Reklama

Je čas ČERVENÝCH bobuliek: BRUSNICE nemajú obmedzenia, kam by ste ich nemohli použiť

Lákavý tart s brusnicami.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Pochádzajú zo Severnej Ameriky a z Kanady, v surovom stave sú veľmi kyslé až horkasté a treba ich sladiť cukrom. Brusnice sú do sladkých, ale aj slaných jedál skvelé.

Neexistujú obmedzenia, kam by ste ich nemohli použiť. Hodia sa do dezertov, zákuskov, ale aj k mäsu, do šalátov, nápojov či raňajkových cereálií.

DO CHLADU

Pevné nepoškodené bobule brusníc môžete v chladničke uchovať jeden až tri mesiace. Mrazené plody vydržia až rok, pred spracovaním by sa však nemali rozmraziť, pretože strácajú pevnosť.

BRUSNICOVÁ OMÁČKA

K mäsovým guľkám, ale aj sviečkovej sa hodí brusnicová omáčka. Tu je jednoduchý recept. V hrnci zohrejte 2 šálky ovocia s 1 šálkou cukru a 1 šálkou vody alebo pomarančového džúsu. Duste 10 minút, kým bobule nezmäknú.

KOMBINUJTE

Brusnice sa dobre kombinujú s iným ovocím – do koláčov a na zapekanie sú ideálne jablká, pomaranče, sušené slivky či sušené marhule. Do receptov namiesto hrozienok môžete pridať sušené brusnice. Brusnicovou šťavou dochuťte kokteily a punč.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    KEĎ NAKUPUJETE

    Vyberte brusnice, ktoré majú guľatý tvar, sú pevné s príjemným leskom. Vyhnite sa zvädnutým, nepravidelne sfarbeným alebo s matným vzhľadom.

    SUŠENIE

    Brusnice môžete usušiť jednoducho v rúre. Najprv ich krátko blanšírujte. V jednej vrstve ich dajte do rúry vyhriatej na 45 °C. Keď sa trochu scvrknú, zvýšte teplotu na 70 °C. Plody často kontrolujte a dvierka môžete nechať aj mierne pootvorené, lebo pri sušení by mal cirkulovať vzduch.

    DO MRAZU

    Umyté brusnice umiestnite do jednej vrstvy na plytkú panvicu a zamrazte pevnú hmotu, vložte ich do plastového vrecka a uložte do mrazničky pokojne až na 6 mesiacov.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: