Reklama

Vyskúšajte náš osviežujúci mrkvovo-citrónový koláč. Neostane po ňom ani omrvinka!

Osviežujúci mrkvovo-citrónový koláč: Raz ho ochutnáte a už naň neprestanete myslieť!

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

Reklama

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Mrkvovo-citrónový koláč je dokonalým spojením sviežosti, šťavnatosti a jemnej sladkosti – a ak si ho raz upečiete, už naň neprestanete myslieť!

Tento koláč je ideálny na jar a leto, keď túžime po niečom ľahkom, sviežom, no stále poctivom a domácom. Neobsahuje zbytočne veľa cukru, zato v ňom vyniknú prirodzené chute surovín. Verte, že ani omrvinka nezostane!

Každý by ho mal vyskúšať upiecť, pretože je jednoduchý, zdravší ako klasické koláče a pôsobí ako malý dezertný zázrak, ktorý osvieži telo aj dušu. Navyše, aj tí, ktorí „nemusia mrkvu“, si ho zamilujú.

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

Osviežujúci mrkvovo-citrónový koláč: Raz ho ochutnáte a už naň neprestanete myslieť!

Mrkvovo-citrónový koláč

9 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
INGREDIENCIE

Na cesto:

  • 2 vajcia L
  • 80 g trstinového cukru
  • 125 ml oleja
  • kôra z 1 biocitróna
  • 125 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 150 g očistenej mrkvy
  • 50 g pistácií

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 2 lyžice práškového cukru
  • kôra z 1 biocitróna
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

POSTUP

  1. Vajcia s cukrom vyšľahajte na svetlú hustú penu. Pridajte olej, citrónovú kôru a premiešajte.
  2. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, sódou bikarbónou, vanilkou a zamiešajte. Nakoniec zapracujte najemno nastrúhanú mrkvu a nasekané pistácie.
  3. Hmotu vylejte do formy alebo plechu s rozmerom 24 x 24 cm a pečte približne 30 minút. Urobte test špajdľou. Nechajte úplne vychladnúť.
  4. Na krém vyšľahajte mascarpone, smotanu a cukor. Pridajte citrónovú kôru, šťavu a ešte premiešajte. Krém rovnomerne rozotrite na povrch koláča, posypte nasekanými pistáciami a môžete podávať.

Autori článku

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.