Na nedeľný obed BRAVČOVÉ: Šťavnaté mäso s výbornou omáčkou!
15. 3. 2024, 20:31 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Znojemské plátky, pomaly pečená bravčová sviečkovica i dusené mäso s fazuľkou. Nedeľa bude hned krajšia!
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Galéria k článku
16 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!Anketa
Varíte radšej z bravčového alebo hovädzieho mäsa?
- Z bravčoviny87%
- Z hovädziny12%
Hlasovanie bolo ukončené
POMALY PEČENÁ BRAVČOVÁ SVIEČKOVICA S HUBOVOU OMÁČKOU A HALUŠKAMI
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 kg bravčovej panenskej sviečkovice
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
Na omáčku:
- 2 cibule
- 3 lyžice masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 600 g zmesi čerstvých húb (alebo 120 g sušených)
- pol lyžičky hnedého cukru (nemusí byť)
- 100 ml bieleho vína
- 250 ml vývaru alebo vody
- 2 stonky čerstvého alebo pol lyžičky sušeného tymianu (alebo majoránu)
- 200 ml smotany na varenie
- 20 g nastrúhaného parmezánu";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
Na halušky:
- 400 g múčnych zemiakov
- štvrť lyžičky soli + na solenie vody
- 1 vajce
- asi 200 g polohrubej múky
- olej
POSTUP:
- Pripravte halušky: Očistené a umyté zemiaky najemno nastrúhajte, pridajte soľ, vajce a toľko múky, aby vzniklo polotuhé a ľahko roztierateľné cesto. V mierne vriacej osolenej vode uvarte jednu halušku. Ak má dobrú konzistenciu, postupne prepasírujte cez haluškovač všetko cesto. Vo vode halušky zľahka premiešajte a varte, kým nevyplávajú na povrch, a potom ešte asi 2 minúty. Sceďte ich a premiešajte s olejom.
- Bravčovú sviečkovicu odblaňte, tenkú časť preložte a zviažte špagátikom, aby bolo mäso rovnako hrubé po celej svojej dĺžke. Osoľte ju, okoreňte a sprudka opečte zo všetkých strán na rozpálenom oleji. Mäso preložte do ohňovzdornej misy a v rúre vyhriatej na 120 °C pečte, kým vnútorná teplota v jeho najhrubšej časti nebude 60 °C (pre mierne ružové prepečenie) alebo 68 °C (pre úplné prepečenie). Mäso vyberte a nechajte oddýchnuť asi 8 minút. Šťavu zo sviečkovice potom pridajte do vývaru pri varení omáčky.
- Pripravte omáčku: V panvici, v ktorej ste opekali mäso, osmažte na 2 lyžiciach masla cibuľu nakrájanú na polmesiace, pridajte cesnak a huby nakrájané na plátky. Restujte, kým sa neodparí tekutina a huby nebudú zlatohnedé. Ku koncu tohto procesu môžete pridať pol lyžičky hnedého cukru pre lepšiu karamelizáciu húb.
- Huby zalejte vínom, vareškou uvoľnite usadeniny na dne panvice a tekutinu nechajte takmer celú odpariť. Pridajte vývar alebo vodu, stonky tymianu alebo majoránu a niekoľko minút povarte.
- Prilejte smotanu a varte na miernom plameni do takmer omáčkovej konzistencie. Odstavte, dochuťte lyžicou masla, parmezánom a premiešajte. Ak treba, osoľte a okoreňte. Mäso nakrájajte a podávajte s omáčkou a haluškami.

Video Player is loading.
PARADAJKOVÁ OMÁČKA PRE ZAČIATOČNÍKOV: Výborná k cestovinám aj k mäsu!DUSENÉ BRAVČOVÉ MÄSO NA RASCI S FAZUĽKAMI
4 PORCIE I PRÍPRAVA 35 MINÚT I DUSENIE 40 MINÚT
POTREBUJETE:
- 4 bravčové rezne z karé
- 40 g masti
- 1 veľká cibuľa
- 1 lyžička drvenej rasce
- horúca voda na podliatie
- 1 lyžica hladkej múky + na zahustenie
- 1 lyžica masla
- 150 g zelenej fazuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sladkej sójovej omáčky";i:10;s:32:"1 lyžička plnotučnej horčice";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Rezne umyte a osušte. Mäso po okrajoch narežte, aby sa pri opekaní nesťahovalo. Zľahka naklepte, osoľte, okoreňte a obaľte z jednej strany v múke, ktorú zľahka do mäsa vklepte.
- Na masti opečte očistenú a nadrobno posekanú cibuľu, posypte rascou a krátko opražte. Vložte mäso a z oboch strán ho prudko opečte. Podlejte horúcou vodou, prikryte a duste domäkka.
- Mäso vyberte a odložte do tepla. Šťavu chvíľu poduste, aby sa odparila voda. Zaprášte múkou, dobre premiešajte a krátko povarte, kým šťava nezhustne.
- Na masle krátko opečte nasekané strúčiky cesnaku. Vložte zelenú fazuľku, ochuťte čerstvo pomletým korením, soľou, horčicou a sójovou omáčkou.
- Mäso podávajte poliate omáčkou, obložené dusenými fazuľkami a zemiakmi opečenými v šupke. Zvyšnú omáčku servírujte v omáčniku.

Video Player is loading.
Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníciZNOJEMSKÉ BRAVČOVÉ PLÁTKY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT
POTREBUJETE:
- 8 menších plátkov z bravčového karé
- 2 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- pol menšieho zeleru
- 1 väčšia mrkva
- 2 bobkové listy
- 4 zrniečka nového korenia
- 4 zrniečka čierneho korenia
- štipka mletého muškátového orieška
- 1 lyžička mletej červenej papriky";i:10;s:60:"pol pohára zaváraných uhoriek v sladkokyslom náleve";i:11;s:29:"2-3 zemiaky uvarené v šupke";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:13;s:36:"domáca bravčová masť na opekanie";i:14;s:51:"tarhoňa, ryža alebo zemiaková kaša ako príloha
POSTUP:
- Plátky mäsa umyte, osušte a natenko vyklepte. Z každej strany osoľte a okoreňte.
- Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu uduste v hrnci na troche masti. Keď zosklovatie, pridajte plátky cesnaku. Po chvíli primiešajte najemno nastrúhaný zeler, mrkvu, bobkové listy, nové a čierne korenie.
- Pár minút duste a dochuťte muškátovým orieškom a paprikou. Prikryté duste za občasného miešania asi 10 minút.
- Zatiaľ v panvici s nepriľnavým dnom krátko z oboch strán opečte na rozohriatej masti plátky karé. Plátky preložte do hrnca k zelenine. Občas premiešajte a duste 20 minút. Podľa potreby dolejte horúcou vodou.
- Mäso vyberte na tanier, do hrnca pridajte nastrúhané uhorky a popučené uvarené zemiaky. Premiešajte a vráťte mäso. Podlejte vodou a duste ešte do mäkka asi 10 minút. Podávajte s opečenou tarhoňou alebo ryžou.
Na nedeľu pripravte aj tieto dobroty: