objednať časopis
všetky kategórie

Vmiešavate do bryndze smotanu, keď robíte halušky? „Znamená to, že nemáte dobrú bryndzu, lebo stopercentná ovčia nepotrebuje spoločnosť," usmieva sa Slavomír Reľovský, šéf slovenských chovateľov oviec a kôz, od ktorého sme vymámili rodinný recept na najlepšie bryndzáky, aké ste kedy jedli!

"Kvalitná bryndza halušky krásne obalí, splynie s nimi, takže ju na nich takmer nevidíte a na salaši preto možno aj sprvu frflete, no na jazyku ju už zacítite až-až,“ usmieva sa šéf slovenských ovčiarov naďalej. Na teplých haluškách sa rozpustí preto, lebo bryndza je vlastne syr, a to jeden z TOP na celom svete.“ Už pri jeho slovách nám slinky tečú potokom – na božské halušky, ktoré odteraz pripravujeme podľa tohto receptu!

Pravé bryndzové halušky

Bryndzové halušky podľa rodinného receptu.
Bryndzové halušky podľa rodinného receptu.
Zdroj: Laura Witteková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5-8 MINÚT

Potrebujete:

  • 800 g zemiakov
  • 200 g polohrubej múky
  • 250 g ovčej bryndze (100 percentnej)
  • soľ
  • opečená slaninka a nasekaná pažítka na podávanie (nemusí byť)
Hrnčekový špaldový koláč s tvarohom.
Čítajte viac
Fantastický HRNČEKOVÝ KOLÁČ: Rýchly RECEPT plný tvarohu a ovocia, DOMA sa po ňom zapráši!

POSTUP:

  1. Očistené zemiaky nastrúhajte a vyžmýkajte. Prisypte múku, soľ podľa chuti a vypracujte cesto.
  2. Cesto hádžte do osolenej vriacej vody z lopárika alebo cez haluškovač. Keď halušky vyplávajú navrch, sceďte ich rovno do misy s bryndzou. Dobre premiešajte. Halušky podávajte s opečenou slaninkou, poliate výpekom a posypané nasekanou pažítkou, ak chcete. Dobrú chuť!

TIPY na ďalšie BRYNDZOVÉ dobroty aj rady šéfa slovenských ovčiarov sú v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM!

Čítajte viac z Dobrého jedla:

Pórová polievka s bryndzou.
Čítajte viac
Dokonalá POLIEVKA z BRYNDZE, póru a mandlí: Oplatí sa ochutnať!
Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: Dnes o bylinkách na pečeň a žlčník.
Čítajte viac
Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: Je jarný detox nevyhnutnosť alebo módny trend?
Púpava lekárska (Taraxacum officinalis) je výborná na prípravu domáceho sirupu
Čítajte viac
Šikovné recepty z jarnej púvavy: Viete, že sa z nej dá vyrobiť víno alebo syr?
Čítajte viac
Ľahké jarné jedlo? Zelená ŠPARGĽA S CESNAKOM a s citrónom je hotová raz-dva!
Jarná únava NIE JE mýtus! Tieto BYLINKY vám pomôžu odohnať: Urobte TÚTO 1 vec a razom bude FUČ!
Čítajte viac
Doľahla na vás JARNÁ ÚNAVA? Toto vás spoľahlivo postaví na nohy!
Pečená zelenina.
Čítajte viac
Štart s JARNOU zeleninkou: Na týchto jedlách si zamaškrtíte
Red velvet rolády.
Čítajte viac
PARÁDNE jarné koláčiky: Pochutnajte si na JOGURTE, tvarohu i ovocí
Známa foodblogerka Barbora Kyšková nám venovala svoj recept na parádne petržlenové pesto.
Čítajte viac
LACNÉ JARNÉ DOBROTY: Slovenskí blogeri majú SKVELÉ RECEPTY aj na KOLÁČ CHUDOBNÝCH!
Avokádová nátierka s jedlými kvetmi.
Čítajte viac
Svieže JARNÉ NÁTIERKY: Zachránia raňajky, večeru aj návštevu!

Kategórie