objednať časopis
všetky kategórie

Jeho pravá toskánska polievka nemá chybu! Určite si ju doma uvarte.

"Zbožňujem pizzu, rizotá, krupotá, cestoviny a polievky – najviac túto toskánsku paradajkovú," hovorí šéfkuchár Marcel Ihnačák. A páči sa, daroval nám svoj úžasný recept - teraz je váš.

Toskánska paradajková polievka

Toskánska polievka s opečeným chlebíkom chutí jedna báseň.
Toskánska polievka s opečeným chlebíkom chutí jedna báseň.
Zdroj: Vlado Holina

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • 4 krajce pšeničného chleba
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1,5 kg čerstvých zrelých paradajok (teraz v zime radšej z konzervy)
  • zväzok čerstvej bazalky
  • 600 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • parmezán
  • soľ a mleté čierne korenie
Metrový koláč nechajte stuhnúť a šikmo nakrájajte ostrým nožom na rezy. Môžete podávať.
Čítajte viac
Najlepší METROVÝ KOLÁČ: S naším FOTOPOSTUPOM ho upečiete RAZ-DVA!

POSTUP:

  1. Do veľkého antikorového kastróla nalejte väčšie množstvo olivového oleja a zohrejte ho. Pridajte chlieb pokrájaný na menšie kocky a opražte do zlatista. Potom vsypte posekaný cesnak a smažte tiež do zlatista.
  2. Pridajte nakrájané paradajky a polovicu bazalky. Zalejte vývarom a ochuťte. Varte na slabšom ohni asi hodinu. Občas premiešajte, aby sa chlieb neprichytil o dno. Polievku dochuťte, posypte nastrúhaným parmezánom a môžete podávať!

SUPER POLIEVKY sú aj v našej GALÉRII, INŠIRUJTE SA:KLIKNITE SEM!

Už ste počuli náš podcast?

Ďalšie tipy z Dobrého jedla:

Bencovje grunt - zážitkové varenie či výroba vlastnej keramiky, ako za čias Rakúsko - uhorskej monarchie v pozostalosti po bojničanovi Štefanovi Bencovi, ktorí na tomto gazdovstve žil aj so svojou rodinou. Majitelia pre mesačník Dobré jedlo pripravili niekoľko tradičných receptov. Na snímke je pečené kurča so šťuchanými zemiakmi a plnkou.
Čítajte viac
NAJ pečené KURACIE STEHNÁ, aké sme kedy jedli: ŠTAVNATÉ a S BOŽSKOU PLNKOU!
Čítajte viac
Fantastický MANDĽOVO-REBARBOROVÝ LINECKÝ KOLÁČ: Upečte ho čím skôr
Bencovje grunt - zážitkové varenie či výroba vlastnej keramiky, ako za čias Rakúsko - uhorskej monarchie v pozostalosti po bojničanovi Štefanovi Bencovi, ktorí na tomto gazdovstve žil aj so svojou rodinou. Majitelia pre mesačník Dobré jedlo pripravili niekoľko tradičných receptov. Na snímke je hrnčekový jablkový koláč s marhuľovým lekvárom a čokoládovou posýpkou.
Čítajte viac
HRNČEKOVÁ TORTA s jablkami: Chutí fantasticky a hotovú ju máte za 40 MINÚT!
Viki Ráková si užíva dobré jedlo a čas s rodinou na vynovenej terase.
Čítajte viac
Terasová SEZÓNA ZAHÁJENÁ: Pozrite, ako si svoju KRÁSNU OÁZU pokoja vychutnáva VIKI RÁKOVÁ!
Zmrzlinové tortičky s jahodami a bazalkou.
Čítajte viac
BAZALKU môžete dať do polievky, k lososovi a dokonca aj do zmrzliny
Inšpiratívne lupene kvetov
Čítajte viac
NAMIESTO TORTY BÁBIKA: Páčila by sa vám na svadbu či narodeninovú oslavu?
Bazový sirup ako od babičky
Ingrediencie:
30 kvetov bazy, 2 litre vody, 1,5 kg cukru, 1 balíček kyseliny citrónovej alebo 2 na kolieska nakrájané citróny

Postup:

Najskôr prevaríme vodu a necháme ju vychladnúť. Vychladenou vodou zalejeme kvety bazy a necháme lúhovať 24 – 48 hodín. Potom bazu precedíme cez sito. Do bazového výluhu pridáme cukor, varíme a miešame, kým sa cukor neroztopí. Sirup začne hustnúť a keď zovrie, môžeme ho naliať do čistých fliaš. Fľaše pevne zatvoríme a viečkom dole ich
Čítajte viac
Domáci BAZOVÝ SIRUP: Babičkin SUPER RECEPT budete doma milovať!