objednať časopis
všetky kategórie

Kreatívny šéfkuchár Filip Ondrušek zo Slovenska má už teraz za sebou stáže v dvoj- a trojhviezdičkových michelinských reštauráciách po celom svete. Varil dokonca pre princa zo Saudskej Arábie!

„Verím, že táto verzia klasickej sviečkovej osloví mladých ľudí, ktorí v slovenskej kuchyni hľadajú najmä niečo zdravé, uvarené podľa najnovších trendov.“ hovorí . V jeho kuchyni nevyjde nič nazmar – svieža vňatka z mrkvy dodáva pečenej mrkve výnimočnú chuť. Filipovu zero waste fintu určite vyskúšajte tiež!

Filipova sviečková na smotane

Kuchár Filip Ondrušek pripravil pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko tradičných receptov v priestoroch zvolenskej farmy Lieskovský farmárik.
Kuchár Filip Ondrušek pripravil pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko tradičných receptov v priestoroch zvolenskej farmy Lieskovský farmárik.
Zdroj: MATEJ KALINA

2 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

  • 150 g bravčovej sviečkovice (z mangalice)
  • 350 g mrkvy s vňaťou
  • 100 ml mlieka
  • med
  • 30 ml acidofilného mlieka
  • aróniový sirup, šípkový ocot, púpavový sirup /nemusí byť všetko, môžete nahradiť sirupmi a octom, čo máte doma/
  • soľ, čierne korenie
  • maslo 
  • kvalitný tvrdý syr (volovec) a mladá petržlenová vňať na servírovanie
Bryndzové halušky ako sen!
Čítajte viac
TOP RECEPT na BRYNDZOVÉ HALUŠKY: Od šéfa chovateľov oviec na SLOVENSKU NEMÁ CHYBU!

POSTUP:

  1. Mäso očistite. Mrkvu rozdeľte na tri rovnaké časti.
  2. Z prvej časti mrkvy uvarte omáčku: Mrkvu nakrájajte na malé kúsky a dajte variť do mlieka. Osoľte, pridajte trochu medu a uvarte do mäkka. Odstavte, prilejte acidko a najemno rozmixujte.
  3. Pripravte pečenú mrkvu: Druhú časť mrkvy nakrájajte na tenké hranolčeky. V panvici prepáľte maslo a opečte na ňom mrkvičku. Nakoniec vmiešajte mrkvovú vňať nakrájanú na drobno.
  4. Urobte marinovanú mrkvu: Zvyšnú časť mrkvy nakrájajte na tenké kolieska. Z aróniového sirupu, zo šípkového octu, soli a z púpavového sirupu urobte marinádu. Naložte do nej mrkvu a nechajte aspoň pár minút marinovať.
  5. V panvici rozpáľte maslo a opekajte na ňom mäso – niekoľko minút z oboch strán. Osoľte, okoreňte a nechajte odpočinúť.
  6. Opečené mäso nakrájajte na plátky, uložte na tanier alebo lopárik, pridajte kocky syra, pečenú aj marinovanú mrkvu a mrkvovú omáčku. Nakoniec dozdobte  mladou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!  

Fotky nadaného šéfkuchára Filipa Ondrušeka sú v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM!

Čítajte viac z Dobrého jedla:

Krásná torta.
Čítajte viac
Keď jedno poschodie nestačí: Tieto TORTY zaujmú na prvý pohľad! TAKTO vyzerá dokonalosť
Čítajte viac
Šlakocinky sú späť! Tentokrát si počas tancovania spoločne pripravíme výborné TIRAMISU!
Špargľová omáčka
Čítajte viac
Už ste skúšali? ŠPARGĽOVÁ OMÁČKA ako zamat, s cestovinou aj zemiakmi!
Taká divčenská nežnôstka.
Čítajte viac
Jedinečné TORTY od Slovenky Wery: Jej sladké umenie konkuruje zahraničným cukrárom
Po tomto burgeri sme sa zalizovali až za
ušami! Šťavnaté mäsko v ňom sa rozsypáva.
„Pokojne ho polejte lyžicou výpeku,“ usmieva sa
Patrik. „Akurát upečené do žemle je vtedy,
keď sa ľahko trhá vidličkou,“ dodáva Lukáš z bistra Beraded Brothers.
Čítajte viac
K zajtrajšiemu SUPER HOKEJU: Pozvite susedov na DOMÁCI BURGER od bradáčov, oblížu si prsty!
Krásná a dokonalá no nie?
Čítajte viac
Aj amatér vie piecť ako profík! Z týchto krásnych toriet vám padne sánka!
Viki Ráková si užíva dobré jedlo a čas s rodinou na vynovenej terase.
Čítajte viac
Terasová SEZÓNA ZAHÁJENÁ: Pozrite, ako si svoju KRÁSNU OÁZU pokoja vychutnáva VIKI RÁKOVÁ!
Bazový sirup ako od babičky
Ingrediencie:
30 kvetov bazy, 2 litre vody, 1,5 kg cukru, 1 balíček kyseliny citrónovej alebo 2 na kolieska nakrájané citróny

Postup:

Najskôr prevaríme vodu a necháme ju vychladnúť. Vychladenou vodou zalejeme kvety bazy a necháme lúhovať 24 – 48 hodín. Potom bazu precedíme cez sito. Do bazového výluhu pridáme cukor, varíme a miešame, kým sa cukor neroztopí. Sirup začne hustnúť a keď zovrie, môžeme ho naliať do čistých fliaš. Fľaše pevne zatvoríme a viečkom dole ich
Čítajte viac
Domáci BAZOVÝ SIRUP: Babičkin SUPER RECEPT budete doma milovať!
Podcast: Dobré jedlo pre Zdravie o najčastejších zlozvykoch v stravovaní.
Čítajte viac
Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: Pijete kávu nalačno?
S grepom a avokádom
Čítajte viac
Rýchle a zdravé recepty na večeru: Sú chutné a dokonca z nich schudnete!

Kategórie