Obed či večera s dokonalou farbou: Uvarte si skvelé HOKKAIDO RIZOTO
8. 2. 2025, 6:01

Zdroj: Monika Fajdová / Sweetlifeofmimi
Objavte čaro hokkaido tekvice, ktorá obohatí vaše rizoto o jemnú krémovú chuť a cenné živiny.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Kto tvrdí, že tekvica patrí len k jeseni? Hokkaido tekvica je výživnou surovinou, ktorá dodá každému jedlu bohatú chuť a jemnú krémovú konzistenciu. Jej prirodzene sladkastá chuť dokonale ladí s ryžou na rizoto, vytvára zamatovú textúru a v spojení s aromatickými bylinkami a parmezánom vznikne jedlo, ktoré vás zahreje a poteší.
Hokkaido tekvica je bohatá na betakarotén, vitamíny A, C, E a dôležité minerály ako draslík a horčík. Posilňuje imunitu, podporuje zdravie očí a pomáha pri trávení vďaka vysokému obsahu vlákniny. Jej výhodou je aj to, že ju nemusíte šúpať – šupka sa počas varenia rozvarí a ešte viac obohatí jedlo o cenné živiny.
Zdroj: Monika Fajdová / Sweetlifeofmimi
Krémové Hokkaido je jednoduché na prípravu.
Tekvicové rizoto je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú ľahký, no sýty a výživný obed alebo večeru. Jeho príprava je jednoduchá a výsledkom je krémové, voňavé jedlo, ktoré sa hodí nielen na chladné dni. Ak ho ešte nepoznáte, teraz je ten pravý čas ho vyskúšať! Spoznajte viac receptov, tipy a triky na mojom instagramovom profile sweetlifeofmimi, teším sa na vás!
KRÉMOVÉ HOKKAIDO RIZOTO
2 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg hokkaido tekvice
- 1 PL oleja
- 1 ČL sušeného rozmarínu alebo 1 vetvička čerstvého
- 500 ml vývaru
- 100 g anglickej slaniny
- 2 menšie cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 ml bieleho vína
- 100 g strúhaného parmezánu
- 50 g masla
- 2 PL cream cheese
- 250 g ryže Arborio
POSTUP:
- Hokkaido vydlabte a nakrájajte (šupku môžete nechať, ale ja mám radšej bez), polejte 1 PL oleja, posoľte, pridajte rozmarín a pečte pri 200°C asi 25 minút. Rozmixujte s troškou vývaru na hustejšie pyré.
- Slaninu si dajte vypražiť do hrnca, v ktorom budete pripravovať rizoto, opečenú nechajte na papierovej kuchynskej utierke, aby zostala chrumkavá.
- Do vypečenej masti dajte nadrobno nakrájanú cibuľu, keď bude už opražená, pridajte aj cesnak. Nasypte ryžu, trochu opražte a zalejte vínom. Nechajte vypariť alkohol, pridajte tekvicové pyré a po naberačkách zohriaty vývar.
- Varte na strednom plameni a často miešajte. Keď bude ryža hotová, pridajte cream cheese a odstavte. Na záver pridajte maslo a nastrúhaný parmezán. Podávajte so slaninovým čipsom.