MASLO alebo MARGARÍN? Čo je LEPŠIE na VIANOČNÉ pečenie?
8. 12. 2021, 8:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Čo je lepšie – vianočné pečivo z „poctivého“ masla alebo rastlinného tuku na pečenie? Zatiaľ čo vanilkové rožteky od babičky vám lepšie chutia s maslom, do receptu na citrónový koláč tety Kláry sa lepšie hodí rastlinný tuk. Tak pre ktorý z nich sa rozhodnúť?
Kedy použiť maslo
V prípade keksov a koláčov, ktoré sa vám automaticky spájajú s maslom alebo maslo majú už v názve, neodporúčame experimenty s inými druhmi tukov. V nich je maslo jednoducho nenahraditeľné. Má totiž svoju charakteristickú nezameniteľnú chuť a pečivu dodáva neopakovateľnú vláčnosť a arómu. Takisto maslový krém je predsa len trochu iný než krém pripravený z toho najlepšieho rastlinného tuku. Maslo krémom dodáva okrem chuťových vlastností aj jemnejšiu štruktúru.
Ak chcete napiecť ozaj maslové pečivo alebo vyrobiť maslový krém, vyberte si v obchode pravé maslo vyrobené z mlieka (pozor na náhrady vyrobené zo zmesí masla a rastlinných tukov!), bez soli či iných príchutí.
Tuk na pečenie
Takzvané margaríny na pečenie sa stali už pred niekoľkými desaťročiami v domácnostiach náhradou masla pri pečení. Mnohí síce zastávajú názor, že pečivu nedodávajú potrebnú chuťovú hĺbku, ale asi bude lepšie, keď si každý urobí v týchto veciach vlastný názor. Jednoducho, kvalitný tuk na pečenie môže v pohode nahradiť maslo.
A ak si priazeň našich babičiek tuky na pečenie získali svojho času najmä vďaka nižšej cene a dlhšej trvanlivosti. Dôležitejším kritériom sú aspekty zdravej výživy. Veď za posledné roky sa rozšíril jednak sortiment rôznych druhov tukov na pečenie, zlepšili sa technológie ich výroby a v neposlednom rade aj ich vlastnosti a zloženie.
Do Vianočného štedráka sa hodí rastlinný tuk...
VIANOČNÝ ŠTEDRÁK
recept je od foodblogera Michalal HORNICKÉHO, www.mealujemto.sk
NA VEĽKÝ PLECH, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
NA CESTO:
- 300 ml mlieka
- 30 g droždia
- 1 lyžicu kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- 600 g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- 90 g rastlinného tuku (Palmarin)
NA 1. PLNKU:
- 200 g zomletého maku
- 150 g práškového cukru
- vanilkový extrakt
- hrsť hrozienok namočených v rume
NA 2. PLNKU:
- tuhší slivkový lekvár
NA 3. PLNKU:
- 200 g zomletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 balík škoricového cukru
+ olej
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Z trochy mlieka, droždia, lyžice cukru a múky zarobte v šálke kvások.
- Preosiatu múku premiešajte s práškovým cukrom, pridajte kvások, žĺtky, roztopený rastlinný tuk a zvyšok mlieka. Vypracujte hustejšie cesto a nechajte ho na teplom mieste aspoň 30 minút nakysnúť.
- Medzitým pripravte plnky – zmiešajte ingrediencie. Makovú a orechovú plnku zalejte primeraným množstvom vriacej vody a vymiešajte na kašovitú hmotu.
- Nakysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu. Na vymastenom plechu vysypanom múkou začnite skladať koláč. Poradie bude takéto: cesto – maková plnka – cesto – slivkový lekvár – cesto – orechová plnka – cesto. Každý plát cesta poprepichujte vidličkou. Vrchný plát cesta potrite olejom.
- Koláč dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte asi 50 minút. Po upečení a vybratí koláča ho ešte raz potrite olejom a nechajte vychladnúť pod utierkou.
Ako si vyberiete vhodný tuk?
Vyberáme rastlinný tuk
- Pri výbere vhodného tuku na pečenie si na obale prečítajte, na čo daný tuk odporúča výrobca. Existujú totiž tuky vhodné ako prísada do cesta, iné sú zase určené do krémov a náplní alebo na prípravu poliev.
- V zložení si všimnite, z akého druhu rastlinného oleja je tuk vyrobený. Chuťovo neutrálny je napríklad tuk zo slnečnicového oleja. Olivový olej môže napriek tomu, že je veľmi zdravý v sladkom vianočnom pečive chuťovo rušiť.
- Pozor pri vymazávaní foriem na pečenie. Tu radšej dajte prednosť maslu, masti alebo oleju, margaríny s nižším obsahom tuku sa môžu po zahriatí zraziť.
Aby sa vám dobre pieklo...
Ako na tuky
- Tvrdé tuky vyberte z chladničky aspoň hodinu pred použitím, aby sa „aklimatizovali“ na izbovú teplotu.
- Na prípravu cesta používajte zmäknuté maslo. V tejto forme sa najlepšie spojí s ostatnými surovinami.
- Ak ste zabudli maslo alebo tuk na pečenie vybrať z chladničky zavčasu, pečenie ešte nemusíte odložiť na neskôr. Maslo či tuk zmäknú za 30 sekúnd v mikrovlnke nastavenej na výkon 90 W. Druhá možnosť je nastrúhať ich na hrubom strúhadle. Aby sa vám lepšie držalo, zabaľte jeden koniec kocky masla alebo tuku na pečenie do alobalu.