9 obľúbených OMÁČOK: Sviečková, chrenová, horčicová i cibuľová sú naše srdcovky
25. 2. 2023, 9:17 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Keď je na tanieri omáčka, jedlo len spieva. Recepty na tie najlepšie sme vybrali práve pre vás.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Robo HUBAČ
Galéria k článku

HOVÄDZINA S HORČICOVOU OMÁČKOU
4 porcie, príprava 75 minút
Potrebujete:
- 600 g hovädzieho stehna
- soľ
- 4 lyžice oleja
- 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
- 1 veľkú cibuľa
- 1,5 l mäsového vývaru
- 1 lyžicu bylinkovej horčice
- 30 g hladkej múky
- ocot
- kryštálový cukor
POSTUP
- Mäso umyte, osušte a zo všetkých strán dobre osoľte. Cibuľu a koreňovú zeleninu ošúpte a nakrájajte na malé kocky. V pekáči rozohrejte olej a mäso zo všetkých strán opečte. Pridajte cibuľu, zeleninu a podlejte malým množstvom vývaru.
- Mäso zakryte a za občasného podliatia vývarom duste na miernom ohni. Keď mäso dostatočne zmäkne, potrite ho horčicou a duste domäkka.
- Mäso vyberte a šťavu zredukujte na polovicu. Zaprášte ju múkou, krátko opečte, podlejte vývarom, ochuťte octom a cukrom. Omáčku môžete rozmixovať alebo prepasírovať cez jemné sitko. Mäso nakrájajte na tenké plátky a na tanieri ho prelejte omáčkou. Podávajte s knedľou.

Zdroj: Laura Witteková
KURČA V CIBUĽOVEJ OMÁČKE
4 porcie, príprava 60 minút
Potrebujete:
- 1 kurča
- 2 lyžice oleja
- 600 g cibule
- 100 ml bieleho vína
- strúhaný muškátový oriešok
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ, korenie
POSTUP
- Kurča umyte, osušte a nakrájajte na porcie. Osoľte a okoreňte. V hrnci zohrejte olej a mäso zo všetkých strán prudko opečte. Vyberte a odložte na teplé miesto.
- Cibuľu ošúpte a najemno nakrájajte. Vo výpeku po kurčati speňte cibuľu, zalejte vínom a poduste do mäkka. Pridajte kurča, ochuťte muškátovým orieškom, podlejte 300 ml vody, zakryte a poduste.
- Mäkké kurča vyberte, zvyšnú omáčku rozmixujte ponorným mixérom spolu so smotanou. Omáčku prehrejte a nalejte na kurča. Podávajte s ryžou alebo knedľou.

ÚDENÉ MÄSO S CHRENOVOU OMÁČKOU
6 porcií, príprava 50 minút
Potrebujete:
- 1,5 kg údeného mäsa
NA CHRENOVÚ OMÁČKU:
- 3 lyžice masla
- 1 lyžicu hladkej múky
- 300 ml hydinového vývaru
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- 1-2 lyžice nastrúhaného chrenu
- 1 lyžicu worčesterskej omáčky
- 1 lyžičku kryštálového cukru
- 200 ml kyslej smotany
- soľ, mleté čierne korenie
- citrónovú šťavu
POSTUP
- Údené mäso uvarte v osolenej vode do mäkka. Kým sa varí, pripravte chrenovú omáčku.
- V hrnci zohrejte maslo. Prisypte hladkú múku a za stáleho miešania ju opražte do ružova. Zalejte 100 ml vlažného vývaru, dobre premiešajte, aby nezostali hrudky múky, dolejte ďalší vývar a nechajte zovrieť.
- Znížte teplotu, pridajte horčicu, najemno nastrúhaný chren, worčesterskú omáčku a cukor. Varte asi 10 minút a dajte preč z plameňa.
- Do chrenovej omáčky primiešajte kyslú smotanu a dochuťte ju soľou a mletým čiernym korením. Omáčku už nevarte, iba prehrejte. Podľa potreby pridajte citrónovú šťavu.
- Údené mäso nakrájajte na plátky a servírujte ho s chrenovou omáčkou a knedľou.
LOSOS SO ŠVÉDSKOU OMÁČKOU
4 porcie, potrebujete 25 minút
Potrebujete:
- 4 filety z lososa
- 2 lyžice korenia na ryby
- 3 limety
- olivový olej na opekanie
- 1 hrnček majonézy
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
- 2 lyžice ostrej horčice
- 2 lyžice medu
- soľ
- mleté biele korenie";i:10;s:16:"1 lyžicu kapár";i:11;s:29:"čerstvý kôpor na ozdobenie
POSTUP
- Filety lososa umyte, osušte, zo všetkých strán potrite šťavou z 2 limet a ochuťte korením na ryby. Na panvici rozohrejte olej, ryby z oboch strán sprudka opečte a vyberte.
- Majonézu, kyslú smotanu, horčicu a med dôkladne premiešajte, podľa chuti pridajte soľ, korenie a nadrobno nasekané kapary.
- Rybu na tanieri zalejte omáčkou, ozdobte kúskom limety a kôprom. Podávajte s varenými alebo opekanými zemiakmi.

SVIEČKOVÁ NA SMOTANE
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 120 MINÚT
Potrebujete:
- 50 – 100 g údenej slaniny na špikovanie
- 800 g – 1 kg hovädzieho zadného
- 2 hrste koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, cibuľa, zeler – najviac mrkvy)
- 6 guľôčok čierneho korenia
- 3 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
- 2 guľôčky borievky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie";i:10;s:33:"citrón (aj na podávanie), cukor";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:69:"žemľová knedľa a brusnice alebo brusnicový kompót na podávanie
POSTUP
- Slaninu dajte na 30 minút do mrazničky, aby sa pri špikovaní nestáčala. Potom ju nakrájajte na dlhšie pásiky. Mäso odblaňte, očistite a prešpikujte stuhnutou slaninou po vlákne – zarežte dlhým nožom do boku mäsa v smere svalových vlákien a do otvorov vsuňte pásy slaniny.
- V hlbšom hrnci pomaly vytopte ďalšie kúsky slaniny, vyberte ju a na tuku sprudka opečte osolené a okorenené mäso. Vyberte ho z hrnca a vo výpeku opražte nakrájanú koreňovú zeleninu. Dohneda opečená zelenina vytvorí základ pre výraznú omáčku.
- Vhoďte do hrnca čierne a nové korenie, bobkový list, borievky a cesnak. Mäso dajte späť do hrnca aj s vytečenou šťavou a prilejte doň horúci hovädzí vývar. Neprilievajte ho príliš veľa, mohli by ste skončiť s redšou a chuťovo nevýraznou omáčkou, ktorú by bolo treba dodatočne redukovať.
- Hrniec riadne uzavrite (napr. aj pomocou hliníkovej fólie) a dajte piecť do rúry na 150 °C alebo na nízky plameň na sporák na 1 a pol až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké, ale stále bude držať svoj tvar.
- Nechajte mäso čiastočne vychladnúť v tekutine, potom ho spolu s bobkovým listom a korením z hrnca vyberte. Tekutinu spolu so zeleninou prepasírujte cez husté sitko, prípadne ju, pre jemnejšiu štruktúru omáčky, rozmixujte.
- Ak je omáčka príliš riedka, zredukujte ju varením, ak príliš hustá, dolejte vývar alebo vodu. Prilejte do omáčky smotanu na šľahanie, prevarte ju a dochuťte soľou, citrónovou šťavou a podľa chuti doslaďte.
- Mäso nakrájané na plátky podávajte s omáčkou, so žemľovou knedľou, s kúskom citróna a brusnicovou omáčkou.

KURACÍ PAPRIKÁŠ (Cirkepaprikás)
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
- 1 celé kurča alebo kuracie kúsky s kosťou a kožou
- koreňovú zeleninu na vývar
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžička pikantnej mletej papriky (nemusí byť)
- kurací vývar alebo voda
- 200 ml kyslej smotany
- 1-2 lyžice hladkej múky (nemusí byť)
- soľ";i:10;s:37:"olej alebo tuk (bravčový, kačací)
POSTUP
- Ak použijete celé kurča, oddeľte stehná a prsia. Stehná rozkrojte cez kolenný kĺb na dve časti, prsia na polovice. Z chrbta a krídel spravte rýchly vývar, ideálne v tlakovom hrnci – bude stačiť 30 – 45 minút.
- Na oleji alebo tuku v hrnci osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a po chvíli odstavte hrniec z plameňa.
- Do cibule vmiešajte oba druhy mletej papriky, premiešajte a vráťte hrniec nad oheň. Pridajte osolené kuracie kúsky a chvíľu spolu za občasného miešania opekajte.
- Do hrnca prilejte toľko uvareného vývaru alebo vody, aby siahal zhruba do polovice výšky kuracích kúskov. Hrniec prikryte a mäso duste 45 – 60 minút.
- Ak chcete paprikáš zahusťovať, vymiešajte kyslú smotanu s múkou, primiešajte do nej pár lyžíc horúcej šťavy z kuracích kúskov a vlejte k mäsu. Priveďte do varu a pomaly povarte ešte pár minút. Ak nezahusťujete múkou, paprikáš iba krátko povarte s kyslou smotanou, ktorá má izbovú teplotu. Smotanu temperujte tak, že ju necháte voľne ohriať na izbovú teplotu alebo do nej postupne pridávajte šťavu z uvareného mäsa. Smotanu tiež môžete podávať priamo pri stole.
- Paprikáš dochuťte soľou, ak chcete, mäso vykostite a vráťte späť do omáčky. Podávajte s domácimi haluškami alebo cestovinou.

MAĎARSKÝ BRAVČOVÝ PERKELT
4 porcie, potrebujete 60 minút
Potrebujete:
- 40 g masti
- 2 väčšie cibule
- 1 lyžičku mletej papriky
- 600 g bravčového mäsa z pliecka
- 2 - 3 paradajky
- 1 - 2 zelené papriky
- soľ
POSTUP
- Na masti speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte mletú papriku a ihneď aj na menšie kocky nakrájané mäso.
- Osoľte, zakryte a na miernom ohni uduste na vlastnej šťave. Počas dusenia podľa potreby premiešajte a podlejte trochou vody.
- Keď je mäso polomäkké, pridajte nakrájané paradajky a papriky. Premiešajte a doduste domäkka. Hotový perkelt podávajte s haluškami.

Zdroj: NMH
PAPPARDELLE SO SYROVOU OMÁČKOU A PANCETTOU
2-3 PORCIE I PRÍPRAVA 10 MINÚT I VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g chladených cestovín pappardelle
- 5 paradajok
- 150 g pancety alebo prerastenej údenej slaniny
- 1 sušená čili paprička alebo čili vločky
- 100 g parmezánu
- 150 g masla
- 150 g smotany na šľahanie
POSTUP
- Paradajky ošúpte špeciálnou škrabkou na paradajky alebo ich narežte do kríža v hornej časti, minútu povarte, prudko schlaďte a ošúpte. Dužinu zbavte zrniečok a nakrájajte ju na kocky.
- Pancettu nakrájajte na malé kocky, sušenú čili papričku rozmrvte a parmezán nastrúhajte na jemno.
- V hrnci rozpusťte maslo, pridajte doň nakrájanú pancettu a čili a na miernom ohni opekajte, kým pancetta nezmení farbu.
- Pridajte nakrájané paradajky, okoreňte ich a na miernom plameni varte ešte 10 minút. Hrniec dajte preč z ohňa a k pancette a paradajkám prilejte smotanu. Vráťte na sporák, uveďte do varu a pri nízkej teplote varte ešte 10 minút.
- Chladené pappardelle uvarte v slanej vode al dente. Trvá to 2 minúty. Sceďte a cestoviny primiešajte do smotanovo-pancettovej omáčky. Prisypte polovicu nastrúhaného parmezánu.

PARADAJKOVÁ OMÁČKA S HOVÄDZÍM MÄSOM
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 2-4 HODINY
Potrebujete:
- 1 kg hovädzieho mäsa (stehno alebo plece)
- 150 g slaniny na špikovanie a vytopenie
- koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler)
- 2 väčšie cibule
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička celého čierneho korenia
- pár guľôčok nového korenia
- 3 celé klinčeky
- 2 bobkové listy
- 3 lyžice paradajkového koncentrátu";i:10;s:43:"1 väčšie balenie paradajkového pretlaku";i:11;s:49:"horúci mäsový vývar alebo voda podľa potreby";i:12;s:42:"cukor a citrónová šťava podľa potreby";i:13;s:27:"maslo na zjemnenie omáčky";i:14;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Mäso prešpikujte v smere svalových vlákien pásikmi slaniny a mrkvy. So slaninou sa bude ľahšie narábať, ak ju predtým necháte stuhnúť v mrazničke.
- Zvyšok slaniny vytopte v kastróle na strednom plameni, slaninu vytiahnite, mäso riadne osoľte, okoreňte (ideálne mäso špikujte a soľte deň vopred) a sprudka opečte zo všetkých strán.
- Mäso z kastróla vyberte a vhoďte doň nahrubo nakrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu. Ak treba, pridajte tuk. Zeleninu osoľte, okoreňte, pridajte lyžičku cukru, nové a čierne korenie, klinčeky, bobkový list a vytopenú slaninu. Všetko spolu orestujte a pridajte paradajkový koncentrát a pretlak.
- Po chvíli vráťte mäso do kastróla a zalejte do polovice výšky vývarom alebo vodou. Kastról riadne uzatvorte a mäso duste v rúre prvých 15 minút na 200 °C a zvyšné 2-4 hodiny na 120 °C. Mäso pri tom párkrát otočte.
- Mäso vytiahnite z kastróla a nechajte trochu vychladnúť.
- Omáčku prepasírujte najprv cez redšie a potom cez hustejšie sito. Ak treba, zrieďte ju vývarom alebo zahustite a zvýraznite ďalším varením. Dochuťte cukrom, prípadne citrónovou šťavou, soľou a zjemnite maslom.
- Mäso nakrájajte na plátky. Podávajte s omáčkou a kysnutou knedľou.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: