Reklama

Neodolateľný poľský sernik – tradičný tvarohový koláč s bohatou chuťou aj históriou

Ak máte radi tvarohové dezerty, poľský sernik by mal byť určite na vašom zozname!

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Poľský sernik je viac než len sladký dezert. Je to tradičný tvarohový koláč, ktorý spája obľúbené ingrediencie s lahodnými chuťami a textúrami. Bohatá chuť tvarohu vás dostane!

Poľský sernik je jedným z najobľúbenejších a najtradičnejších poľských dezertov, ktorý si získal srdcia milovníkov dezertov nielen v Poľsku, ale aj po celom svete.

Tento lahodný tvarohový koláč je známy svojou jemnou a vláčnou textúrou a bohatou chuťou, ktorá sa môže líšiť podľa regionálnych variantov.

Ako vznikol poľský sernik?

Sernik, ako ho nazývajú Poliaci, má svoju históriu už niekoľko storočí. Tradične sa pripravuje z tvarohu, ktorý bol v Poľsku bežnou surovinou už v stredoveku. V minulosti bol sernik považovaný za slávnostný koláč, ktorý sa podával pri špeciálnych príležitostiach, ako boli Vianoce, Veľká noc alebo svadby.

Poľský sernik sa môže pripravovať rôznymi spôsobmi, ale základom je vždy tvaroh, ktorý je hlavnou zložkou plnky. Tvaroh sa mieša s vajíčkami, cukrom a maslom, čím vzniká krémová a jemná náplň, ktorá sa pečie na krehkom ceste. K tomu sa často pridávajú rôzne arómy, ako je vanilka, citrusová kôra alebo rum, ktoré dodávajú koláču jedinečnú chuť.

Anketa

Poznáte poľský sernik?

Poľský sernik

10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT
INGREDIENCIE

  • 250 g masla izbovej teploty + na vymazanie formy
  • 6 vajec
  • 150 g práškového cukru
  • 1 kg tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 lyžička mletej vanilky
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 4 lyžice kukuričného škrobu
  • hrubá múka na vysypanie formy

POSTUP

  1. Maslo vyšľahajte do nadýchanej peny. Postupne, po jednom, pridávajte žĺtky striedavo s práškovým cukrom. Suroviny vždy dôkladne zapracujte.
  2. Znížte rýchlosť mixéra na strednú úroveň, pridajte hrudkovitý tvaroh, ktorý ste predtým rozmixovali, aby bol jemnejší.
  3. Teraz pridajte vanilku, smotanu, škrob a všetko dobre zapracujte. Nakoniec už len ručne zamiešajte sneh vyšľahaný z bielkov.
  4. Hmotu nalejte do tortovej formy s priemerom 24 cm vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej maslom a vysypanej hrubou múkou.
  5. Vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte približne 60 minút. Po upečení otvorte dvierka rúry a koláč v nej nechajte hodinu chladnúť. Potom ho vyložte a nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním sernik posypte práškovým cukrom.

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

Ak máte radi tvarohové dezerty, poľský sernik by mal byť určite na vašom zozname!

Autori článku

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.