„Verím, že táto verzia klasickej sviečkovej osloví mladých ľudí, ktorí v slovenskej kuchyni hľadajú najmä niečo zdravé, uvarené podľa najnovších trendov.“ hovorí . V jeho kuchyni nevyjde nič nazmar – svieža vňatka z mrkvy dodáva pečenej mrkve výnimočnú chuť. Filipovu zero waste fintu určite vyskúšajte tiež!
Filipova sviečková na smotane
Kuchár Filip Ondrušek pripravil pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko tradičných receptov v priestoroch zvolenskej farmy Lieskovský farmárik.
Zdroj: MATEJ KALINA
2 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 150 g bravčovej sviečkovice (z mangalice)
- 350 g mrkvy s vňaťou
- 100 ml mlieka
- med
- 30 ml acidofilného mlieka
- aróniový sirup, šípkový ocot, púpavový sirup /nemusí byť všetko, môžete nahradiť sirupmi a octom, čo máte doma/
- soľ, čierne korenie
- maslo
- kvalitný tvrdý syr (volovec) a mladá petržlenová vňať na servírovanie
POSTUP:
- Mäso očistite. Mrkvu rozdeľte na tri rovnaké časti.
- Z prvej časti mrkvy uvarte omáčku: Mrkvu nakrájajte na malé kúsky a dajte variť do mlieka. Osoľte, pridajte trochu medu a uvarte do mäkka. Odstavte, prilejte acidko a najemno rozmixujte.
- Pripravte pečenú mrkvu: Druhú časť mrkvy nakrájajte na tenké hranolčeky. V panvici prepáľte maslo a opečte na ňom mrkvičku. Nakoniec vmiešajte mrkvovú vňať nakrájanú na drobno.
- Urobte marinovanú mrkvu: Zvyšnú časť mrkvy nakrájajte na tenké kolieska. Z aróniového sirupu, zo šípkového octu, soli a z púpavového sirupu urobte marinádu. Naložte do nej mrkvu a nechajte aspoň pár minút marinovať.
- V panvici rozpáľte maslo a opekajte na ňom mäso – niekoľko minút z oboch strán. Osoľte, okoreňte a nechajte odpočinúť.
- Opečené mäso nakrájajte na plátky, uložte na tanier alebo lopárik, pridajte kocky syra, pečenú aj marinovanú mrkvu a mrkvovú omáčku. Nakoniec dozdobte mladou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Fotky nadaného šéfkuchára Filipa Ondrušeka sú v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM!
Čítajte viac z Dobrého jedla: