Reklama

VIANOČNÉ PEČENIE 2: Linecké nemusia byť každý rok rovnaké!

LINECKÉ ŠTVORČEKY PLNENÉ POMARANČOVÝM DŽEMOM

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Aj u vás patria linecké koláčiky medzi povinnú jazdu v pečení na vianočné sviatky? Nenechajte sa strhnúť rutinou a vyskúšajte ich osviežiť!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upiekli ste tvrdé medovníčky? Naša cukrárka Veronika vás zachráni! TEASER

    LINECKÉ KOLIESKA S BIELOU ČIAPOČKOU

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Linecké kolieska s bielou polevou

    36-40 KUSOV, PRÍPRAVA 55 MINÚT, PEČENIE 10-12 MINÚT

    Potrebujete:

    Na kolieska:

    • 200 g hladkej múky
    • 200 g masla
    • 2 lyžice práškového cukru
    • pol lyžička mletej vanilky
    • 1 lyžička citrónovej kôry
    • 2 žĺtky

    Na bielkovú penu:

    • 2 bielky
    • 250 g práškového cukru
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • marhuľový džem na lepenie

    Postup:

    1. Upečte kolieska: Do robota vsypte múku, pridajte maslo a premixujte, aby vznikla mrvenička. Potom pridajte cukor, vanilku, citrónovú kôru, žĺtky a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na hodinu do chladničky.
    2. Cesto rozvaľkajte a vykrajujte z neho krúžky. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
    3. Bielky s cukrom vyšľahajte do pevných špičiek, nakoniec pridajte citrónovú šťavu a znovu prešľahajte. Penu preložte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na každé koliesko z nej nastriekajte čiapočku.
    4. Kolieska dajte piecť na 10-15 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Keď vychladnú, zlepte ich marhuľovým džemom. Môžete sa do nich pustiť.

    Linecké inšpirácie pokračujú aj na ďalšej strane >>>

    Pomarančové linecké koláčiky

    Zdroj: Dušan Křístek

    Pomarančové linecké koláčiky

    50 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 g hladkej múky
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • 200 g tuku na pečenie (Hera)
    • 100 g práškového cukru
    • 2 žĺtky
    • soľ
    • strúhaná kôra z 2 pomarančov
    • pomarančový džem

    NA PENU:

    • 1 bielok
    • 150 g práškového cukru
    • 2 lyžice pomarančovej šťavy
    • štipka soli

    Postup:

    1. Múku, prášok do pečiva, tuk, žĺtky, štipku soli, pomarančovú kôru a práškový cukor zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
    2. Pena: Bielok vyšľaháme dotuha s cukrom, pomarančovou šťavou a so štipkou soli.
    3. Cesto vyvaľkáme a povykrajujeme z neho kolieska. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Polovicu koliesok ozdobíme penou. Pečieme doružova v rúre vyhriatej na 180 °C.
    4. Po upečení neozdobené kolieska potrieme džemom a odspodu prilepíme ku kolieskam s penou.

    Linecké inšpirácie pokračujú aj na ďalšej strane >>>

    LINECKÝ KOLÁČ

    Čo tak jeden veľký linecký koláč pre celú rodinu?

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Linecké nemusia byť iba jednohubky, pokojne z nich upečte aj veľký koláč.

    10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 300 g hladkej múky
    • štipka soli
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • 100 g mletých lieskových orieškov
    • 120 g práškového cukru
    • pol lyžičky mletej škorice
    • štipka mletého klinčeka
    • štipka mletého kardamómu
    • 170 g masla + na potretie formy
    • 2 vajcia

    Na náplň:

    • 450 g ríbezľového džemu
    • 1 lyžica mlieka
    • mandľové lupienky

    Postup:

    1. V mise zmiešajte múku, soľ, kypriaci prášok, oriešky, cukor a koreniny. Do múkovej zmesi pridajte maslo nakrájané na kocky a vypracujte do konzistencie mrveničky. Vlejte jedno vajce a z druhého iba bielok. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a uložte do chladničky na 30 minút.
    2. Cesto vyberte z chladničky, rozdeľte ho na dve polovice. Prvú rozvaľkajte na hrúbku približne 3-4 mm a pomocou valčeka vložte do formy s priemerom 25 cm, ktorú ste dobre potreli maslom. Cesto ku dnu aj k okrajom formy jemne popritláčajte a pretŕčajúce okraje orežte.
    3. Na cesto rovnomerne rozotrite ríbezľový džem. Rozvaľkajte aj druhé cesto a nožom alebo radielkom rozkrájajte na pásiky. Tie poukladajte do tvaru mriežky na džem a okraje jemne pritlačte k sebe.
    4. Zvyšný žĺtok rozmiešajte s lyžicou mlieka a potrite mriežku. Dookola koláč obsypte mandľovými lupienkami. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 25 minút. Nechajte vychladnúť a nakrájajte.

    Linecké inšpirácie pokračujú aj na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Linecké kolieska

      Linecké kolieska s ríbezľovým džemom

      Zdroj: Laura Witteková

      Linecké kolieska s ríbezľovým džemom.

      50 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT

      Potrebujete:

      • 250 g masla
      • 120 g práškového cukru
      • kôra z biocitróna
      • 4 žĺtky
      • 350 g hladkej múky
      • 1 mletá vanilka alebo 1 vanilkový cukor
      • maslo na vymazanie plechov
      • ríbezľový džem na plnenie
      • práškový cukor na obaľovanie

      Postup:

      1. Všetky suroviny na cesto dobre vymieste a nechajte stuhnúť zabalené fóliou v chladničke. Potom ho rozvaľkajte na tenko a vykrajujte kolieska. Poukladajte ich na vymastené plechy a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 7 minút.
      2. Polovicu vychladnutých koliesok natrite džemom a prikryte zvyšnými kolieskami. Nakoniec kolieska obaľte v cukre.

       Inšpiráciu na linecké nájdete v našej galérii TU!