Reklama

Ako odľahčiť tradičné nátierky: Chutné tipy, ktoré potešia aj vaše zdravie

Hrianky so špargľovou nátierkou.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tradičné nátierky máme všetci radi – sú rýchle, chutné a ideálne na raňajky či večeru. Poradíme vám, ako jednoducho odľahčiť klasické nátierky, aby boli menej kalorické, no stále chutné a výživné.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ochutnávka smotanových natierok: Ktorá je tá najlepšia?

    Nátierky patria medzi najobľúbenejšie jedlá na raňajky a večeru. Sú jednoduché na prípravu, zasýtia a ich chuť poznáme odmala. Problémom však je, že mnohé tradičné recepty obsahujú veľké množstvo tuku, soli a kalórií. Ak ich jete často, môžu vám v jedálničku „potichu“ navyšovať kalorický príjem a zbytočne zaťažovať trávenie. Dobrou správou však je, že chutnú nátierku si môžete dopriať aj každý deň – stačí ju pripraviť v odľahčenej verzii. Neznamená to, že musíte obetovať chuť. Stačí malá úprava surovín a vaše nátierky budú sviežejšie, zdravšie a rovnako chutné.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Mrkvová a rybacia nátierka sú obľúbené aj medzi deťmi.

    Čím nahradiť maslo a majonézu

    Najviac kalórií v nátierkach pochádza z masla, majonézy alebo smotanových produktov. Ak chcete nátierku odľahčiť, začnite práve tu. Skvelou náhradou je nízkotučný alebo polotučný tvaroh, ktorý dodá nátierke krémovosť a zároveň ju obohatí o bielkoviny. Výbornou voľbou je aj cottage cheese – jemný syr s nižším obsahom tuku, ktorý dodá nátierke ľahkú textúru. Ak máte radi jemne kyslastú chuť, siahnite po bielom gréckom jogurte s obsahom tuku 5 %, ktorý zabezpečí dostatočnú krémovosť bez zbytočných kalórií.

    Zdroj: Istock

    Avokádo je skvelou náhradou masla v nátierkach.

    Ak hľadáte ľahšiu, no rovnako chutnú alternatívu, siahnite po avokáde. Toto zelené ovocie je výborným zdrojom zdravých tukov, ktoré podporujú činnosť mozgu a srdca. Okrem toho obsahuje vlákninu, vitamíny E, C, B6 a kyselinu listovú. Avokádo jednoducho rozpučte vidličkou, ochuťte soľou, korením a bylinkami, prípadne pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá zabráni zhnednutiu a zároveň zvýrazní chuť. Výborne sa kombinuje aj s vajíčkom, tuniakom, syrom feta či gréckym jogurtom. Takto pripravená avokádová nátierka je nielen výživná, ale aj ľahko stráviteľná. Je ideálnou voľbou na zdravé raňajky, desiatu či rýchlu večeru.

    Viac zeleniny, viac chuti, menej kalórií

    Ďalším jednoduchým spôsobom, ako nátierku odľahčiť, je pridať do nej zeleninu. Nielenže znížite kalorickú hodnotu, ale zvýšite obsah vlákniny, vitamínov a minerálov. Navyše zelenina dodá nátierke farbu a sviežosť. Do nátierok sa skvele hodí najemno nastrúhaná mrkva, červená paprika, uhorka alebo reďkovky. Ak máte radi zelené nátierky, neváhajte pridať aj čerstvý špenát, rukolu alebo bylinky. Okrem toho, že nátierka bude výživnejšia, získa aj sviežu jarnú chuť.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.