DOKONALÁ SVIEČKOVÁ: 10 trikov pre začiatočníkov aj skúsených
5. 4. 2024, 15:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Postupov, ako pripraviť ideálnu sviečkovú, je celá kopa. Sto ľudí, sto chutí, a tak ťažko vybrať len jeden spôsob. Overených trikov a rád je však dostatok na to, aby ste si vybrali aj vy a vylepšili nimi svoj recept.
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
Správny výber mäsa
Sviečková je tradične pripravovaná z hovädzieho mäsa, obvykle z mäsa z chrbta, zadného pliecka, prípadne tzv. falošnej sviečkovice. Vyberte si hlavne kvalitné mäso s dostatočným množstvom mäsových vlákien a minimálnym množstvom tuku pre najlepší výsledok. malo by ísť o mladé mäso.
Zdroj: Shutterstock
Vyberte tú najlepšiu zeleninu.
Kvalitné suroviny
Kvalitné suroviny, ako je spomínané mäso a k tomu čerstvá zelenina, ktorá je takisto základom tohto jedla, sú kľúčové. Pre mnohých je príprava sviečkovej malým rituálom, ktorý začína práve v obchodoch pri výbere top kúskov. Radosť z nákupu sa následne môže preniesť aj do radosti pri varení.

Špikovať a špikovať
K poctivej sviečkovej patrí našpikované mäso. To znamená, že do mäsa urobíte šikmé rezy po vlákne a do otvorov natlačíte pásiky údenej slaniny. Ak máte skúsenosť, že sa vám pri špikovaní v rukách slanina ohýba, dajte pásiky predtým na chvíľu do mrazničky.,
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Sviečková na smotane
Marinovať alebo nie
Niekto mäso pred prípravou ešte marinuje, iní to nerobia. Faktom však je, že marinovanie môže zlepšiť chuť aj šťavnatosť mäsa. Môžete uložiť našpikované mäso na nastrúhanú zeleninu, zaliať maslom a zatvoriť na celý jeden deň, prípadne použiť zmes zeleniny, octu a korenia, v ktorom mäso necháte ležať.

Poriadne opečenie
Aby mala sviečková svoju chuť, ale aj farbu, nemali by ste vynechať krok opekania mäsa a zeleniny. Je to základ jedla, ktorý rozhoduje o výsledku. Ak budete chcieť sviečkovú dochucovať na konci, už to nikdy nebude ono.
Zdroj: Laura Witteková
Mäso aj zeleninu opečte.
Dlhý čas varenia
Sviečková vyžaduje dlhší čas varenia pri nízkej teplote, aby bolo mäso mäkké a šťavnaté. Môžete variť na sporáku alebo v rúre, ale určite sa neponáhľajte. Mäso musí dať výpeku silu.

Konzistencia omáčky
Počas varenia mäsa dbajte na to, aby sa voda nevyvarila. Ak sa vám zdá, že sa príliš zredukovala, pridajte trochu vody alebo hovädzieho vývaru. Vo finále úpravy sviečkovej rozhodnite sami, či budete zeleninu mixovať alebo len pasírovať. Každému podľa jeho chuti.
Zdroj: Shutterstock
Citrónová šťava či kôra môžu dochutiť omáčku.
Čerešničky do omáčky
Na dochutenie omáčky sa pridáva smotana na varenie, citrónová šťava, niekto dáva aj kôru z citróna, dokonca lyžicu lekváru. Rozhodne z nej ale nezabudnite vybrať všetky korenia. Dajte omáčke ďalší chuťový rozmer podľa svojich preferencií.

Doba odpočinku
Pred podávaním nechajte sviečkovú odpočívať ešte niekoľko minút, aby sa mäso uvoľnilo a šťavy sa rovnomerne rozložili. Tento krok pomôže zabezpečiť, že vaša delikatesa bola ešte chutnejšia. Až potom mäso krájajte.
Zdroj: MICHAL SMRČOK
Sviečková na smotane.
Vhodná príloha
Sviečková je tradičné české jedlo, a tak je zväčša servírované s domácou knedľou. Sami si však vyberte prílohu, nakoľko v receptoch už nájdete aj variácie s haluškami alebo cestovinami.