Parižák bez výčitiek! Skúste túto odlahčenú fit verziu obľúbeného parížskeho šalátu
30. 3. 2025, 6:01

Zdroj: Henrieta Vartovník Borowiecka
Máte chuť na parížsky šalát? Urobte si ho v odľahčenej fit verzii a nemusíte sa báť výčitiek. Vaše telo to ocení a chuťový zážitok bude rovnako skvelý!
Zdroj: Dobré jedlo/Tonka Puškášová
Zdroj: Dobré jedlo/Tonka Puškášová
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Dostali ste chuť na parížsky šalát no zároveň vás premohli výčitky? Máme pre vás riešenie! Pripravte si ho vo fit verzii. Vaše telo sa vám poďakuje a vaše chuťové poháriky budú zaručene spokojné tiež! Foodblogerka Henrieta Vartovník Borowiecka, ktorá má vášeň pre dobré jedlo, prináša recepty, ktoré spájajú tradičné chute s moderným prístupom. Jej jedlá sú inšpiráciou a doslova pozvaním za spoločný stôl. A presne taký je aj recept na jej fit parižák!
História parížskeho šalátu na Slovensku
Parížsky šalát je obľúbený pokrm, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou slovenských stolov, predovšetkým počas sviatkov, osláv a rodinných stretnutí. Jeho história na Slovensku siaha do obdobia socializmu, keď sa stal populárnym vďaka svojej jednoduchej príprave a chutnej kombinácii ingrediencií.
Počiatky parížskeho šalátu na Slovensku
Parížsky šalát, ako ho poznáme dnes, nie je pôvodom slovenský. Jeho názov evokuje francúzsku kuchyňu, ale pravdepodobne vznikol v strednej Európe, v období po druhej svetovej vojne. V tom čase sa stal obľúbeným najmä v Československu, kde sa začal pripravovať ako osviežujúci a chutný pokrm, ktorý sa často podával pri rôznych slávnostiach a rodinných stretnutiach.
Prečo sa stal populárnym?
V 60-tych a 70-tych rokoch 20. storočia sa parížsky šalát stal symbolom moderného spôsobu stravovania a luxusnejšej kuchyne. Tento šalát sa často pripravoval na sviatky a oslavy, a to nielen preto, že bol chutný, ale aj preto, že jeho základ tvorila dostupná parížska saláma, hrášok a majonéza. Parížsky šalát bol jednoducho dostupný a cenovo výhodný, čo ho robilo obľúbeným pre mnohé rodiny.
Parížsky šalát dnes
Dnes je parížsky šalát neodmysliteľnou súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne. Na rodinných oslavách, ako súčasť milovaných obložených chlebíčkov, pri sviatkoch alebo ako príloha k mäsu ho nájdete takmer na každom stole. Tento šalát si zachoval svoju obľubu v súčasnosti, pretože je jednoducho chutný a lahodný a zároveň si ho môžeme prispôsobiť podľa vlastnej chuti – pridávať môžeme napríklad rôzne druhy zeleniny či dochucovadiel alebos i urobiť jeho odľahčenú verziu s uhorkou a bielym jogurtom.
Parížsky šalát je teda pokrm, ktorý je v slovenských domácnostiach pevne zakorenený. Jeho krémová chuť, jednoduchá príprava a schopnosť spájať ľudí pri stole robia z neho kultový pokrm, ktorý nás spája s našimi tradíciami a spomienkami na rodinné stretnutia.
Parížsky šalát však nieje zrovna ľahkou lahôdkou, no môžete si ho vyrobiť aj vo fit verzii. Inšpirujte sa receptom od foodblogerky Henriety Vartovník Borowieckej a rozhodne vám zachutí! Na jej Instagrame nájdete aj množstvo ďalších tipov na skvelé jedlá.
Zdroj: Henrieta Vartovník Borowiecka
Paižák neodmysliteľne patrí k našej tradičnej kuchyni. Jeho fit verzia vás veľmi milo prekvapí!
Fit parížsky šalát
4 porcie, príprava 15 minút + chladenie
INGREDIENCIE
- 300 g dusenej šunky (vcelku)
- 50 g cibule
- 50 g sterilizovaných uhoriek
- 200 g mrazeného hrášku
- 300 g gréckeho jogurtu
- 100 g syra v črievku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 70 ml smotany na varenie
- štvrť lyžičky worcesterskej omáčky
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Šunku nakrájajte na hrubšie kolieska (najlepšie, keď si ich tak necháte nakrájať v obchode). Kolieska potom nakrájajte na tenké rezančeky a dajte ich do veľkej misy.
- Cibuľu očistite a nakrájajte na drobné kocky, uhorky nastrúhajte nahrubo na strúhadle a pridajte spolu s cibuľou do misy.
- Pridajte hrášok, ktorý predtým prepláchnete horúcou vodou. Primiešajte jogurt, syr, citrónovú šťavu, smotanu, worcester, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu premiešajte a prilejte ešte nálev z uhoriek.
- Šalát odložte do chladničky a nechajte minimálne hodinu odstáť.