Svetové POLIEVKY: Základom každej je silný VÝVAR
15. 11. 2021, 9:45 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Varia ich v rôznych kútoch zemegule a chutia naozaj „svetovo“. Korene má na Ukrajine, tradične ho varia v Rusku i Bielorusku. Hádam každá rodina má vlastný recept na túto sýtu a hustú polievku a aj u nás máme ten svoj. Boršč s jabĺčkom varím už mnoho rokov a chutí každému. Určite ho vyskúšajte!
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Galéria k článku
HOVÄDZÍ VÝVAR
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
HOVÄDZÍ VÝVAR
2 LITRE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 4 – 8 HODÍN
Potrebujete:
- 2 kg hovädzieho mäsa (chvost, rebrá, špiková kosť)
- 2 mrkvy
- 1 pór
- 1 cibuľa
- 1 hlávka cesnaku
- pohár červeného vína
- 2 stonky zeleru
- 2 bobkové listy
- 10 zrniek celého čierneho korenia
- 5 zrniek nového korenia
- ďalšia zelenina (mrkva, petržlen, kaleráb)
- soľ
POSTUP:
- Zeleninu očistite, mrkvu a pór nakrájajte na väčšie časti, cibuľu v šupke na štvrtky, hlávku cesnaku priečne prekrojte.
- Rúru predhrejte na 230 °C. Mäso a kosti na polievku dajte do pekáča. Pridajte zeleninu a pečte 20-30 minút, kým všetka šťava neskaramelizuje do hneda.
- Opečené mäso a zeleninu preložte do hrnca. Z výpeku zlejte tuk. Do pekáča prilejte víno a vareškou oškrabte z dna všetky usadeniny. Prelejte do hrnca a prilejte vodu tak, aby mäso a zelenina boli zakryté. Pridajte nakrájané stonky zeleru, bobkový list, čierne a nové korenie.
- Vývar uveďte do veľmi pomalého varu. Z povrchu dierovanou lyžicou odoberajte penu. Varte 4 hodiny, ale môžete aj dlhšie. Hotový vývar preceďte cez jemné sito prípadne aj mušelín, aby bol čo najčistejší.
- Ak chcete polievku jesť, do precedeného vývaru dajte novú očistenú a nakrájanú zeleninu a povarte ju 15 minút. Ak chcete vývar zmraziť, nechajte ho dobre vychladnúť .
BORŠČ
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT
Potrebujete:
- 400-500 g bravčového pliecka
- 3 mrkvy
- 1 cibuľa
- 4 stredne veľké cvikly
- 30 g masla
- 250 g mixu červenej a bielej hlávkovej kapusty
- 1 zelené jablko
- 1 veľký zemiak
- 200 g kyslej smotany
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Umyté mäso dajte do hrnca a zalejte ho až po vrch vodou. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte asi hodinu. Dajte preč zo sporáka, mäso vyberte (vývar si nechajte) a po vychladnutí pliecko nakrájajte na menšie kocky.
- Mrkvu očistite, umyte a nahrubo nastrúhajte. Cibuľu očistite a nakrájajte na drobno. Cviklu očistite a takisto nastrúhajte na hrubo.
- Do veľkej panvice dajte tretinu masla a pridajte nastrúhanú mrkvu. Osoľte, okoreňte a duste ju na miernom plameni asi 10 minút. Potom pridajte cibuľu a spolu duste ešte 5 minút. Opečenú zeleninu preložte do misy. Do panvice dajte zvyšné maslo a 10 minút na ňom opekajte nastrúhanú cviklu.
- Mrkvu, cibuľu a cviklu dajte do hrnca. Pridajte nakrájané mäso, nastrúhanú alebo na jemno nakrájanú kapustu, nastrúhané jablko a nastrúhaný zemiak. Osoľte a okoreňte podľa chuti a zalejte odloženým vývarom. Ak by ho bolo málo, prilejte vodu.
- Boršč priveďte do varu, znížte teplotu a varte ho pri nízkej teplote bez pokrievky ešte 10-15 minút. Rozdeľte do misiek a na každú porciu pridajte kopček kyslej smotany.
ZÁZVOROVÁ POLIEVKA S KAČACÍMI PRSAMI
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
ZÁZVOROVÁ POLIEVKA S KAČACÍMI PRSAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, GRILOVANIE 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT + MARINOVANIE
Potrebujete:
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stonky koriandra
- 2 lyžice sójovej omáčky + ďalšia na dochutenie polievky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica ryžového octu
- pol lyžičky koreniacej pasty sambal oelek (nemusí byť)
- 1 kačacie prsia
- 1 kúsok zázvoru (ako palec)
- 1,2 l silného hydinového vývaru
- 2 lyžice sezamového oleja
- huby šimej (biele a hnedé)
- pšeničné rezance somen alebo ryžové rezance
- pol viazaničky bazalky
- 2 jarné cibuľky
- soľ
POSTUP:
- Cesnak očistite a prelisujte. Lístky koriandra najemno nasekajte. Cesnak a koriander zmiešajte s 1 lyžicou sójovej omáčky, medom a ryžovým octom. Ak chcete, dochuťte štipľavou indonézskou pastou sambal oelek a soľou. Zmes natrite na kačacie prsia a nechajte ich najmenej 2 hodiny odležať. Môžete to urobiť už večer a marinovať celú noc.
- Rozohrejte gril a kačacie prsia grilujte asi 15 minút. Opiecť ich môžete aj na grilovacej panvici. Občas mäso otočte, potom ho vyberte a nechajte vychladnúť.
- Zázvor ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a potom ešte na prúžky. Do hrnca dajte vývar, sezamový olej a priveďte do varu. Pridajte zázvor, huby a povarte 10 minút.
- Kým sa polievka varí, podľa návodu pripravte rezance. Otrhajte bazalkové lístky a jarné cibuľky očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Kačacie prsia nakrájajte na tenké plátky. Trochu bazalky a cibuliek si nechajte. Zvyšok dajte do polievky a prehrejte.
- Do misiek s polievkou a mäsom pridajte rezance a ochuťte ju sójovou omáčkou. Posypte bazalkou a kolieskami jarnej cibuľky.
FRANCÚZSKA CIBUĽAČKA
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
FRANCÚZSKA CIBUĽAČKA
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT
Potrebujete:
- 6 veľkých cibúľ
- 4 lyžice olivového oleja + ďalší na bagetu
- 2 lyžice masla
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžice brandy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šálka suchého bieleho vína alebo vermútu
- 1,2 l silného hovädzieho alebo hydinového vývaru
- 1 bobkový list
- 3 vetvičky tymianu
- plátky bagety
- strúhaný syr (gouda, ementál)
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Cibuľu očistite, prekrojte na polovice a nakrájajte na tenké plátky. V hrnci s hrubým dnom zohrejte na strednom ohni 3 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu a premiešajte ju s olejom. Cibuľu duste za občasného miešania, kým nezmäkne, asi 20 minút.
- Zvýšte teplotu, pridajte zvyšnú lyžicu oleja a maslo. Cibuľu duste za častého miešania ďalších 15 minút, kým nezačne hnednúť. Posypte ju cukrom a 1 lyžičkou soli. Teplotu znížte, dochuťte dijonskou horčicou a brandy. Premiešajte a pokračujte vo varení, kým cibuľa nie je dobre opečená, ešte 10 minút.
- Pridajte prelisovaný cesnak a povarte už len minútu. Prilejte víno alebo vermút, vývar a pridajte bobkový list a tymian. Priveďte do varu a prikrytú polievku pomaly varte asi 30 minút. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Vyberte bobkový list a tymian.
- Kým sa polievka varí, na plech vystlaný papierom na pečenie dajte plátky nakrájanej bagety. Pokvapkajte ju olivovým olejom a v rúre vyhriatej na 180 °C opekajte do zlatista 5 až 7 minút. Vyberte z rúry a posypte strúhaným syrom. Vráťte do rúry a zapečte už len krátko.
- Polievku servírujte v miskách. Navrch položte plátky opečenej syrovej bagety. Môžete ju ešte posypať tymianom a syrom.
Portugalská AÇORDA
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
PORTUGALSKÁ AÇORDA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 1 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 viazanička koriandra
- 1,2 l silného hydinového alebo zeleninového vývaru
- 2 + 4 krajce staršieho chleba
- 4 vajcia
- 1 lyžica octu
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP:
- V hrnci rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu a opečte na ňom očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu. Pridajte prelisované cesnaky a opekajte asi 2 minúty. Pridajte dve tretiny nadrobno nasekaného koriandra a povarte za stáleho miešania ešte 2 minúty.
- Zalejte vývarom a priveďte do varu. Do polievky dajte dva krajce chleba a, ak treba, pridajte trochu vody. Za občasného miešania varte na miernom ohni, kým sa chlieb celkom nerozpadne.
- Kým sa polievka varí, v rúre alebo na panvici opečte celé krajce chleba. V malom hrnci nechajte zovrieť vodu s lyžicou octu a opatrne postupne pripravte stratené vajíčka.
- Do polievky dajte zvyšný koriander a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Polievku nalejte do misiek, vložte do nich chlieb a navrch stratené vajíčko. Pokvapkajte olivovým olejom a ihneď podávajte.
Dobrý tip redaktorky Slávky Brunovskej
Pripravte si najväčší hrniec, aký doma máte a polievky uvarte naozaj veľa. Aj do zásoby.