SVIEŽA TORTA
Ďoďo Lukáč
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60-75 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 2 vajcia
- 100 ml oleja
- pol lyžičky škorice
- pol lyžičky perníkového korenia
- 135 g mrkvy
- pol jablka
- 50 g vlašských orechov
- 100 g hladkej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 75 g kryštálového cukru
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačky 33 %
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice lemon curd
Na krém swiss meringue:
- 4 bielky
- 400 g masla
- 300 g kryštálového cukru
Ešte potrebujete:
- citrónový a rakytníkový džem
- kandizované ovocie
- kumkvát
- rozmarín
POSTUP
- Na korpus vymiešajte žĺtky, olej, škoricu a perníkové korenie. K žĺtkom pridajte nastrúhanú mrkvu a jablko. Po spojení vsypte múku zmiešanú s kypriacim práškom a nasekanými orechmi. Bielky vyšľahajte s cukrom na sneh a ten jemne zapracujte k žĺtkovej zmesi.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do troch foriem s priemerom 22 cm vystlaných papierom na pečenie a pečte 30-35 minút pri teplote 175 °C. Nechajte vychladnúť.
- Krém pripravte vyšľahaním smotany a mascarpone. Potom pridajte práškový cukor a lemon curd (môžete ho pripraviť aj doma).
- Na swiss meringue dajte do ohňovzdornej misy, ktorú položíte na hrniec s vriacou vodou, bielky, cukor a miešajte, kým nedosiahnete teplotu 70 °C. Potom misu odstavte a bielky vyšľahajte na hustú lesklú penu a následne pridajte zmäknuté maslo. Dobre zapracujte.
- Takto tortu poskladajte: Prvý plát natrite citrónovým džemom a naneste vrstvu krému. Prekryte druhým plátom cesta, ktorý natrite rakytníkovým džemom a mascarponovým krémom. Posledný plát a celu tortu potrite swiss meringue krémom. Vrch ozdobte pripraveným kandizovaným citrónom, kumkvátmi, rakytníkom, rozmarínom a zvyšným krémom.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>