Reklama

Práve ste našli RECEPT na hviezdy vášho Silvestra: PRACLÍKY S ČEDAROVÝM DIPOM

Praclíky s čedarovým dipom.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Po vianočných koláčikoch sa žiada niečo slané. Poďte si s nami upiecť fantastické praclíky s čedarovým dipom.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recepty na NAJLEPŠIE PAGÁČIKY: Na tieto sa môžete spoľahnúť!

    PRACLÍKY S ČEDAROVÝM DIPOM

    16 KUSOV, PRÍPRAVA 55 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 10 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Praclíky s čedarovým dipom.

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 240 ml vlažného mlieka
    • 220 ml svetlého piva izbovej teploty
    • 15 g kryštálového cukru
    • 12 g sušeného droždia
    • 1 lyžička soli
    • 20 g sušeného mlieka
    • 690 g chlebovej múky
    • 60 g ražnej múky
    • 70 g masla izbovej teploty

    Na namáčanie:

    • štvrť šálky sódy bikarbóny
    • 6 šálok vody

    Na potretie a posypanie:

    • 1 vajce
    • hrubozrnná soľ

    Na čedarový dip:

    • 45 g masla
    • 25 g hladkej múky
    • pol lyžičky údenej papriky
    • štipka kajenskej papriky
    • 480 ml mlieka
    • 200 g vyzretého čedaru
    • 1 lyžička celozrnnej horčice
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Na cesto zmiešajte všetky suroviny okrem masla. Hmotu spracovávajte pri nižšej rýchlosti kuchynského robota. Keď sa vytvorí kompaktnejšie cesto, pridajte maslo a vymieste dohladka. Cesto vložte do väčšej misy potretej olejom, prikryte a nechajte 45 minút až hodinu kysnúť.
    2. Cesto vyklopte na pracovnú dosku a rozdeľte približne na 16 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok vytvarujte na guľôčku, položte na dosku a prikryte.
    3. Plechy vyložte papierom na pečenie. Zoberte prvý kúsok cesta a vytvarujte na dlhý valec. Ten uložte do tvaru U, konce raz preložte a umiestnite navrch. Takto pripravte aj ostatné kúsky cesta a poukladajte praclíky na plech. Praclíky nechajte 30 minút odokryté podkysnúť.
    4. Medzitým v hrnci nechajte zovrieť vodu spolu so sódou bikarbónou. Odstavte a po jednom do nej namočte praclík na 10 sekúnd z každej strany. Potom praclík vyberte a uložte na plech. Takto pripravte aj ostatné praclíky. Tesne pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubozrnnou soľou. Vložte do rúry vyhriatej na 240 °C a pečte 9 až 10 minút, pričom v polovici pečenia plech otočte, aby praclíky získali zlatú farbu. Nechajte ich na plechoch mierne vychladnúť a potom preložte na chladiacu mriežku.
    5. Na dip dajte do hrnca rozpustiť maslo, pridajte múku a jemne osmažte. Vsypte obe papriky a prehrejte. Odstavte a za stáleho miešania pridajte mlieko, potom vráťte na oheň a za stáleho šľahania varte 4 až 5 minút, kým zmes nezhustne. Teraz pridajte nastrúhaný syr a dobre rozmiešajte, aby sa úplne rozpustil. Odstavte a nakoniec pridajte horčicu. Ochutnajte, a ak treba, osoľte.

    Dobrý tip

    Praclíky je najlepšie zjesť v deň, keď boli vyrobené. Ak ich plánujete jesť až na druhý deň, neposypávajte ich soľou, ostanú totiž vlhké.

    Čítajte viac z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.