Reklama

TOP BÁBOVKY z PEČIE CELÉ SLOVENSKO: Máme pre vás RECEPTY!

POMARANČOVO-TVAROHOVÁ BÁBOVKA od Ingy Lobodenko.

Zdroj: MILAN KRUPČÍK

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Už tento víkend odštartuje na Jednotke druhá séria. V prvej epizóde Pečie celé Slovensko sa svojimi topkovými bábovkami pochválili všetci dvanásti finalisti. Pamätáte?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    KAM NA HUBY: Aj ako proti MEDVEĎOM s profi hubárom! TEASER
    Zdroj: NMH

    VOŇAVÁ JOGURTOVÁ BÁBOVKA od Beáty

    Zdroj: RTVS/MILAN KRUPCIK

    Beátinu bábovku si jednoducho musíte upiecť.

    1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

    Potrebujete:

    • 5 stredne veľkých vajec
    • 200 g kryštálového cukru K-Classic
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • štipka soli
    • 250 g jogurtu gréckeho typu (10 % tuku)
    • 2 lyžice pistáciového oleja (prípadne neutrálneho rastlinného)
    • 130 g pomletých nesolených pistácií
    • kôra a šťava z jedného citróna
    • 270 g polohrubej múky K-Classic
    • 2 lyžičky sódy bikarbóny";i:10;s:31:"1 lyžička mletého kardamómu";i:11;s:25:"maslo na vymastenie formy

    Na polevu a zdobenie:

    • 100 g bielej čokolády
    • 125 g jogurtu gréckeho typu
    • 2 citróny
    • 80 g celých lúpaných pistácií

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Baklažánové tipy od šéfkuchára: Toto musíte ovládať! TEASER
      1. Vajíčka vyšľahajte s kryštálovým aj vanilkovým cukrom a so štipkou soli na nadýchanú penu.
      2. Do vaječnej zmesi opatrne ručne zapracujte jogurt, olej, mleté pistácie, nastrúhanú kôru z jedného citróna a preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou a s kardamómom. Cesto vylejte do vymastenej formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 50 minút. Urobte test špajdľou, ktorá musí zostať suchá.
      3. Bábovku vyberte z rúry, nechajte chvíľu odpočinúť a potom ju vyklopte z formy. Zatiaľ pripravte polevu: Nad parou rozpustite bielu čokoládu, nechajte trochu vychladnúť, potom do nej primiešajte jogurt a podľa chuti šťavu z citróna.
      4. Druhý citrón očistite a vykrajujte z neho len čistú dužinu bez šupiek. Nakrájajte ju na malé kocky. Pistácie posekajte na väčšie kúsky. Bábovku prelejte polevou, posypte pistáciami, dozdobte citrónovými kúskami a máte hotovo.

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      Pomarančovo-tvarohová bábovka od Ingy

      Zdroj: RTVS/MILAN KRUPCIK

      POMARANČOVO- -TVAROHOVÁ BÁBOVKA od Ingy vám bude chutiť!

      1 KUS, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

      Potrebujete:

      • 120 g masla K-Classic (plus na vymastenie formy)
      • 200 g trstinového cukru
      • 2 lyžičky kôry z biopomaranča
      • 4 vajíčka
      • pomarančový likér podľa chuti
      • 220 g tvarohu
      • 220 g hladkej špaldovej múky
      • 2 lyžičky kypriaceho prášku
      • štipka soli
      • pomaranče a jedlé kvety na ozdobu

      Na skaramelizované orechy:

      • 50 g trstinového cukru
      • 50 g pekanových orechov

      Na pomarančové želé:

      • 100 g pomarančovej šťavy
      • 30 g kryštálového cukru
      • 2,5 g pektínu

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najlepšie palacinky: S našimi radami sa vám určite vydaria!

        Zdroj: MILAN_KRUPCIK

        Finalistka INGA LOBODENKO.

        1. Najskôr skaramelizujte orechy s cukrom. Nechajte vychladnúť na papieri na pečenie a potom nasekajte na menšie kúsky.
        2. Urobte cesto: Maslo vyšľahajte s trstinovým cukrom a pomarančovou kôrou na svetlú penu. Postupne pridávajte žĺtky s likérom. Potom primiešajte tvaroh.
        3. V druhej mise zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ. Zapracujte do maslovej zmesi a nakoniec primiešajte vyšľahané bielky a skaramelizované orechy. Cesto nalejte do vymastenej formy a pečte pri 190-200 °C asi 45 minút.
        4. Zatiaľ uvarte želé: Pomarančovú šťavu zohrejte, pridajte cukor s pektínom a prevarte. Nechajte vychladnúť. Potom želé natrite na bábovku, ozdobte ju pomarančovými plátkami, jedlými kvetmi a môžete servírovať.

        Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Domáce NÁTIERKY na ZDRAVÚ DESIATU: Deti si oblížu prsty! Teaser
          Zdroj: NMH

          Bábovka Persian love od Nadi

          Zdroj: MILAN_KRUPCIK

          BÁBOVKA PERSIAN LOVE od Nadi.

          1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

          Potrebujete:

          • 300 g masla K-Classic (plus na vymastenie formy)
          • 200 g práškového cukru
          • 6 vajec
          • 3 lyžice bieleho jogurtu
          • kôra z 1 biocitróna
          • 1 lyžička ružovej vody
          • soľ
          • pol lyžičky kardamómu
          • 150 g hladkej múky K-Classic
          • 400 g mandľovej múky";i:10;s:31:"1 balíček kypriaceho prášku";i:11;s:31:"za hrsť nasekaných pistácií

          Na sirup:

          • 100 g kryštálového cukru
          • pol lyžičky ružovej vody
          • trochu vody

          Na polevu:

          • 150 g práškového cukru
          • 3 lyžice citrónovej šťavy
          • sušené púčiky ruží, pistácie na ozdobu

          Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Pečené REBIERKA, ktoré spievajú: Zjedli sme ich za minútu! Teaser
            Zdroj: NMH

            Zdroj: MILAN_KRUPCIK

            Finalistka NAĎA REPKOVÁ.

            1. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom, postupne pridávajte žĺtky a vyšľahajte na penu. Primiešajte jogurt, citrónovú kôru, ružovú vodu, štipku soli, mletý kardamóm, hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom, mandľovú múku a nasekané pistácie. Nakoniec zľahka primiešajte sneh z bielkov.
            2. Cesto vylejte do vymastenej formy a pečte pri 165-170 °C asi 50 minút.
            3. Zatiaľ z uvedených surovín uvarte sirup. Ešte horúcu bábovku poprepichujte a potrite týmto sirupom. Práškový cukor vymiešajte s citrónovou šťavou na polevu. Potrite ňou bábovku, ozdobte nasekanými pistáciami, sušenými púčikmi ruží a môžete servírovať.

            Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Domáci PÚPAVOVÝ SIRUP: Ako si ho môžete vychutnať? TEASER

              Púpavová bábovka od Mareka

              Zdroj: RTVS/MILAN KRUPCIK

              Marekova púpavová bábovka vyzerá dokonalo. Čo poviete?

              1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

              Potrebujete:

              • 200 g masla K-Classic (plus na vymastenie formy)
              • 150 g práškového cukru
              • 3 vajcia
              • 1 lyžička vanilkového extraktu
              • 250 g jemného tvarohu
              • 150 g hladkej múky K-Classic
              • 150 g polohrubej múky
              • 1 balíček kypriaceho prášku
              • 100 ml smotany na šľahanie
              • 100 g opečených lieskových orechov";i:10;s:21:"8 púpavových kvetov";i:11;s:15:"2 lyžice kakaa";i:12;s:38:"350 g kryštálového cukru na karamel";i:13;s:96:"opečené lieskové orechy, púpava, physalis, práškový cukor a zlatý jedlý prach na ozdobu

              Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Piecť piškótu z hladkej alebo z polohrubej múky? Cukrárka vám poradí TEASER

                Zdroj: MILAN_KRUPCIK

                Finalista MAREK PONDELÍK.

                1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Maslo, vajcia a tvaroh vyberte z chladničky asi 1 hodinu pred pečením. 2. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom na svetlú penu, postupne pridajte vajcia, premiešajte. Potom zapracujte vanilkový extrakt a tvaroh, preosiate múky spolu s kypriacim práškom a podľa hustoty pridajte aj 50 ml smotany na šľahanie.
                2. Časť opekaných lieskových orechov vysypte do vymastenej formy, zvyšok primiešajte do cesta. Ešte doň zapracujte púpavové lupienky kvetov, vymiešajte a cesto je hotové.
                3. Asi v 50 ml zohriatej smotany rozmiešajte kakao. Dve tretiny cesta preložte do cukrárskeho vrecka, do zvyšku zapracujte kakaovú zmes a preložte do druhého cukrárskeho vrecka.
                4. Cesto vytláčajte do pripravenej formy podľa uváženia a potom dajte piecť na asi 45 minút.
                5. Zatiaľ urobte karamel: Do vhodného hrnca nasypte kryštálový cukor a nechajte skaramelizovať. Vychladnutú bábovku ozdobte „vlasmi“ z karamelu a lieskovcami, ktoré takisto môžete obaliť v karameli. Bábovku poprášte jedlým prachom, posypte kvetmi a dobrú chuť!

                Autor článku

                Katarína Brunovská

                redaktorka magazínu Dobré jedlo
                Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.