Reklama

13 nápadov na jedinečný DOMÁCI DŽEM: Vyskúšajte ČEREŠŇOVÝ S MEDOM A RUMOM!

Reklama

Bežne ho stačí uvariť zo zrelého ovocia s cukrom a odhadnúť jeho správnu hustotu. No džem môže obsahovať aj zaujímavý bonus, pre ktorý vám bude chutiť ešte viac! A bude aj krásne farebný a aromatický.

Ak si chcete trocha zaexperimentovať s chuťami, skúste tento rok pripraviť pár pohárikov trocha vylepšeného džemu. Inšpirujte sa!

Zdroj: Shutterstock

Džem z mixu sezónneho ovocia.

Ďalšia chuť džemu

  1. Sezónny mix: Marhule a čerešne dozrievajú v približne rovnakom období, urobte zopár pohárov z mixu tohto ovocia. Ak sú zrelé ríbezle alebo egreše, pokojne pridajte aj tie.
  2. Bylinky: Rozmarín, tymian, mäta alebo bazalka môžu dodať džemu jemnú a aromatickú chuť.
  3. Korenie: Škorica, klinčeky, vanilka, muškátový oriešok alebo zázvor môžu obohatiť džem o teplé a korenené tóny. Nepreháňajte to ale s množstvom.
  4. Alkohol: Pridanie trochy ovocného likéru, brandy či rumu, môže dodať džemu luxusný nádych. Stačí malé množstvo, aby alkohol nebolo priveľmi výrazný.
  5. Exotické a citrusové ovocie: Skombinovanie miestneho ovocia s exotickým - mango, papája alebo marakuja, môže vytvoriť neobvyklé chute. Pridanie šťavy alebo kôry z citrónu, limetky alebo pomaranča, džemu dodá zasa džemu osviežujúcu kyslosť.
  6. Orechy či mak: Pridaním jemne nasekaných orechov (mandle, pistácie, lieskové či vlašské orechy) získate džem s chrumkavou textúrou. Chrumkavý džem bude aj vďaka nemletého maku, ktorý doň primiešajte pred dovarením.
  7. Sušené ovocie: Sušené marhule, hrozienka, brusnice alebo figy môžu obohatiť džem o ďalšiu chuťovú vrstvu.
  8. Kokos: Strúhaný kokos môže dodať džemu tropický nádych.
  9. Čokoláda: Pridaním trochy horkej čokolády alebo kakaového prášku môžete vytvoriť luxusný čokoládový džem.
  10. Med: Namiesto cukru môžete použiť med, ktorý dodá džemu jemnejšiu sladkosť a bohatú chuť.
  11. Balsamico ocot: Pár kvapiek môže zvýrazniť ovocnú chuť a dodať džemu komplexnosť.
  12. Čili: Ak máte radi pikantné, pridajte trochu chilli prášku alebo jemne nasekaných čerstvých čili papričiek. Lákavá kombinácia sladkého a pálivého.
  13. Kvetové prísady: Sušené jedlé kvety, ako sú levanduľa alebo ružové lupienky, môžu pridať džemu jemnú kvetovú vôňu.

 

Anketa

Vyskúšate niektorý z našich tipov?

  • Klasika je klasika, žiadne experimenty!14%
  • Každá inšpirácia je dobrá!85%

Hlasovanie bolo ukončené

Zdroj: Shutterstock

Čerešňový džem môžete variť aj s badiánom. Po uvarení hviezdičky vyberte.

Čerešňový džem s medom a rumom

5-6 menších pohárov, príprava 30 minút + odstátie, varenie 30 minút

 

POTREBUJETE:

  • 2 kg vykôstkovaných čerešní prípadne višní
  • 1 balenie pektínu na 2 kg ovocia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 300 g medu
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • 50 ml rumu

 

POSTUP: 

  1. Vykôstkované čerešne rozmixujte, vložte do hrnca a na miernom ohni varte za občasného miešania asi 10 minút (bez cukru!).  Ak chcete, vložte časť čerešní nerozmixovaných.
  2. Pektín zmiešajte s lyžicou cukru, vmiešajte do hrnca k čerešniam za stáleho miešania 1 - 2 minúty varte. Teraz pridajte zvyšný cukor.
  3. Odokryté varte za častého miešania asi 10 minút.  Pridajte med, po pár minútach citrónovú šťavu a varte do zhustnutia ešte asi 5 minút.
  4. Prilejte rumu a po minúte miešania odstavte. Horúci džem nalejte do čistých a suchých menších zaváracích pohárov, dobre uzatvorte a otočte hore dnom. Prikryté utierkou nechajte voľne vychladnúť. Skladujte na tmavom mieste.

Náš tip: Čerešne môžete zmiešať aj s mäkkými marhuľami

Na webe Dobrého jedla nájdete aj tieto overené recepty s ovocím: