Reklama

MASLO alebo MARGARÍN? Čo je LEPŠIE na VIANOČNÉ pečenie?

Vianočné pečenie.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Čo je lepšie – vianočné pečivo z „poctivého“ masla alebo rastlinného tuku na pečenie? Zatiaľ čo vanilkové rožteky od babičky vám lepšie chutia s maslom, do receptu na citrónový koláč tety Kláry sa lepšie hodí rastlinný tuk. Tak pre ktorý z nich sa rozhodnúť?

Kedy použiť maslo

V prípade keksov a koláčov, ktoré sa vám automaticky spájajú s maslom alebo maslo majú už v názve, neodporúčame experimenty s inými druhmi tukov. V nich je maslo jednoducho nenahraditeľné. Má totiž svoju charakteristickú nezameniteľnú chuť a pečivu dodáva neopakovateľnú vláčnosť a arómu. Takisto maslový krém je predsa len trochu iný než krém pripravený z toho najlepšieho rastlinného tuku. Maslo krémom dodáva okrem chuťových vlastností aj jemnejšiu štruktúru.

Ak chcete napiecť ozaj maslové pečivo alebo vyrobiť maslový krém, vyberte si v obchode pravé maslo vyrobené z mlieka (pozor na náhrady vyrobené zo zmesí masla a rastlinných tukov!), bez soli či iných príchutí.

Tuk na pečenie
Takzvané margaríny na pečenie sa stali už pred niekoľkými desaťročiami v domácnostiach náhradou masla pri pečení. Mnohí síce zastávajú názor, že pečivu nedodávajú potrebnú chuťovú hĺbku, ale asi bude lepšie, keď si každý urobí v týchto veciach vlastný názor. Jednoducho, kvalitný tuk na pečenie môže v pohode nahradiť maslo.

A ak si priazeň našich babičiek tuky na pečenie získali svojho času najmä vďaka nižšej cene a dlhšej trvanlivosti.  Dôležitejším kritériom sú aspekty zdravej výživy. Veď za posledné roky sa rozšíril jednak sortiment rôznych druhov tukov na pečenie, zlepšili sa technológie ich výroby a v neposlednom rade aj ich vlastnosti a zloženie.

Do Vianočného štedráka sa hodí rastlinný tuk...

VIANOČNÝ ŠTEDRÁK 

recept je od foodblogera Michalal HORNICKÉHO, www.mealujemto.sk

NA VEĽKÝ PLECH, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

NA CESTO:

  • 300 ml mlieka
  • 30 g droždia
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 600 g polohrubej múky
  • 2 žĺtky
  • 90 g rastlinného tuku (Palmarin)

NA 1. PLNKU:

  • 200 g zomletého maku
  • 150 g práškového cukru
  • vanilkový extrakt
  • hrsť hrozienok namočených v rume

NA 2. PLNKU:

  • tuhší slivkový lekvár

NA 3. PLNKU:

  • 200 g zomletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balík škoricového cukru

+ olej

Postup je na ďalšej strane...

POSTUP:

  1. Z trochy mlieka, droždia, lyžice cukru a múky zarobte v šálke kvások.
  2. Preosiatu múku premiešajte s práškovým cukrom, pridajte kvások, žĺtky, roztopený rastlinný tuk a zvyšok mlieka. Vypracujte hustejšie cesto a nechajte ho na teplom mieste aspoň 30 minút nakysnúť.
  3. Medzitým pripravte plnky – zmiešajte ingrediencie. Makovú a orechovú plnku zalejte primeraným množstvom vriacej vody a vymiešajte na kašovitú hmotu.
  4. Nakysnuté cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu. Na vymastenom plechu vysypanom múkou začnite skladať koláč. Poradie bude takéto: cesto – maková plnka – cesto – slivkový lekvár – cesto – orechová plnka – cesto. Každý plát cesta poprepichujte vidličkou. Vrchný plát cesta potrite olejom.
  5. Koláč dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte asi 50 minút. Po upečení a vybratí koláča ho ešte raz potrite olejom a nechajte vychladnúť pod utierkou.

Ako si vyberiete vhodný tuk? 

Vyberáme rastlinný tuk

  • Pri výbere vhodného tuku na pečenie si na obale prečítajte, na čo daný tuk odporúča výrobca. Existujú totiž tuky vhodné ako prísada do cesta, iné sú zase určené do krémov a náplní alebo na prípravu poliev.
  •  V zložení si všimnite, z akého druhu rastlinného oleja je tuk vyrobený. Chuťovo neutrálny je napríklad tuk zo slnečnicového oleja. Olivový olej môže napriek tomu, že je veľmi zdravý v sladkom vianočnom pečive chuťovo rušiť.
  • Pozor pri vymazávaní foriem na pečenie. Tu radšej dajte prednosť maslu, masti alebo oleju, margaríny s nižším obsahom tuku sa môžu po zahriatí zraziť.

Aby sa vám dobre pieklo...

Ako na tuky

  • Tvrdé tuky vyberte z chladničky aspoň hodinu pred použitím, aby sa „aklimatizovali“ na izbovú teplotu.
  • Na prípravu cesta používajte zmäknuté maslo. V tejto forme sa najlepšie spojí s ostatnými surovinami.
  • Ak ste zabudli maslo alebo tuk na pečenie vybrať z chladničky zavčasu, pečenie ešte nemusíte odložiť na neskôr. Maslo či tuk zmäknú za 30 sekúnd v mikrovlnke nastavenej na výkon 90 W. Druhá možnosť je nastrúhať ich na hrubom strúhadle. Aby sa vám lepšie držalo, zabaľte jeden koniec kocky masla alebo tuku na pečenie do alobalu.