Vyskúšajte náš osviežujúci mrkvovo-citrónový koláč. Neostane po ňom ani omrvinka!
26. 3. 2025, 6:01

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Mrkvovo-citrónový koláč je dokonalým spojením sviežosti, šťavnatosti a jemnej sladkosti – a ak si ho raz upečiete, už naň neprestanete myslieť!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo / Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Galéria k článku
Tento koláč je ideálny na jar a leto, keď túžime po niečom ľahkom, sviežom, no stále poctivom a domácom. Neobsahuje zbytočne veľa cukru, zato v ňom vyniknú prirodzené chute surovín. Verte, že ani omrvinka nezostane!
Každý by ho mal vyskúšať upiecť, pretože je jednoduchý, zdravší ako klasické koláče a pôsobí ako malý dezertný zázrak, ktorý osvieži telo aj dušu. Navyše, aj tí, ktorí „nemusia mrkvu“, si ho zamilujú.
Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Osviežujúci mrkvovo-citrónový koláč: Raz ho ochutnáte a už naň neprestanete myslieť!
Mrkvovo-citrónový koláč
9 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
INGREDIENCIE
Na cesto:
- 2 vajcia L
- 80 g trstinového cukru
- 125 ml oleja
- kôra z 1 biocitróna
- 125 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- pol lyžičky mletej vanilky
- 150 g očistenej mrkvy
- 50 g pistácií
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 2 lyžice práškového cukru
- kôra z 1 biocitróna
- 1 lyžička citrónovej šťavy
POSTUP
- Vajcia s cukrom vyšľahajte na svetlú hustú penu. Pridajte olej, citrónovú kôru a premiešajte.
- Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, sódou bikarbónou, vanilkou a zamiešajte. Nakoniec zapracujte najemno nastrúhanú mrkvu a nasekané pistácie.
- Hmotu vylejte do formy alebo plechu s rozmerom 24 x 24 cm a pečte približne 30 minút. Urobte test špajdľou. Nechajte úplne vychladnúť.
- Na krém vyšľahajte mascarpone, smotanu a cukor. Pridajte citrónovú kôru, šťavu a ešte premiešajte. Krém rovnomerne rozotrite na povrch koláča, posypte nasekanými pistáciami a môžete podávať.