objednať časopis
všetky kategórie

Explóziu chutí pre vás v novembrovej výzve ukryla do torty vyzývateľka Petra. Korpus s lieskovcami, slaný karamel, opečené hrušky a tvarohovo-čokoládový krém. Nebíčko...

Ani sme neverili, koľkých tieto vyšperkované chute dostali. Petra z Red Velvet Cooking nalákala na pečenie nielen amatérske cukrárky, ale torty do redakcie Dobrého jedla poslali i muži a dokonca odrastenejšie deti. Tešili sme sa.

ŠKORICOVÁ TORTA S KARAMELIZOVANÝMI HRUŠKAMI

Škoricovo-hrušková torta zo Sladkej výzvy.
Zdroj: Dobré jedlo/Petra Esterling

POČET PORCIÍ 10, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

Na korpus:

  • 100 g lieskových orieškov
  • 5 vajec
  • 200 g trstinového cukru
  • 180 g bieleho jogurtu
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 1 kopcovitú lyžičku škorice
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • štipku soli

Na hrušky:

  • 4 hrušky
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice krupicového cukru (podľa potreby aj viac)
  • celú škoricu, badián a klinčeky

Na karamel:

  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 80 ml vody
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice masla
  • pol lyžičky morskej soli

Na krém:

  • 1 bielu čokoládu
  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
  • vanilku (podľa chuti)

Na ozdobenie:

  • sezónne ovocie, bylinky
  • zlatú potravinársku farbu
Sladká výzva - torta s orechami, bielou čokoládou a karamelom.
Čítajte viac
Anesteziologička Barbora má zlaté ruky: Pečie krásne torty a tu je jedna z nich

POSTUP

  1. Pripravte korpusy: Lieskové oriešky opečte na panvici, kým nezačne jemná šupka praskať. Preložte ich do utierky, zarolujte a pobúchajte po kuchynskej linke. Šupka z orieškov zíde dole. Oriešky nechajte vychladnúť a pomeľte ich najemno.
  2. V miske vyšľahajte 5 žĺtkov s cukrom na bledú penu. Trvá to približne 5-10 minút. Do zmesi zapracujte jogurt. Potom do cesta postupne zamiešajte suché ingrediencie – múku, soľ, mleté oriešky, škoricu a kypriaci prášok.
  3. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a ten po častiach zamiešajte do cesta. Rozdeľte ho do dvoch tortových foriem (s priemerom 20 cm) vystlaných papierom na pečenie.
  4. Korpus pečte v predhriatej rúre pri 175 °C (pri teplovzdušnom nastavení) približne 40 minút. Ak by sa na povrchu pripekal, prekryte ho alobalom. Pred vybratím z rúry ho ešte skontrolujte špajdľou. Každá rúra pečie inak, dĺžka pečenia je orientačná, korpus treba skontrolovať.
  5. Kým korpus chladne, pripravte karamelizované hrušky. Hrušky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Do panvice dajte maslo a nechajte ho pri vyššej teplote zhnednúť. Keď maslo nadobudne karamelizovanú, orieš­kovú chuť pridajte doň hrušky, cukor podľa chuti, prelomenú celú škoricu, dve hviezdičky badiánu a zopár klinčekov. Hrušky nechajte za občasného miešania na miernej teplote skaramelizovať a potom vychladnúť.
  6. Pripravte slaný karamel: Do hrnca dajte cukor a zalejte ho vodou. Bez miešania ho nechajte na miernej teplote roztopiť, kým nezačne bublať a bude mať karamelovú farbu (trvá to 5-7 minút). Potom prilejte smotanu – pozor zmes bude veľmi bublať – a rýchlo miešajte, aby sa smotana zapracovala do cukru. Ak by vám na vareške zostal kus karamelu, stačí na miernej teplote miešať, kým sa neroztopí. Do karamelu pridajte maslo, soľ a slaný karamel prelejte do misky alebo pohárika (takto pripravený vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov).
  7. Vychladnuté korpusy zarovnajte a prekrojte na polovicu. Bielu čokoládu roztopte nad vodným kúpeľom a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Vo veľkej miske vyšľahajte tvaroh, smotanu, cukor a vanilku. Postupne prilievajte čokoládu a vyšľahajte tuhý krém.
  8. Každé poschodie korpusu potrite tenkou vrstvou karamelu, následne vrstvou krému a pridajte karamelizované hrušky. Zvyškom krému potrite vrch a okraje torty.
  9. Tortu môžete dozdobiť sezónnym ovocím, ktoré potriete zlatou potravinárskou farbou, bylinkami a slaným karamelom.

Sladká výzva je v Dobrom jedle každý mesiac. Pozrite si v GALÉRII, aké krásne torty mohli čitateľky a čitatelia piecť >>>

Vyskúšajte viac z našich sladkých receptov:

Gaštanová torta.
Čítajte viac
Neviete, čo s GAŠTANMI? Urobte NEPEČENÉ i BEZLEPKOVÉ maškrty, ROLÁDU, tortu alebo PENU
Kávové zrná
Čítajte viac
TRADIČNÉ NEDEĽNÉ ZÁKUSKY: Nemusíte ich kupovať v cukrárni!
Škoricovo - jablkový slimáčikový koláč.
Čítajte viac
JABLKÁ, ORECHY, MED: Jesenné pečenie a koláčiky ako SEN
Lákavý tart s brusnicami.
Čítajte viac
Je čas ČERVENÝCH bobuliek: BRUSNICE nemajú obmedzenia, kam by ste ich nemohli použiť
Tekvicová torta s pomarančovo jazmínovou plnkou
Čítajte viac
Jesenná TORTA PLNÁ CHUTI bude aj u vás hviezdou počas voľných dní
Gaštanové jazýčky.
Čítajte viac
3 skvelé recepty na GAŠTANOVÉ JAZÝČKY: Ktorý si odložíte na Vianoce?
droždie
Čítajte viac
Čerstvé alebo sušené DROŽDIE: Ktoré vám v koláči alebo chlebe lepšie nakysne?
Bublanina s ovocím.
Čítajte viac
Ako udržať ovocie na povrchu piškótového koláča? Poradí vám skúsená cukrárka