Ako informuje portál Zdravie, približne polovicu všetkých úmrtí na Slovensku možno pripísať rizikovým faktorom životosprávy, ako sú nezdravé stravovanie, nízka fyzická aktivita či fajčenie. Ide zhruba o 25-tisíc úmrtí ročne, ktorým by bolo možné predísť, ak by ľudia žili zdravšie.
Ak by ste s vysokým cholesterolom prišli k primárke MUDr. Ivane Soóšovej, dala by vám pár základných rád. „Ak ste obézni, schudnite. Upravte stravu – menej cukrov, tukov, jedzte prevažne rastlinnú stravu, hlavne zeleninu, mäso len párkrát do týždňa, ideálne ryby, biele mäso, z tukov olivový olej, orechy, nie upravované, ale v prirodzenej forme.“
Ako na to?
Ako by mal „anticholesterolový“ jedálniček vyzerať, nám konkrétnejšie prezradila výživová odborníčka Zdena Havettová. „Kombinácia nasýtených tukov a priemyselne spracovaných potravín vám rozhodne nepomôže. K rizikovým potravinám patria aj údeniny, šunky, salámy, párky, potraviny s dlhou lehotou trvanlivosti, nadmerné množstvo alkoholu, topené syry a častá konzumácia jedál v stánkoch s rýchlym občerstvením,“ uvádza prvý medzník v strave, ktorý by ste mali prehodnotiť.

„Pozor by ste si mali dávať na priemyselne spracované výrobky s vysokým obsahom cukru a veľmi rizikovým faktorom je aj alkohol. Kombinácia týchto dvoch zložiek môže prispievať k vyššej hladine cholesterolu. Obmedzte vo svojej strave sušienky, hotové jedlá, sladké koláče, sladené vločky, sladké sýtené nápoje a polotovary,“ vykresľuje odborníčka, čo platí pre tých s vysokým cholesterolom, ale aj tých, ktorí ho zatiaľ nemajú, no ani nechcú.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>