Reklama

Bravčové, hovädzie a kuracie: Naozaj viete, ako ich SPRÁVNE pripraviť?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí: Doprajte si! Hovädzie mäso s kôprovou omáčkou a domácou knedľou
    Reklama
    Lepšie bývanie, Fazekašová Gabriela, Editor

    Gabriela Fazekašová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Pri varení mäsa nestačí použiť rovnaký postup na všetky druhy – každé si vyžaduje trochu iný prístup. Bravčové, hovädzie aj kuracie majú inú štruktúru, obsah tuku aj spôsob spracovania.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Bravčový bôčik

    Bravčové mäso: univerzálny klasik

    Bravčové mäso je veľmi obľúbené pre svoju jemnosť a široké využitie. Pri pečení je dôležité nepiecť ho pri príliš vysokej teplote, aby zostalo šťavnaté. Bravčové karé alebo panenka sa pripravujú rýchlo, naopak pliecko či krkovička potrebujú viac času na zmäknutie. Skvele si rozumie s cesnakom, majoránom a sladkými marinádami.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Falošná hovädzia sviečkovica

    Hovädzie mäso: potrebuje čas

    Hovädzie mäso je hutnejšie a obsahuje viac svalových vlákien, preto si často vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu. Na steaky sa používajú jemnejšie časti ako roštenka, ktoré sa grilujú krátko na vysokej teplote. Na guláše a dusené jedlá sú vhodné predné časti, ktoré sa dlhým dusením krásne rozpadnú. Chuť hovädzieho mäsa vynikne s rozmarínom, tymianom alebo čiernym korením.

    Kuracie mäso: rýchla a jemná voľba

    Kuracie mäso je najrýchlejšie na prípravu a má neutrálnejšiu chuť, vďaka čomu sa hodí na mnoho rôznych receptov. Kuracie prsia treba variť opatrne, aby sa nevysušili – najlepšie na miernom ohni alebo v krátkej marináde. Kuracie stehná sú šťavnatejšie a znesú aj dlhšiu tepelnú úpravu. Výborne sa kombinuje s kari korením, medom, citrónom či bylinkami.

    Anketa

    Ktoré mäso doma najčastejšie pripravujete?

    NEZABUDNITE

    • Bravčové: univerzálne, šťavnaté, vhodné na pomalé aj rýchle pečenie
    • Hovädzie: potrebuje dlhšiu úpravu alebo rýchle grilovanie jemných častí
    • Kuracie: rýchla príprava, pozor na vysušenie

    Autor článku

    Gabriela Fazekašová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.