objednať časopis
všetky kategórie

Pochádzajú zo Severnej Ameriky a z Kanady, v surovom stave sú veľmi kyslé až horkasté a treba ich sladiť cukrom. Brusnice sú do sladkých, ale aj slaných jedál skvelé.

Neexistujú obmedzenia, kam by ste ich nemohli použiť. Hodia sa do dezertov, zákuskov, ale aj k mäsu, do šalátov, nápojov či raňajkových cereálií.

DO CHLADU

Sušené i čerstvé brusnice a brusnicový džem.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Pevné nepoškodené bobule brusníc môžete v chladničke uchovať jeden až tri mesiace. Mrazené plody vydržia až rok, pred spracovaním by sa však nemali rozmraziť, pretože strácajú pevnosť.

BRUSNICOVÁ OMÁČKA

K mäsovým guľkám, ale aj sviečkovej sa hodí brusnicová omáčka. Tu je jednoduchý recept. V hrnci zohrejte 2 šálky ovocia s 1 šálkou cukru a 1 šálkou vody alebo pomarančového džúsu. Duste 10 minút, kým bobule nezmäknú.

Čítajte viac
Z tej plnky budete paf: Štrúdľa s hruškovo-mandľovou plnkou a brusnicami

KOMBINUJTE

Kávová torta s brusnicami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Brusnice sa dobre kombinujú s iným ovocím – do koláčov a na zapekanie sú ideálne jablká, pomaranče, sušené slivky či sušené marhule. Do receptov namiesto hrozienok môžete pridať sušené brusnice. Brusnicovou šťavou dochuťte kokteily a punč.

AKO nakupovať, sušiť a mraziť BRUSNICE. Pozrite si TU >>>