Práve ste našli RECEPT na hviezdy vášho Silvestra: PRACLÍKY S ČEDAROVÝM DIPOM
30. 12. 2023, 10:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Po vianočných koláčikoch sa žiada niečo slané. Poďte si s nami upiecť fantastické praclíky s čedarovým dipom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Recepty na NAJLEPŠIE PAGÁČIKY: Na tieto sa môžete spoľahnúť!PRACLÍKY S ČEDAROVÝM DIPOM
16 KUSOV, PRÍPRAVA 55 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 10 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Praclíky s čedarovým dipom.
Potrebujete:
Na cesto:
- 240 ml vlažného mlieka
- 220 ml svetlého piva izbovej teploty
- 15 g kryštálového cukru
- 12 g sušeného droždia
- 1 lyžička soli
- 20 g sušeného mlieka
- 690 g chlebovej múky
- 60 g ražnej múky
- 70 g masla izbovej teploty
Na namáčanie:
- štvrť šálky sódy bikarbóny
- 6 šálok vody
Na potretie a posypanie:
- 1 vajce
- hrubozrnná soľ
Na čedarový dip:
- 45 g masla
- 25 g hladkej múky
- pol lyžičky údenej papriky
- štipka kajenskej papriky
- 480 ml mlieka
- 200 g vyzretého čedaru
- 1 lyžička celozrnnej horčice
- soľ, korenie
POSTUP:
- Na cesto zmiešajte všetky suroviny okrem masla. Hmotu spracovávajte pri nižšej rýchlosti kuchynského robota. Keď sa vytvorí kompaktnejšie cesto, pridajte maslo a vymieste dohladka. Cesto vložte do väčšej misy potretej olejom, prikryte a nechajte 45 minút až hodinu kysnúť.
- Cesto vyklopte na pracovnú dosku a rozdeľte približne na 16 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok vytvarujte na guľôčku, položte na dosku a prikryte.
- Plechy vyložte papierom na pečenie. Zoberte prvý kúsok cesta a vytvarujte na dlhý valec. Ten uložte do tvaru U, konce raz preložte a umiestnite navrch. Takto pripravte aj ostatné kúsky cesta a poukladajte praclíky na plech. Praclíky nechajte 30 minút odokryté podkysnúť.
- Medzitým v hrnci nechajte zovrieť vodu spolu so sódou bikarbónou. Odstavte a po jednom do nej namočte praclík na 10 sekúnd z každej strany. Potom praclík vyberte a uložte na plech. Takto pripravte aj ostatné praclíky. Tesne pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubozrnnou soľou. Vložte do rúry vyhriatej na 240 °C a pečte 9 až 10 minút, pričom v polovici pečenia plech otočte, aby praclíky získali zlatú farbu. Nechajte ich na plechoch mierne vychladnúť a potom preložte na chladiacu mriežku.
- Na dip dajte do hrnca rozpustiť maslo, pridajte múku a jemne osmažte. Vsypte obe papriky a prehrejte. Odstavte a za stáleho miešania pridajte mlieko, potom vráťte na oheň a za stáleho šľahania varte 4 až 5 minút, kým zmes nezhustne. Teraz pridajte nastrúhaný syr a dobre rozmiešajte, aby sa úplne rozpustil. Odstavte a nakoniec pridajte horčicu. Ochutnajte, a ak treba, osoľte.
Dobrý tip
Praclíky je najlepšie zjesť v deň, keď boli vyrobené. Ak ich plánujete jesť až na druhý deň, neposypávajte ich soľou, ostanú totiž vlhké.