Reklama

Viete, aké je varenie BEZ HRNCA? Duša vám zaplesá nad DOKONALÝM výsledkom

Bylinkový losos s quinoou upečte v papieri.

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama

Varenie, či presnejšie dusenie v papilote nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie. Na zabalenie malých porcií jedla postačí pergamenový papier.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pestrá paradajková šakšuka s vajčkami vám vráti letnú náladu. - TEASER

    Keď sa papilota urobí správne - balíček sa v rúre nafúkne a papier zhnedne -  získate jedlo s množstvom vôní, intenzívnou chuťou a elegantným výsledkom.

    ZÁZVOROVO - POMARANČOVÝ LOSOS V PAPILOTE

    3 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 3 porcie lososa
    • kôru z polovice pomaranča v bio kvalite alebo 1 lyžička sušenej pomarančovej kôry
    • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
    • 3 lyžice sójovej omáčky
    • 1 lyžicu pomarančovej šťavy
    • 2 lyžičky ryžového octu
    • 2 lyžičky sezamového oleja
    • 1 lyžičku medu
    • pol malej čínskej kapusty
    • 1 malú červenú papriku";i:10;s:36:"50 g sójových klíčkov z konzervy";i:11;s:21:"3 - 4 jarné cibuľky";i:12;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP

    1. Rúru vyhrejte na 220 °C. Pomarančovú kôru nastrúhajte a v malej miske ju zmiešajte s očisteným a najemno nastrúhaným zázvorom, sójovou omáčkou, pomarančovou šťavou, ryžovým octom, sezamovým olejom a medom.
    2. Pripravte si tri papiere na pečenie s rozmermi 60 x 40. Návod, ako papier skladať nájdete nižšie.  Z papiera vystrihnite tvar srdca - to budú balíčky pre každú porciu lososa.
    3. Na každý kus papiera uložte na jednu polovicu na rezančeky nakrájanú čínsku kapustu, na prúžky nakrájanú červenú papriku zbavenú semienok, na šikmo nakrájané jarné cibuľky a sójové klíčky. Polejte lyžicou pomarančovo-zázvorovej marinády. Na vrch položze porciu lososa. Osoľte a okoreňte mletým čiernym korením a tiež prelejte lyžicou marinády.
    4. Okraje balíčkov dobre uzavrite a balíčky opatrne  uložte do vyhriatej rúry na rošt, príp. do plechu na pečenie. Pečte 8 až 10 minút. Balíčky preneste na tanier, každý opatrne otvorte a podávajte.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Lahodný pečený bôčik s jablkami zasýti aj chlapa TEASER

      SKLADANIE BALÍČKA

      1. Z papiera na pečenie odstrihnite obdĺžnik s rozmermi 60 x 40 cm. Preložte ho na polovicu, ceruzkou nakreslite srdce a vystrihnite ho. Tento tvar vám umožní lepšie utesniť balíček ako klasický obdlžník.

      Na jednu polovicu srdca uložte porciu jedla, zakryte druhou polovicou papiera.

      2. Vo vzdialenosti asi 2,5 cm začnite skladať okraje papiera tak, ako vidíte na fotografii. Záhyby pevne zatlačte, aby sa prekrývali. Skladajte až po hrot srdca a ešte skontrolujte, či je začiatok i koniec záhybov dobre utesnený.

      3. Takto zabaľte všetky balíčky a potom už len šup s nimi do rúry. Môžete ich dať priamo na rošt, alebo ich vložte do nízkeho plechu na pečenie. Pre istotu...    

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Chutná zapečená biela fazuľa s pancettou a olivami TEASER

        ČO SA HODÍ DO PAPILOTY

        • Najdôležitejšie je vybrať si tie správne ingrediencie. Varenie v papilote sa najlepšie hodí pre potraviny, ktoré sú rýchlo hotové - plátky kuracích pŕs, vykostené kuracie stehná, lososa, mušle či krevety.
        • Vhodnou prílohou je zelenina, ktorá obsahuje dosť vody - paprika, cibuľa, cuketa alebo kombinácia "suchšej" zeleniny - mrkvy či petržlenu, so špenátom alebo s paradajkami. Zelenina musí byť nakrájaná na menšie  časti. 
        • Základom je jednoduchosť. Suroviny v balíčku navzájom preberajú svoju chuť - obmedzte sa teda na pár ingrediencií, ktoré sa navzájom dopĺňajú.
        • Varenie v pare vyžaduje málo alebo žiaden tuk. Horúca para v balíčku jedlo rýchlo a šetrne dusí, a preto si zachová veľa živín a je vhodná aj pre diétnu kuchyňu.
        • Jedlu pridáte zaujímavú chuť čerstvými alebo sušenými bylinkami, jednou či dvoma lyžicami vína, limetovou šťavou, kokosovým mliekom, prípadne vývarom.

        Čítajte viac z Dobrého jedla: