Do komory alebo do chladničky? Naučte sa, ako SPRÁVNE skladovať potraviny
18. 5. 2024, 15:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Shutterstock
Aj vy sa niekedy pozastavíte nad tým, že neviete, kam s niektorou z potravín? Dilema ohľadom skladovania v chladničke, prípadne komore je častá, a tak vám poradíme.

Chlieb
Často sa dáva do chladničky, aby sa zabránilo tvorbe plesne, ale v skutočnosti chladenie zrýchľuje proces starnutia chleba a podporuje stratu jeho vlhkosti. Lepšie je skladovať ho v suchu na izbovej teplote a spotrebovať v krátkej dobe, alebo prípadne zamraziť na dlhšie skladovanie.
Zdroj: Laura Witteková
Avokádo
Nezrelé avokádo by sa malo nechať dozrieť pri izbovej teplote. Ak už je zrelé a nechcete ho ihneď konzumovať, môžete ho na krátky čas uložiť v chladničke.
Zdroj: Shutterstock
Rajčiny
V chladničke môžu rajčiny stratiť svoju chuť a textúru kvôli nízkym teplotám, ktoré poškodzujú ich membrány vnútri. Preto sa odporúča skladovať ich pri izbovej teplote, čím si uchovajú svoju chuť a zrejú prirodzene.

Zemiaky
Chladenie zemiakov môže spôsobiť, že škrob sa mení na cukor, čo ovplyvní ich chuť a textúru. Najlepšie je uložiť ich na chladné, tmavé a suché miesto.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cibuľa a cesnak
Cibuľa aj cesnak by sa mali skladovať v suchu a pri izbovej teplote, pretože vlhkosť v chladničke môže spôsobiť tvorbu plesne. Navyše, silné pachy oboch potravín môžu ovplyvniť chuť iných vecí v chladničke.
Zdroj: Shutterstock
Olej
Oleje, ako sú olivový, slnečnicový alebo repkový, sa najlepšie skladujú v komore, nie v chladničke, aby sa predišlo oxidácii a rancidácii v dôsledku vystavenia tepla. Chladnička môže spôsobiť, že niektoré oleje zhustnú alebo sa zakalia, čo ovplyvňuje ich konzistenciu a použiteľnosť. Najlepšie je im ukladať na tmavom a suchom mieste.

Zdroj: NMH
Med
Med zostáva stabilný pri izbovej teplote. V chladničke môže skryštalizovať rýchlejšie, čo môže ovplyvniť jeho konzistenciu a ľahkosť použitia.
Zdroj: Shutterstock
Maslo
Maslo sa obvykle ukladá do chladničky, aby si zachovalo čerstvosť a konzistenciu, ale môže byť krátkodobo uložené pri izbovej teplote pre ľahšie roztieranie.
Zdroj: Shutterstock
Káva
Káva absorbuje pachy, takže jej skladovanie v chladničke môže ovplyvniť jej chuť. Odporúča sa mať ju v uzavretej nádobe pri izbovej teplote, aby si udržala čerstvosť a arómu.

Orieškovo-čokoládový krém
Tento typ krému sa najlepšie uchováva pri izbovej teplote v suchom a tmavom mieste, aby si zachoval svoju roztierateľnosť a chuť. Nie je potrebné ho ukladať do chladničky, pretože chlad môže zmeniť jeho textúru, čo môže byť pri natieraní na pečivo náročnejšie.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Horčica
Po otvorení sa horčica odporúča skladovať v chladničke, kde si zachová svoju čerstvosť a chuť dlhšie než pri izbovej teplote. Zatvorenú ju, samozrejme, môžete mať v komore.
Zdroj: Shutterstock
Sirup
Sirup, napríklad javorový, je na tom podobne ako horčica. Kým je od výroby zatvorený, môže byť v komore, ale po otvorení je vhodnejšie dať ho do chladničky. Predídete tak riziku rastu plesní a udržíte ho dlhšie čerstvý.