Aj u vás patria linecké koláčiky medzi povinnú jazdu v pečení na vianočné sviatky? Nenechajte sa strhnúť rutinou a vyskúšajte ich osviežiť!

LINECKÉ KOLIESKA S BIELOU ČIAPOČKOU

Linecké kolieska s bielou polevou
Linecké kolieska s bielou polevou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

36-40 KUSOV, PRÍPRAVA 55 MINÚT, PEČENIE 10-12 MINÚT

Potrebujete:

Na kolieska:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 2 lyžice práškového cukru
  • pol lyžička mletej vanilky
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 2 žĺtky

Na bielkovú penu:

  • 2 bielky
  • 250 g práškového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • marhuľový džem na lepenie

Postup:

  1. Upečte kolieska: Do robota vsypte múku, pridajte maslo a premixujte, aby vznikla mrvenička. Potom pridajte cukor, vanilku, citrónovú kôru, žĺtky a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na hodinu do chladničky.
  2. Cesto rozvaľkajte a vykrajujte z neho krúžky. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Bielky s cukrom vyšľahajte do pevných špičiek, nakoniec pridajte citrónovú šťavu a znovu prešľahajte. Penu preložte do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na každé koliesko z nej nastriekajte čiapočku.
  4. Kolieska dajte piecť na 10-15 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Keď vychladnú, zlepte ich marhuľovým džemom. Môžete sa do nich pustiť.

Linecké inšpirácie pokračujú aj na ďalšej strane >>>

Kategórie