Reklama

Rozmarínové rozmary: Týmto jedlám dodá bylinka neopakovateľnú chuť

Rozmarínové paličky so zemiakmi

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Aromatický rozmarín sa hodí aj na grilovačke! Napríklad namiesto špajdle...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lenka Šóošová prezradila svoje kuchynské trapasy: Pozrite sa!

    Morská rosa

    Trvanlivý, stále zelený poloker za svoj rozmarný názov vďačí latinskému výrazu ros marinus (morská rosa). Pôvodne pochádza z južnej Európy a zo Stredomoria. Dnes svojimi rozkonárenými vetvičkami a drobnými bledofialovými kvetmi zdobí a intenzívne rozvoniava mnohé záhrady a terasy. Ako liečivá bylina sa využíva na dezinfekciu, zlepšenie trávenia, krvného obehu, imunity, spánku, zmiernenie migrény, na zvýšenie koncentrácie a upokojenie. Jeho aromatické vlastnosti využívame v kuchyni najmä pri pečení a grilovaní mäsa a rýb.

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Horká uhorka? Jednoduchý trik ju zbaví horkosti TEASER

      Opatrne s ním!

      Pod vplyvom francúzskej a talianskej kuchyne sa čerstvý alebo sušený a podrvený pridáva aj do paštét, omáčok k cestovinám i mäsu, ragú, k zapekaným a pečeným zemiakom či zelenine. Býva aj súčasťou bylinkovej viazaničky bouquet garni, ktorá ozvláštni rôzne jedlá a vývary. No aby ste sa ho neprevoňali a neprejedli, radšej ním šetrite, inak riskujete priveľmi výraznú horkastú príchuť jedla. Vo veľkých množstvách by mohol spôsobiť tráviace problémy a vysoký krvný tlak! V tehotenstve sa ním skôr len kochajte v záhonoch či v kvetináči. A pozor, zvyšuje chuť do jedla, tak si pripravte veľké porcie!

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Domáci ľadový čaj z cukrového melónu a mäty - TEASER

        Kam s ním?

        • V čase grilovačiek ním nešetrite. Ochutí špízy, steaky i ryby. A skúste niekoľko ihličiek primiešať k pečeným zemiakom!
        • Aby bolo rozmarín pri grilovaní ešte viac cítiť, položte pár vetvičiek na uhlie, alebo na rošt.
        • Vetvičky prípadne použite namiesto špajdlí pri napichovaní kúskov mäsa a zeleniny. Len ich pred tým namočte na pol hodiny do studenej vody.
        • Mäso na grilovanie a pečenie môžete posypať aj ochutenou rozmarínovou soľou alebo poliať bylinkovým maslom.
        • Ak chcete rozvoňať chlieb, pridajte sušený a podrvený rozmarín do cesta.

        Na ďalšej strane recept na rozmarínové špízy >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Super kuchynské vychytávky ZUZANY VAČKOVEJ - teaser

          ROZMARÍNOVÉ PALIČKY SO ZEMIAKMI

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT,  PEČENIE 15 MINÚT

          POTREBUJETE:

          • 500 g malých nových zemiakov
          • 400 g ružičkového kelu
          • 1-2 žlté papriky
          • 2 lyžice olivového oleja
          • 1 lyžička nasekaného rozmarínu
          • soľ, korenie
          • rozmarínové vetvičky

          Na čili dressing:

          • 100 g kyslej smotany
          • 1 zelená čili paprička
          • 2 jarné cibuľky
          • za hrsť petržlenovej vňate
          • 1 strúčik cesnaku
          • šťava z citróna
          • soľ, korenie podľa chuti

          Postup nájdete na ďalšej strane >>>

          POSTUP:

          1. Dlhšie rozmarínové vetvičky oberte od lístkov a ponorte ich aspoň na 30 minút do vody.
          2. Zemiaky dobre umyte, hlavičky ružičkového kelu očistite – zbavte ich vonkajších ovädnutých lístkov. Zemiaky dajte variť do osolenej, vriacej vody. Varte 15 minút, potom pridajte ružičkový kel a varte ďalších 5 minút. Zemiaky a kel vložte do studenej vody, aby sa zastavil var. Potom ich sceďte a osušte.
          3. Do misy vlejte olivový olej, nasekaný rozmarín, soľ, korenie podľa chuti a dobre premiešajte. Pridajte zemiaky, kel a na väčšie kocky nakrájanú papriku. Premiešajte.
          4. Zoberte si rozmarínové vetvičky (paličky) a napichujte na ne striedavo zemiak, kel, papriku.
          5. Gril zohrejte na strednú teplotu a špízy opečte do chrumkava z každej strany. Ak nemáte gril, špízy položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 200 °C asi 15 minút.
          6. Podávajte s čili dresingom, ktorý pripravíte rozmixovaním všetkých surovín.

          Čítajte tiež: