Reklama

Do komory alebo do chladničky? Naučte sa, ako SPRÁVNE skladovať potraviny

Komora je skvelá vec na ukladanie potravinových zásob, ale nepatrí do nej všetko.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Aj vy sa niekedy pozastavíte nad tým, že neviete, kam s niektorou z potravín? Dilema ohľadom skladovania v chladničke, prípadne komore je častá, a tak vám poradíme.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Potravinové mole v kuchyni: Ako sa ich nadobro zbaviť?

    Chlieb

    Často sa dáva do chladničky, aby sa zabránilo tvorbe plesne, ale v skutočnosti chladenie zrýchľuje proces starnutia chleba a podporuje stratu jeho vlhkosti. Lepšie je skladovať ho v suchu na izbovej teplote a spotrebovať v krátkej dobe, alebo prípadne zamraziť na dlhšie skladovanie.

    Zdroj: Laura Witteková

    Avokádo

    Nezrelé avokádo by sa malo nechať dozrieť pri izbovej teplote. Ak už je zrelé a nechcete ho ihneď konzumovať, môžete ho na krátky čas uložiť v chladničke.

    Zdroj: Shutterstock

    Rajčiny

    V chladničke môžu rajčiny stratiť svoju chuť a textúru kvôli nízkym teplotám, ktoré poškodzujú ich membrány vnútri. Preto sa odporúča skladovať ich pri izbovej teplote, čím si uchovajú svoju chuť a zrejú prirodzene.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Potraviny, po ktorých páli záha: Pozor na svoj tanier!

      Zemiaky

      Chladenie zemiakov môže spôsobiť, že škrob sa mení na cukor, čo ovplyvní ich chuť a textúru. Najlepšie je uložiť ich na chladné, tmavé a suché miesto.

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Cibuľa a cesnak

      Cibuľa aj cesnak by sa mali skladovať v suchu a pri izbovej teplote, pretože vlhkosť v chladničke môže spôsobiť tvorbu plesne. Navyše, silné pachy oboch potravín môžu ovplyvniť chuť iných vecí v chladničke.

      Zdroj: Shutterstock

      Olej

      Oleje, ako sú olivový, slnečnicový alebo repkový, sa najlepšie skladujú v komore, nie v chladničke, aby sa predišlo oxidácii a rancidácii v dôsledku vystavenia tepla. Chladnička môže spôsobiť, že niektoré oleje zhustnú alebo sa zakalia, čo ovplyvňuje ich konzistenciu a použiteľnosť. Najlepšie je im ukladať na tmavom a suchom mieste.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Tromfla špenát aj citróny: Toto je NAJZDRAVŠIA POTRAVINA na svete!
        Zdroj: NMH

        Med

        Med zostáva stabilný pri izbovej teplote. V chladničke môže skryštalizovať rýchlejšie, čo môže ovplyvniť jeho konzistenciu a ľahkosť použitia.

        Zdroj: Shutterstock

        Maslo

        Maslo sa obvykle ukladá do chladničky, aby si zachovalo čerstvosť a konzistenciu, ale môže byť krátkodobo uložené pri izbovej teplote pre ľahšie roztieranie.

        Zdroj: Shutterstock

        Káva

        Káva absorbuje pachy, takže jej skladovanie v chladničke môže ovplyvniť jej chuť. Odporúča sa mať ju v uzavretej nádobe pri izbovej teplote, aby si udržala čerstvosť a arómu.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:50
        Remaining Time 0:50
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Ako na naše trávenie vplývajú sladidlá, koreniny či fermentované potraviny?

          Orieškovo-čokoládový krém

          Tento typ krému sa najlepšie uchováva pri izbovej teplote v suchom a tmavom mieste, aby si zachoval svoju roztierateľnosť a chuť. Nie je potrebné ho ukladať do chladničky, pretože chlad môže zmeniť jeho textúru, čo môže byť pri natieraní na pečivo náročnejšie.

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Horčica

          Po otvorení sa horčica odporúča skladovať v chladničke, kde si zachová svoju čerstvosť a chuť dlhšie než pri izbovej teplote. Zatvorenú ju, samozrejme, môžete mať v komore.

          Zdroj: Shutterstock

          Sirup

          Sirup, napríklad javorový, je na tom podobne ako horčica. Kým je od výroby zatvorený, môže byť v komore, ale po otvorení je vhodnejšie dať ho do chladničky. Predídete tak riziku rastu plesní a udržíte ho dlhšie čerstvý.