek primiešať k pečeným zemiakom!
- Aby bolo rozmarín pri grilovaní ešte viac cítiť, položte pár vetvičiek na uhlie, alebo na rošt.
- Vetvičky prípadne použite namiesto špajdlí pri napichovaní kúskov mäsa a zeleniny. Len ich pred tým namočte na pol hodiny do studenej vody.
- Mäso na grilovanie a pečenie môžete posypať aj ochutenou rozmarínovou soľou alebo poliať bylinkovým maslom.
- Ak chcete rozvoňať chlieb, pridajte sušený a podrvený rozmarín do cesta.
Na ďalšej strane recept na rozmarínové špízy >>>

ROZMARÍNOVÉ PALIČKY SO ZEMIAKMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 500 g malých nových zemiakov
- 400 g ružičkového kelu
- 1-2 žlté papriky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička nasekaného rozmarínu
- soľ, korenie
- rozmarínové vetvičky
Na čili dressing:
- 100 g kyslej smotany
- 1 zelená čili paprička
- 2 jarné cibuľky
- za hrsť petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku
- šťava z citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup nájdete na ďalšej strane >>>
POSTUP:
- Dlhšie rozmarínové vetvičky oberte od lístkov a ponorte ich aspoň na 30 minút do vody.
- Zemiaky dobre umyte, hlavičky ružičkového kelu očistite – zbavte ich vonkajších ovädnutých lístkov. Zemiaky dajte variť do osolenej, vriacej vody. Varte 15 minút, potom pridajte ružičkový kel a varte ďalších 5 minút. Zemiaky a kel vložte do studenej vody, aby sa zastavil var. Potom ich sceďte a osušte.
- Do misy vlejte olivový olej, nasekaný rozmarín, soľ, korenie podľa chuti a dobre premiešajte. Pridajte zemiaky, kel a na väčšie kocky nakrájanú papriku. Premiešajte.
- Zoberte si rozmarínové vetvičky (paličky) a napichujte na ne striedavo zemiak, kel, papriku.
- Gril zohrejte na strednú teplotu a špízy opečte do chrumkava z každej strany. Ak nemáte gril, špízy položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 200 °C asi 15 minút.
- Podávajte s čili dresingom, ktorý pripravíte rozmixovaním všetkých surovín.
Čítajte tiež: