Reklama

Na nedeľný obed BRAVČOVÉ: Šťavnaté mäso s výbornou omáčkou!

Znojemské bravčové plátky

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Znojemské plátky, pomaly pečená bravčová sviečkovica i dusené mäso s fazuľkou. Nedeľa bude hned krajšia!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    NAJLEPŠIE CESTOVINY: Prelejte ich zeleninovou pečenou omáčkou!
    Anketa

    Varíte radšej z bravčového alebo hovädzieho mäsa?

    • Z bravčoviny87%
    • Z hovädziny12%

    Hlasovanie bolo ukončené

    POMALY PEČENÁ BRAVČOVÁ SVIEČKOVICA S HUBOVOU OMÁČKOU A HALUŠKAMI

    5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 1 kg bravčovej panenskej sviečkovice
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    Na omáčku:

    • 2 cibule
    • 3 lyžice masla
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 600 g zmesi čerstvých húb (alebo 120 g sušených)
    • pol lyžičky hnedého cukru (nemusí byť)
    • 100 ml bieleho vína
    • 250 ml vývaru alebo vody
    • 2 stonky čerstvého alebo pol lyžičky sušeného tymianu (alebo majoránu)
    • 200 ml smotany na varenie
    • 20 g nastrúhaného parmezánu";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

    Na halušky:

    • 400 g múčnych zemiakov
    • štvrť lyžičky soli + na solenie vody
    • 1 vajce
    • asi 200 g polohrubej múky
    • olej

    POSTUP:

    1. Pripravte halušky: Očistené a umyté zemiaky najemno nastrúhajte, pridajte soľ, vajce a toľko múky, aby vzniklo polotuhé a ľahko roztierateľné cesto. V mierne vriacej osolenej vode uvarte jednu halušku. Ak má dobrú konzistenciu, postupne prepasírujte cez haluškovač všetko cesto. Vo vode halušky zľahka premiešajte a varte, kým nevyplávajú na povrch, a potom ešte asi 2 minúty. Sceďte ich a premiešajte s olejom.
    2. Bravčovú sviečkovicu odblaňte, tenkú časť preložte a zviažte špagátikom, aby bolo mäso rovnako hrubé po celej svojej dĺžke. Osoľte ju, okoreňte a sprudka opečte zo všetkých strán na rozpálenom oleji. Mäso preložte do ohňovzdornej misy a v rúre vyhriatej na 120 °C pečte, kým vnútorná teplota v jeho najhrubšej časti nebude 60 °C (pre mierne ružové prepečenie) alebo 68 °C (pre úplné prepečenie). Mäso vyberte a nechajte oddýchnuť asi 8 minút. Šťavu zo sviečkovice potom pridajte do vývaru pri varení omáčky.
    3. Pripravte omáčku: V panvici, v ktorej ste opekali mäso, osmažte na 2 lyžiciach masla cibuľu nakrájanú na polmesiace, pridajte cesnak a huby nakrájané na plátky. Restujte, kým sa neodparí tekutina a huby nebudú zlatohnedé. Ku koncu tohto procesu môžete pridať pol lyžičky hnedého cukru pre lepšiu karamelizáciu húb.
    4. Huby zalejte vínom, vareškou uvoľnite usadeniny na dne panvice a tekutinu nechajte takmer celú odpariť. Pridajte vývar alebo vodu, stonky tymianu alebo majoránu a niekoľko minút povarte.
    5. Prilejte smotanu a varte na miernom plameni do takmer omáčkovej konzistencie. Odstavte, dochuťte lyžicou masla, parmezánom a premiešajte. Ak treba, osoľte a okoreňte. Mäso nakrájajte a podávajte s omáčkou a haluškami.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      PARADAJKOVÁ OMÁČKA PRE ZAČIATOČNÍKOV: Výborná k cestovinám aj k mäsu!

      DUSENÉ BRAVČOVÉ MÄSO NA RASCI S FAZUĽKAMI

      4 PORCIE I PRÍPRAVA 35 MINÚT I DUSENIE 40 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 4 bravčové rezne z karé
      • 40 g masti
      • 1 veľká cibuľa
      • 1 lyžička drvenej rasce
      • horúca voda na podliatie
      • 1 lyžica hladkej múky + na zahustenie
      • 1 lyžica masla
      • 150 g zelenej fazuľky
      • 3 strúčiky cesnaku
      • 2 lyžice sladkej sójovej omáčky";i:10;s:32:"1 lyžička plnotučnej horčice";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Rezne umyte a osušte. Mäso po okrajoch narežte, aby sa pri opekaní nesťahovalo. Zľahka naklepte, osoľte, okoreňte a obaľte z jednej strany v múke, ktorú zľahka do mäsa vklepte.
      2. Na masti opečte očistenú a nadrobno posekanú cibuľu, posypte rascou a krátko opražte. Vložte mäso a z oboch strán ho prudko opečte. Podlejte horúcou vodou, prikryte a duste domäkka.
      3. Mäso vyberte a odložte do tepla. Šťavu chvíľu poduste, aby sa odparila voda. Zaprášte múkou, dobre premiešajte a krátko povarte, kým šťava nezhustne.
      4. Na masle krátko opečte nasekané strúčiky cesnaku. Vložte zelenú fazuľku, ochuťte čerstvo pomletým korením, soľou, horčicou a sójovou omáčkou.
      5. Mäso podávajte poliate omáčkou, obložené dusenými fazuľkami a zemiakmi opečenými v šupke. Zvyšnú omáčku servírujte v omáčniku. 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníci

        ZNOJEMSKÉ BRAVČOVÉ PLÁTKY

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 60 MINÚT

        POTREBUJETE:

        • 8 menších plátkov z bravčového karé
        • 2 veľké cibule
        • 4 strúčiky cesnaku
        • pol menšieho zeleru
        • 1 väčšia mrkva
        • 2 bobkové listy
        • 4 zrniečka nového korenia
        • 4 zrniečka čierneho korenia
        • štipka mletého muškátového orieška
        • 1 lyžička mletej červenej papriky";i:10;s:60:"pol pohára zaváraných uhoriek v sladkokyslom náleve";i:11;s:29:"2-3 zemiaky uvarené v šupke";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:13;s:36:"domáca bravčová masť na opekanie";i:14;s:51:"tarhoňa, ryža alebo zemiaková kaša ako príloha

        POSTUP:

        1. Plátky mäsa umyte, osušte a natenko vyklepte. Z každej strany osoľte a okoreňte.
        2. Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu uduste v hrnci na troche masti. Keď zosklovatie, pridajte plátky cesnaku. Po chvíli primiešajte najemno nastrúhaný zeler, mrkvu, bobkové listy, nové a čierne korenie.
        3. Pár minút duste a dochuťte muškátovým orieškom a paprikou. Prikryté duste za občasného miešania asi 10 minút.
        4. Zatiaľ v panvici s nepriľnavým dnom krátko z oboch strán opečte na rozohriatej masti plátky karé. Plátky preložte do hrnca k zelenine. Občas premiešajte a duste 20 minút. Podľa potreby dolejte horúcou vodou.
        5. Mäso vyberte na tanier, do hrnca pridajte nastrúhané uhorky a popučené uvarené zemiaky. Premiešajte a vráťte mäso. Podlejte vodou a duste ešte do mäkka asi 10 minút. Podávajte s opečenou tarhoňou alebo ryžou.

        Na nedeľu pripravte aj tieto dobroty: