Reklama

Svetové POLIEVKY: Základom každej je silný VÝVAR

FRANCÚZSKA CIBUĽAČKA

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Varia ich v rôznych kútoch zemegule a chutia naozaj „svetovo“. Korene má na Ukrajine, tradične ho varia v Rusku i Bielorusku. Hádam každá rodina má vlastný recept na túto sýtu a hustú polievku a aj u nás máme ten svoj. Boršč s jabĺčkom varím už mnoho rokov a chutí každému. Určite ho vyskúšajte!

HOVÄDZÍ VÝVAR

2 LITRE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 4 – 8 HODÍN

Potrebujete:

  • 2 kg hovädzieho mäsa (chvost, rebrá, špiková kosť)
  • 2 mrkvy
  • 1 pór
  • 1 cibuľa
  • 1 hlávka cesnaku
  • pohár červeného vína
  • 2 stonky zeleru
  • 2 bobkové listy
  • 10 zrniek celého čierneho korenia
  • 5 zrniek nového korenia
  • ďalšia zelenina (mrkva, petržlen, kaleráb)
  • soľ

POSTUP:

  1. Zeleninu očistite, mrkvu a pór nakrájajte na väčšie časti, cibuľu v šupke na štvrtky, hlávku cesnaku priečne prekrojte.
  2. Rúru predhrejte na 230 °C. Mäso a kosti na polievku dajte do pekáča. Pridajte zeleninu a pečte 20-30 minút, kým všetka šťava neskaramelizuje do hneda.
  3. Opečené mäso a zeleninu preložte do hrnca. Z výpeku zlejte tuk. Do pekáča prilejte víno a vareškou oškrabte z dna všetky usadeniny. Prelejte do hrnca a prilejte vodu tak, aby mäso a zelenina boli zakryté. Pridajte nakrájané stonky zeleru, bobkový list, čierne a nové korenie.
  4. Vývar uveďte do veľmi pomalého varu. Z povrchu dierovanou lyžicou odoberajte penu. Varte 4 hodiny, ale môžete aj dlhšie. Hotový vývar preceďte cez jemné sito prípadne aj mušelín, aby bol čo najčistejší.
  5. Ak chcete polievku jesť, do precedeného vývaru dajte novú očistenú a nakrájanú zeleninu a povarte ju 15 minút. Ak chcete vývar zmraziť, nechajte ho dobre vychladnúť .

BORŠČ

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT

Potrebujete:

  • 400-500 g bravčového pliecka
  • 3 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 4 stredne veľké cvikly
  • 30 g masla
  • 250 g mixu červenej a bielej hlávkovej kapusty
  • 1 zelené jablko
  • 1 veľký zemiak
  • 200 g kyslej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Umyté mäso dajte do hrnca a zalejte ho až po vrch vodou. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte asi hodinu. Dajte preč zo sporáka, mäso vyberte (vývar si nechajte) a po vychladnutí pliecko nakrájajte na menšie kocky.
  2. Mrkvu očistite, umyte a nahrubo nastrúhajte. Cibuľu očistite a nakrájajte na drobno. Cviklu očistite a takisto nastrúhajte na hrubo.
  3. Do veľkej panvice dajte tretinu masla a pridajte nastrúhanú mrkvu. Osoľte, okoreňte a duste ju na miernom plameni asi 10 minút. Potom pridajte cibuľu a spolu duste ešte 5 minút. Opečenú zeleninu preložte do misy. Do panvice dajte zvyšné maslo a 10 minút na ňom opekajte nastrú­hanú cviklu.
  4. Mrkvu, cibuľu a cviklu dajte do hrnca. Pridajte nakrájané mäso, nastrúhanú alebo na jemno nakrájanú kapustu, nastrúhané jablko a nastrúhaný zemiak. Osoľte a okoreňte podľa chuti a zalejte odloženým vývarom. Ak by ho bolo málo, prilejte vodu.
  5. Boršč priveďte do varu, znížte teplotu a varte ho pri nízkej teplote bez pokrievky ešte 10-15 minút. Rozdeľte do misiek a na každú porciu pridajte kopček kyslej smotany.

ZÁZVOROVÁ POLIEVKA S KAČACÍMI PRSAMI

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

ZÁZVOROVÁ POLIEVKA S KAČACÍMI PRSAMI

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, GRILOVANIE 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT + MARINOVANIE

Potrebujete:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stonky koriandra
  • 2 lyžice sójovej omáčky + ďalšia na dochutenie polievky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica ryžového octu
  • pol lyžičky koreniacej pasty sambal oelek (nemusí byť)
  • 1 kačacie prsia
  • 1 kúsok zázvoru (ako palec)
  • 1,2 l silného hydinového vývaru
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • huby šimej (biele a hnedé)
  • pšeničné rezance somen alebo ryžové rezance
  • pol viazaničky bazalky
  • 2 jarné cibuľky
  • soľ

POSTUP:

  1. Cesnak očistite a prelisujte. Lístky koriandra najemno nasekajte. Cesnak a koriander zmiešajte s 1 lyžicou sójovej omáčky, medom a ryžovým octom. Ak chcete, dochuťte štipľavou indonézskou pastou sambal oelek a soľou. Zmes natrite na kačacie prsia a nechajte ich najmenej 2 hodiny odležať. Môžete to urobiť už večer a marinovať celú noc.
  2. Rozohrejte gril a kačacie prsia grilujte asi 15 minút. Opiecť ich môžete aj na grilovacej panvici. Občas mäso otočte, potom ho vyberte a nechajte vychladnúť.
  3. Zázvor ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a potom ešte na prúžky. Do hrnca dajte vývar, sezamový olej a priveďte do varu. Pridajte zázvor, huby a povarte 10 minút.
  4. Kým sa polievka varí, podľa návodu pripravte rezance. Otrhajte bazalkové lístky a jarné cibuľky očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Kačacie prsia nakrájajte na tenké plátky. Trochu bazalky a cibuliek si nechajte. Zvyšok dajte do polievky a prehrejte.
  5. Do misiek s polievkou a mäsom pridajte rezance a ochuťte ju sójovou omáčkou. Posypte bazalkou a kolieskami jarnej cibuľky.

FRANCÚZSKA CIBUĽAČKA

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT

Potrebujete:

  • 6 veľkých cibúľ
  • 4 lyžice olivového oleja + ďalší na bagetu
  • 2 lyžice masla 
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 lyžice brandy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka suchého bieleho vína alebo vermútu
  • 1,2 l silného hovädzieho alebo hydinového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 3 vetvičky tymianu
  • plátky bagety
  • strúhaný syr (gouda, ementál)
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Cibuľu očistite, prekrojte na polovice a nakrájajte na tenké plátky. V hrnci s hrubým dnom zohrejte na strednom ohni 3 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu a premiešajte ju s olejom. Cibuľu duste za občasného miešania, kým nezmäkne, asi 20 minút.
  2. Zvýšte teplotu, pridajte zvyšnú lyžicu oleja a maslo. Cibuľu duste za častého miešania ďalších 15 minút, kým nezačne hnednúť. Posypte ju cukrom a 1 lyžičkou soli. Teplotu znížte, dochuťte dijonskou horčicou a brandy. Premiešajte a pokračujte vo varení, kým cibuľa nie je dobre opečená, ešte 10 minút.
  3. Pridajte prelisovaný cesnak a povarte už len minútu. Prilejte víno alebo vermút, vývar a pridajte bobkový list a tymian. Priveďte do varu a prikrytú polievku pomaly varte asi 30 minút. Dochuťte soľou a čerstvo mletým ​​čiernym korením. Vyberte bobkový list a tymian.
  4. Kým sa polievka varí, na plech vystlaný papierom na pečenie dajte plátky nakrájanej bagety. Pokvapkajte ju olivovým olejom a v rúre vyhriatej na 180 °C opekajte do zlatista 5 až 7 minút. Vyberte z rúry a posypte strúhaným syrom. Vráťte do rúry a zapečte už len krátko.
  5. Polievku servírujte v miskách. Navrch položte plátky opečenej syrovej bagety. Môžete ju ešte posypať tymianom a syrom.

Portugalská AÇORDA

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 viazanička koriandra
  • 1,2 l silného hydinového alebo zeleninového vývaru 
  • 2 + 4 krajce staršieho chleba
  • 4 vajcia
  • 1 lyžica octu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

  1. V hrnci rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu a opečte na ňom očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu. Pridajte prelisované cesnaky a opekajte asi 2 minúty. Pridajte dve tretiny nadrobno nasekaného koriandra a povarte za stáleho miešania ešte 2 minúty.
  2. Zalejte vývarom a priveďte do varu. Do polievky dajte dva krajce chleba a, ak treba, pridajte trochu vody. Za občasného miešania varte na miernom ohni, kým sa chlieb celkom nerozpadne.
  3. Kým sa polievka varí, v rúre alebo na panvici opečte celé krajce chleba. V malom hrnci nechajte zovrieť vodu s lyžicou octu a opatrne postupne pripravte stratené vajíčka.
  4. Do polievky dajte zvyšný koriander a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Polievku nalejte do misiek, vložte do nich chlieb a navrch stratené vajíčko. Pokvapkajte olivovým olejom a ihneď podávajte.

Dobrý tip redaktorky Slávky Brunovskej
Pripravte si najväčší hrniec, aký doma máte a polievky uvarte naozaj veľa. Aj do zásoby.

Autor článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.