Ani sme neverili, koľkých tieto vyšperkované chute dostali. Petra z Red Velvet Cooking nalákala na pečenie nielen amatérske cukrárky, ale torty do redakcie Dobrého jedla poslali i muži a dokonca odrastenejšie deti. Tešili sme sa.
ŠKORICOVÁ TORTA S KARAMELIZOVANÝMI HRUŠKAMI
Zdroj: Dobré jedlo/Petra Esterling
POČET PORCIÍ 10, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
Na korpus:
- 100 g lieskových orieškov
- 5 vajec
- 200 g trstinového cukru
- 180 g bieleho jogurtu
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 1 kopcovitú lyžičku škorice
- 1 balíček kypriaceho prášku
- štipku soli
Na hrušky:
- 4 hrušky
- 3 lyžice masla
- 2 lyžice krupicového cukru (podľa potreby aj viac)
- celú škoricu, badián a klinčeky
Na karamel:
- 1 hrnček krupicového cukru
- 80 ml vody
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice masla
- pol lyžičky morskej soli
Na krém:
- 1 bielu čokoládu
- 500 g jemného tvarohu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- vanilku (podľa chuti)
Na ozdobenie:
- sezónne ovocie, bylinky
- zlatú potravinársku farbu
POSTUP
- Pripravte korpusy: Lieskové oriešky opečte na panvici, kým nezačne jemná šupka praskať. Preložte ich do utierky, zarolujte a pobúchajte po kuchynskej linke. Šupka z orieškov zíde dole. Oriešky nechajte vychladnúť a pomeľte ich najemno.
- V miske vyšľahajte 5 žĺtkov s cukrom na bledú penu. Trvá to približne 5-10 minút. Do zmesi zapracujte jogurt. Potom do cesta postupne zamiešajte suché ingrediencie – múku, soľ, mleté oriešky, škoricu a kypriaci prášok.
- Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a ten po častiach zamiešajte do cesta. Rozdeľte ho do dvoch tortových foriem (s priemerom 20 cm) vystlaných papierom na pečenie.
- Korpus pečte v predhriatej rúre pri 175 °C (pri teplovzdušnom nastavení) približne 40 minút. Ak by sa na povrchu pripekal, prekryte ho alobalom. Pred vybratím z rúry ho ešte skontrolujte špajdľou. Každá rúra pečie inak, dĺžka pečenia je orientačná, korpus treba skontrolovať.
- Kým korpus chladne, pripravte karamelizované hrušky. Hrušky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Do panvice dajte maslo a nechajte ho pri vyššej teplote zhnednúť. Keď maslo nadobudne karamelizovanú, orieškovú chuť pridajte doň hrušky, cukor podľa chuti, prelomenú celú škoricu, dve hviezdičky badiánu a zopár klinčekov. Hrušky nechajte za občasného miešania na miernej teplote skaramelizovať a potom vychladnúť.
- Pripravte slaný karamel: Do hrnca dajte cukor a zalejte ho vodou. Bez miešania ho nechajte na miernej teplote roztopiť, kým nezačne bublať a bude mať karamelovú farbu (trvá to 5-7 minút). Potom prilejte smotanu – pozor zmes bude veľmi bublať – a rýchlo miešajte, aby sa smotana zapracovala do cukru. Ak by vám na vareške zostal kus karamelu, stačí na miernej teplote miešať, kým sa neroztopí. Do karamelu pridajte maslo, soľ a slaný karamel prelejte do misky alebo pohárika (takto pripravený vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov).
- Vychladnuté korpusy zarovnajte a prekrojte na polovicu. Bielu čokoládu roztopte nad vodným kúpeľom a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Vo veľkej miske vyšľahajte tvaroh, smotanu, cukor a vanilku. Postupne prilievajte čokoládu a vyšľahajte tuhý krém.
- Každé poschodie korpusu potrite tenkou vrstvou karamelu, následne vrstvou krému a pridajte karamelizované hrušky. Zvyškom krému potrite vrch a okraje torty.
- Tortu môžete dozdobiť sezónnym ovocím, ktoré potriete zlatou potravinárskou farbou, bylinkami a slaným karamelom.
Sladká výzva je v Dobrom jedle každý mesiac. Pozrite si v GALÉRII, aké krásne torty mohli čitateľky a čitatelia piecť >>>
Vyskúšajte viac z našich sladkých receptov: