Reklama

9 obľúbených OMÁČOK: Sviečková, chrenová, horčicová i cibuľová sú naše srdcovky

Chutnú omáčku má rád každý.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Keď je na tanieri omáčka, jedlo len spieva. Recepty na tie najlepšie sme vybrali práve pre vás.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte chutný kukuricový šalát podľa Blue Grandma

    HOVÄDZINA S HORČICOVOU OMÁČKOU

    4 porcie, príprava 75 minút

    Potrebujete:

    • 600 g hovädzieho stehna
    • soľ
    • 4 lyžice oleja
    • 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
    • 1 veľkú cibuľa
    • 1,5 l mäsového vývaru
    • 1 lyžicu bylinkovej horčice
    • 30 g hladkej múky
    • ocot
    • kryštálový cukor

    POSTUP

    1. Mäso umyte, osušte a zo všetkých strán dobre osoľte. Cibuľu a koreňovú zeleninu ošúpte a nakrájajte na malé kocky. V pekáči rozohrejte olej a mäso zo všetkých strán opečte. Pridajte cibuľu, zeleninu a podlejte malým množstvom vývaru.
    2. Mäso zakryte a za občasného podliatia vývarom duste na miernom ohni. Keď mäso dostatočne zmäkne, potrite ho horčicou a duste domäkka.
    3. Mäso vyberte a šťavu zredukujte na polovicu. Zaprášte ju múkou, krátko opečte, podlejte vývarom, ochuťte octom a cukrom. Omáčku môžete rozmixovať alebo prepasírovať cez jemné sitko. Mäso nakrájajte na tenké plátky a na tanieri ho prelejte omáčkou. Podávajte s knedľou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chrum sem - chrum tam: Upečte si DOMÁCE KREKRY spolu s deťmi!
      Zdroj: Laura Witteková

      KURČA V CIBUĽOVEJ OMÁČKE

      4 porcie, príprava 60 minút

      Potrebujete:

      • 1 kurča
      • 2 lyžice oleja
      • 600 g cibule
      • 100 ml bieleho vína
      • strúhaný muškátový oriešok
      • 200 ml smotany na šľahanie
      • soľ, korenie

      POSTUP

      1. Kurča umyte, osušte a nakrájajte na porcie. Osoľte a okoreňte. V hrnci zohrejte olej a mäso zo všetkých strán prudko opečte. Vyberte a odložte na teplé miesto.
      2. Cibuľu ošúpte a najemno nakrájajte. Vo výpeku po kurčati speňte cibuľu, zalejte vínom a poduste do mäkka. Pridajte kurča, ochuťte muškátovým orieškom, podlejte 300 ml vody, zakryte a poduste.
      3. Mäkké kurča vyberte, zvyšnú omáčku rozmixujte ponorným mixérom spolu so smotanou. Omáčku prehrejte a nalejte na kurča. Podávajte s ryžou alebo knedľou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Už nemusíte ísť do reštaurácie RÝCHLE ÁZIJSKÉ REZANCE si pripravíte aj v pohodlí domova. TEASER

        ÚDENÉ MÄSO S CHRENOVOU OMÁČKOU

        6 porcií, príprava 50 minút

        Potrebujete:

        • 1,5 kg údeného mäsa

        NA CHRENOVÚ OMÁČKU:

        • 3 lyžice masla
        • 1 lyžicu hladkej múky
        • 300 ml hydinového vývaru
        • 1 lyžičku dijonskej horčice
        • 1-2 lyžice nastrúhaného chrenu
        • 1 lyžicu worčesterskej omáčky
        • 1 lyžičku kryštálového cukru
        • 200 ml kyslej smotany
        • soľ, mleté čierne korenie
        • citrónovú šťavu

        POSTUP

        1. Údené mäso uvarte v osolenej vode do mäkka. Kým sa varí, pripravte chrenovú omáčku.
        2. V hrnci zohrejte maslo. Prisypte hladkú múku a za stáleho miešania ju opražte do ružova. Zalejte 100 ml vlažného  vývaru, dobre premiešajte, aby nezostali hrudky múky, dolejte ďalší vývar a nechajte zovrieť.
        3. Znížte teplotu, pridajte horčicu, najemno nastrúhaný chren, worčesterskú omáčku a cukor. Varte asi 10 minút a dajte preč z plameňa.
        4. Do chrenovej omáčky primiešajte kyslú smotanu a dochuťte ju soľou a mletým čiernym korením. Omáčku už nevarte, iba prehrejte. Podľa potreby pridajte citrónovú šťavu.
        5. Údené mäso nakrájajte na plátky a servírujte ho s chrenovou omáčkou a knedľou.

        LOSOS SO ŠVÉDSKOU OMÁČKOU

        4 porcie, potrebujete 25 minút

        Potrebujete:

        • 4 filety z lososa
        • 2 lyžice korenia na ryby
        • 3 limety
        • olivový olej na opekanie
        • 1 hrnček majonézy
        • 1/2 hrnčeka kyslej smotany
        • 2 lyžice ostrej horčice
        • 2 lyžice medu
        • soľ
        • mleté biele korenie";i:10;s:16:"1 lyžicu kapár";i:11;s:29:"čerstvý kôpor na ozdobenie

        POSTUP

        1. Filety lososa umyte, osušte, zo všetkých strán potrite šťavou z 2 limet a ochuťte korením na ryby. Na panvici rozohrejte olej,  ryby z oboch strán sprudka opečte a vyberte.
        2. Majonézu, kyslú smotanu, horčicu a med dôkladne premiešajte, podľa chuti pridajte soľ, korenie a nadrobno nasekané kapary.
        3. Rybu na tanieri zalejte omáčkou, ozdobte kúskom limety a kôprom. Podávajte s varenými alebo opekanými zemiakmi.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Slané i sladké jedlá zo ZEMIAKOV: Chutné a jednoduché TEASER

          SVIEČKOVÁ NA SMOTANE

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 120 MINÚT

          Potrebujete:

          • 50 – 100 g údenej slaniny na špikovanie
          • 800 g – 1 kg hovädzieho zadného
          • 2 hrste koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, cibuľa, zeler – najviac mrkvy)
          • 6 guľôčok čierneho korenia
          • 3 guľôčky nového korenia
          • 2 bobkové listy
          • 2 guľôčky borievky
          • 3 strúčiky cesnaku
          • 1 liter hovädzieho vývaru
          • 200 ml smotany na šľahanie";i:10;s:33:"citrón (aj na podávanie), cukor";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:69:"žemľová knedľa a brusnice alebo brusnicový kompót na podávanie

          POSTUP

          1. Slaninu dajte na 30 minút do mrazničky, aby sa pri špikovaní nestáčala. Potom ju nakrájajte na dlhšie pásiky. Mäso odblaňte, očistite a prešpikujte stuhnutou slaninou po vlákne – zarežte dlhým nožom do boku mäsa v smere svalových vlákien a do otvorov vsuňte pásy slaniny.
          2. V hlbšom hrnci pomaly vytopte ďalšie kúsky slaniny, vyberte ju a na tuku sprudka opečte osolené a okorenené mäso. Vyberte ho z hrnca a vo výpeku opražte nakrájanú koreňovú zeleninu. Dohneda opečená zelenina vytvorí základ pre výraznú omáčku.
          3. Vhoďte do hrnca čierne a nové korenie, bobkový list, borievky a cesnak. Mäso dajte späť do hrnca aj s vytečenou šťavou a prilejte doň horúci hovädzí vývar. Neprilievajte ho príliš veľa, mohli by ste skončiť s redšou a chuťovo nevýraznou omáčkou, ktorú by bolo treba dodatočne redukovať.
          4. Hrniec riadne uzavrite (napr. aj pomocou hliníkovej fólie) a dajte piecť do rúry na 150 °C alebo na nízky plameň na sporák na 1 a pol až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké, ale stále bude držať svoj tvar.
          5. Nechajte mäso čiastočne vychladnúť v tekutine, potom ho spolu s bobkovým listom a korením z hrnca vyberte. Tekutinu spolu so zeleninou prepasírujte cez husté sitko, prípadne ju, pre jemnejšiu štruktúru omáčky, rozmixujte.
          6. Ak je omáčka príliš riedka, zredukujte ju varením, ak príliš hustá, dolejte vývar alebo vodu. Prilejte do omáčky smotanu na šľahanie, prevarte ju a dochuťte soľou, citrónovou šťavou a podľa chuti doslaďte.
          7.  Mäso nakrájané na plátky podávajte s omáčkou, so žemľovou knedľou, s kúskom citróna a brusnicovou omáčkou.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Cícerové MENU: Hodí sa všade, od predjedla až po dezert!

            KURACÍ PAPRIKÁŠ (Cirkepaprikás)

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT

            Potrebujete:

            • 1 celé kurča alebo kuracie kúsky s kosťou a kožou
            • koreňovú zeleninu na vývar 
            • 2 cibule
            • 3 strúčiky cesnaku
            • 1 lyžica mletej sladkej papriky
            • 1 lyžička pikantnej mletej papriky (nemusí byť)
            • kurací vývar alebo voda
            • 200 ml kyslej smotany
            • 1-2 lyžice hladkej múky (nemusí byť)
            • soľ";i:10;s:37:"olej alebo tuk (bravčový, kačací)

            POSTUP

            1.  Ak použijete celé kurča, oddeľte stehná a prsia. Stehná rozkrojte cez kolenný kĺb na dve časti, prsia na polovice. Z chrbta a krídel spravte rýchly vývar, ideálne v tlakovom hrnci – bude stačiť 30 – 45 minút.
            2. Na oleji alebo tuku v hrnci osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a po chvíli odstavte hrniec z plameňa.
            3.  Do cibule vmiešajte oba druhy mletej papriky, premiešajte a vráťte hrniec nad oheň. Pridajte osolené kuracie kúsky a chvíľu spolu za občasného miešania opekajte.
            4. Do hrnca prilejte toľko uvareného vývaru alebo vody, aby siahal zhruba do polovice výšky kuracích kúskov. Hrniec prikryte a mäso duste 45 – 60 minút.
            5. Ak chcete paprikáš zahusťovať, vymiešajte kyslú smotanu s múkou, primiešajte do nej pár lyžíc horúcej šťavy z kuracích kúskov a vlejte k mäsu. Priveďte do varu a pomaly povarte ešte pár minút. Ak nezahusťujete múkou, paprikáš iba krátko povarte  s kyslou smotanou, ktorá má izbovú teplotu. Smotanu temperujte tak, že ju necháte voľne ohriať na izbovú teplotu alebo do nej postupne pridávajte šťavu z uvareného mäsa. Smotanu tiež môžete podávať priamo pri stole.
            6. Paprikáš dochuťte soľou, ak chcete, mäso vykostite a vráťte späť do omáčky. Podávajte s domácimi haluškami alebo cestovinou.
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Úžasná chuť Thajska - horúca a štipľavá polievka TOM YAM

              MAĎARSKÝ BRAVČOVÝ PERKELT

              4 porcie, potrebujete 60 minút

              Potrebujete:

              • 40 g masti
              • 2 väčšie cibule
              • 1 lyžičku mletej papriky
              • 600 g bravčového mäsa z pliecka
              • 2 - 3 paradajky
              • 1 - 2 zelené papriky
              • soľ

              POSTUP

              1. Na masti speňte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte mletú papriku a ihneď aj na menšie kocky nakrájané mäso.
              2. Osoľte, zakryte a na miernom ohni uduste na vlastnej šťave. Počas dusenia podľa potreby premiešajte a podlejte trochou vody.
              3. Keď je mäso polomäkké, pridajte nakrájané paradajky a papriky. Premiešajte a doduste domäkka. Hotový perkelt podávajte s haluškami.
              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Fantastické KRUMPOLOVÉ PAGÁČIKY: Rozplývajú sa na jazyku! Teaser
                Zdroj: NMH

                PAPPARDELLE SO SYROVOU OMÁČKOU A PANCETTOU

                2-3 PORCIE I PRÍPRAVA 10 MINÚT I VARENIE 20 MINÚT

                Potrebujete:

                • 250 g chladených cestovín pappardelle
                • 5 paradajok
                • 150 g pancety alebo prerastenej údenej slaniny
                • 1 sušená čili paprička alebo čili vločky
                • 100 g parmezánu
                • 150 g masla
                • 150 g smotany na šľahanie

                POSTUP

                1. Paradajky ošúpte špeciálnou škrabkou na paradajky alebo ich narežte do kríža v hornej časti, minútu povarte, prudko schlaďte a ošúpte. Dužinu zbavte zrniečok a nakrájajte ju na kocky.
                2. Pancettu nakrájajte na malé kocky, sušenú čili papričku rozmrvte a parmezán nastrúhajte na jemno.
                3. V hrnci rozpusťte maslo, pridajte doň nakrájanú  pancettu a čili a na miernom ohni opekajte, kým pancetta nezmení farbu.
                4. Pridajte nakrájané paradajky, okoreňte ich a na miernom plameni varte ešte 10 minút. Hrniec dajte preč z ohňa a k pancette a paradajkám prilejte smotanu. Vráťte na sporák, uveďte do varu a pri nízkej teplote varte ešte 10 minút.
                5. Chladené pappardelle uvarte v slanej vode al dente. Trvá to 2 minúty. Sceďte a cestoviny primiešajte do smotanovo-pancettovej omáčky. Prisypte polovicu nastrúhaného parmezánu.
                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Urobte si chutné babičkine pirohy s bryndzou TEASER

                  PARADAJKOVÁ OMÁČKA S HOVÄDZÍM MÄSOM

                  5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 2-4 HODINY

                  Potrebujete:

                  • 1 kg hovädzieho mäsa (stehno alebo plece)
                  • 150 g slaniny na špikovanie a vytopenie
                  • koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler)
                  • 2 väčšie cibule
                  • 1 lyžička cukru
                  • 1 lyžička celého čierneho korenia
                  • pár guľôčok nového korenia
                  • 3 celé klinčeky
                  • 2 bobkové listy
                  • 3 lyžice paradajkového koncentrátu";i:10;s:43:"1 väčšie balenie paradajkového pretlaku";i:11;s:49:"horúci mäsový vývar alebo voda podľa potreby";i:12;s:42:"cukor a citrónová šťava podľa potreby";i:13;s:27:"maslo na zjemnenie omáčky";i:14;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

                  POSTUP

                  1. Mäso prešpikujte v smere svalových vlákien pásikmi slaniny a mrkvy. So slaninou sa bude ľahšie narábať, ak ju predtým necháte stuhnúť v mrazničke.
                  2. Zvyšok slaniny vytopte v kastróle na strednom plameni, slaninu vytiahnite, mäso riadne osoľte, okoreňte (ideálne mäso špikujte a soľte deň vopred) a sprudka opečte zo všetkých strán.
                  3. Mäso z kastróla vyberte a vhoďte doň nahrubo nakrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu. Ak treba, pridajte tuk. Zeleninu osoľte, okoreňte, pridajte lyžičku cukru, nové a čierne korenie, klinčeky, bobkový list a vytopenú slaninu. Všetko spolu orestujte a pridajte paradajkový koncentrát a pretlak.
                  4. Po chvíli vráťte mäso do kastróla a zalejte do polovice výšky vývarom alebo vodou. Kastról riadne uzatvorte a mäso duste v rúre prvých 15 minút na 200 °C a zvyšné 2-4 hodiny na 120 °C. Mäso pri tom párkrát otočte.
                  5. Mäso vytiahnite z kastróla a nechajte trochu vychladnúť.
                  6. Omáčku prepasírujte najprv cez redšie a potom cez hustejšie sito. Ak treba, zrieďte ju vývarom alebo zahustite a zvýraznite ďalším varením. Dochuťte cukrom, prípadne citrónovou šťavou, soľou a zjemnite maslom.
                  7. Mäso nakrájajte na plátky. Podávajte s omáčkou a kysnutou knedľou.

                  V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: