TOP RECEPT na BRYNDZOVÉ HALUŠKY: Od šéfa chovateľov oviec na SLOVENSKU NEMÁ CHYBU!
2. 5. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Laura Witteková
Vmiešavate do bryndze smotanu, keď robíte halušky? „Znamená to, že nemáte dobrú bryndzu, lebo stopercentná ovčia nepotrebuje spoločnosť," usmieva sa Slavomír Reľovský, šéf slovenských chovateľov oviec a kôz, od ktorého sme vymámili rodinný recept na najlepšie bryndzáky, aké ste kedy jedli!
Zdroj: Archív S.R.
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
"Kvalitná bryndza halušky krásne obalí, splynie s nimi, takže ju na nich takmer nevidíte a na salaši preto možno aj sprvu frflete, no na jazyku ju už zacítite až-až,“ usmieva sa šéf slovenských ovčiarov naďalej. „Na teplých haluškách sa rozpustí preto, lebo bryndza je vlastne syr, a to jeden z TOP na celom svete.“ Už pri jeho slovách nám slinky tečú potokom – na božské halušky, ktoré odteraz pripravujeme podľa tohto receptu!
Pravé bryndzové halušky
Zdroj: Laura Witteková
Bryndzové halušky podľa rodinného receptu.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5-8 MINÚT
Potrebujete:
- 800 g zemiakov
- 200 g polohrubej múky
- 250 g ovčej bryndze (100 percentnej)
- soľ
- opečená slaninka a nasekaná pažítka na podávanie (nemusí byť)
POSTUP:
- Očistené zemiaky nastrúhajte a vyžmýkajte. Prisypte múku, soľ podľa chuti a vypracujte cesto.
- Cesto hádžte do osolenej vriacej vody z lopárika alebo cez haluškovač. Keď halušky vyplávajú navrch, sceďte ich rovno do misy s bryndzou. Dobre premiešajte. Halušky podávajte s opečenou slaninkou, poliate výpekom a posypané nasekanou pažítkou, ak chcete. Dobrú chuť!
TIPY na ďalšie BRYNDZOVÉ dobroty aj rady šéfa slovenských ovčiarov sú v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM!
Čítajte viac z Dobrého jedla: