TOP BÁBOVKY z PEČIE CELÉ SLOVENSKO: Máme pre vás RECEPTY!
30. 9. 2022, 12:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: MILAN KRUPČÍK
Už tento víkend odštartuje na Jednotke druhá séria. V prvej epizóde Pečie celé Slovensko sa svojimi topkovými bábovkami pochválili všetci dvanásti finalisti. Pamätáte?
Zdroj: MILAN KRUPČÍK
Zdroj: MILAN KRUPČÍK
Zdroj: MILAN KRUPČÍK
Galéria k článku

Zdroj: NMH
VOŇAVÁ JOGURTOVÁ BÁBOVKA od Beáty
Zdroj: RTVS/MILAN KRUPCIK
Beátinu bábovku si jednoducho musíte upiecť.
1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Potrebujete:
- 5 stredne veľkých vajec
- 200 g kryštálového cukru K-Classic
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
- 250 g jogurtu gréckeho typu (10 % tuku)
- 2 lyžice pistáciového oleja (prípadne neutrálneho rastlinného)
- 130 g pomletých nesolených pistácií
- kôra a šťava z jedného citróna
- 270 g polohrubej múky K-Classic
- 2 lyžičky sódy bikarbóny";i:10;s:31:"1 lyžička mletého kardamómu";i:11;s:25:"maslo na vymastenie formy
Na polevu a zdobenie:
- 100 g bielej čokolády
- 125 g jogurtu gréckeho typu
- 2 citróny
- 80 g celých lúpaných pistácií
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

- Vajíčka vyšľahajte s kryštálovým aj vanilkovým cukrom a so štipkou soli na nadýchanú penu.
- Do vaječnej zmesi opatrne ručne zapracujte jogurt, olej, mleté pistácie, nastrúhanú kôru z jedného citróna a preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou a s kardamómom. Cesto vylejte do vymastenej formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 50 minút. Urobte test špajdľou, ktorá musí zostať suchá.
- Bábovku vyberte z rúry, nechajte chvíľu odpočinúť a potom ju vyklopte z formy. Zatiaľ pripravte polevu: Nad parou rozpustite bielu čokoládu, nechajte trochu vychladnúť, potom do nej primiešajte jogurt a podľa chuti šťavu z citróna.
- Druhý citrón očistite a vykrajujte z neho len čistú dužinu bez šupiek. Nakrájajte ju na malé kocky. Pistácie posekajte na väčšie kúsky. Bábovku prelejte polevou, posypte pistáciami, dozdobte citrónovými kúskami a máte hotovo.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
Pomarančovo-tvarohová bábovka od Ingy
Zdroj: RTVS/MILAN KRUPCIK
POMARANČOVO- -TVAROHOVÁ BÁBOVKA od Ingy vám bude chutiť!
1 KUS, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 120 g masla K-Classic (plus na vymastenie formy)
- 200 g trstinového cukru
- 2 lyžičky kôry z biopomaranča
- 4 vajíčka
- pomarančový likér podľa chuti
- 220 g tvarohu
- 220 g hladkej špaldovej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- pomaranče a jedlé kvety na ozdobu
Na skaramelizované orechy:
- 50 g trstinového cukru
- 50 g pekanových orechov
Na pomarančové želé:
- 100 g pomarančovej šťavy
- 30 g kryštálového cukru
- 2,5 g pektínu
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Finalistka INGA LOBODENKO.
- Najskôr skaramelizujte orechy s cukrom. Nechajte vychladnúť na papieri na pečenie a potom nasekajte na menšie kúsky.
- Urobte cesto: Maslo vyšľahajte s trstinovým cukrom a pomarančovou kôrou na svetlú penu. Postupne pridávajte žĺtky s likérom. Potom primiešajte tvaroh.
- V druhej mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ. Zapracujte do maslovej zmesi a nakoniec primiešajte vyšľahané bielky a skaramelizované orechy. Cesto nalejte do vymastenej formy a pečte pri 190-200 °C asi 45 minút.
- Zatiaľ uvarte želé: Pomarančovú šťavu zohrejte, pridajte cukor s pektínom a prevarte. Nechajte vychladnúť. Potom želé natrite na bábovku, ozdobte ju pomarančovými plátkami, jedlými kvetmi a môžete servírovať.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
Bábovka Persian love od Nadi
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
BÁBOVKA PERSIAN LOVE od Nadi.
1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g masla K-Classic (plus na vymastenie formy)
- 200 g práškového cukru
- 6 vajec
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- kôra z 1 biocitróna
- 1 lyžička ružovej vody
- soľ
- pol lyžičky kardamómu
- 150 g hladkej múky K-Classic
- 400 g mandľovej múky";i:10;s:31:"1 balíček kypriaceho prášku";i:11;s:31:"za hrsť nasekaných pistácií
Na sirup:
- 100 g kryštálového cukru
- pol lyžičky ružovej vody
- trochu vody
Na polevu:
- 150 g práškového cukru
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- sušené púčiky ruží, pistácie na ozdobu
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Finalistka NAĎA REPKOVÁ.
- Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom, postupne pridávajte žĺtky a vyšľahajte na penu. Primiešajte jogurt, citrónovú kôru, ružovú vodu, štipku soli, mletý kardamóm, hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom, mandľovú múku a nasekané pistácie. Nakoniec zľahka primiešajte sneh z bielkov.
- Cesto vylejte do vymastenej formy a pečte pri 165-170 °C asi 50 minút.
- Zatiaľ z uvedených surovín uvarte sirup. Ešte horúcu bábovku poprepichujte a potrite týmto sirupom. Práškový cukor vymiešajte s citrónovou šťavou na polevu. Potrite ňou bábovku, ozdobte nasekanými pistáciami, sušenými púčikmi ruží a môžete servírovať.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Púpavová bábovka od Mareka
Zdroj: RTVS/MILAN KRUPCIK
Marekova púpavová bábovka vyzerá dokonalo. Čo poviete?
1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g masla K-Classic (plus na vymastenie formy)
- 150 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g jemného tvarohu
- 150 g hladkej múky K-Classic
- 150 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 100 ml smotany na šľahanie
- 100 g opečených lieskových orechov";i:10;s:21:"8 púpavových kvetov";i:11;s:15:"2 lyžice kakaa";i:12;s:38:"350 g kryštálového cukru na karamel";i:13;s:96:"opečené lieskové orechy, púpava, physalis, práškový cukor a zlatý jedlý prach na ozdobu
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Finalista MAREK PONDELÍK.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Maslo, vajcia a tvaroh vyberte z chladničky asi 1 hodinu pred pečením. 2. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom na svetlú penu, postupne pridajte vajcia, premiešajte. Potom zapracujte vanilkový extrakt a tvaroh, preosiate múky spolu s kypriacim práškom a podľa hustoty pridajte aj 50 ml smotany na šľahanie.
- Časť opekaných lieskových orechov vysypte do vymastenej formy, zvyšok primiešajte do cesta. Ešte doň zapracujte púpavové lupienky kvetov, vymiešajte a cesto je hotové.
- Asi v 50 ml zohriatej smotany rozmiešajte kakao. Dve tretiny cesta preložte do cukrárskeho vrecka, do zvyšku zapracujte kakaovú zmes a preložte do druhého cukrárskeho vrecka.
- Cesto vytláčajte do pripravenej formy podľa uváženia a potom dajte piecť na asi 45 minút.
- Zatiaľ urobte karamel: Do vhodného hrnca nasypte kryštálový cukor a nechajte skaramelizovať. Vychladnutú bábovku ozdobte „vlasmi“ z karamelu a lieskovcami, ktoré takisto môžete obaliť v karameli. Bábovku poprášte jedlým prachom, posypte kvetmi a dobrú chuť!