Reklama

Rodinné TORTY od finalistov šou pečie celé Slovensko

Pečieme na Jednotke

Zdroj: MILAN_KRUPCIK

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Určite vás tie od finalistov šou pečie celé Slovensko zaujali. Nás takisto a, páči sa, ponúkame výber tých naj receptov, ktoré sa vám doma vo sviatočné dni práve zídu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:16
Remaining Time 0:16
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rozšantení finalisti z Pečie celé SLOVENSKO: Aha, ako sa pri vypekaní dobre bavia (VIDEO)
    Zdroj: RTVS

    Pečieme na Jednotke

    Celosvetovo obľúbená televízna šou si získala srdcia divákov vo viac ako 30 krajinách sveta. V roku 2019 si svoje sily v súťaži zmerali aj amatérski pekári a cukrári v Českej republike. Finále si nenechalo ujsť viac ako 1,7 milióna divákov! Šou sa vždy odohráva v priestoroch kaštieľov a záhrad v danej krajine. U nás to nie je inak – tvorcovia slovenského vydania si zvolili ako miesto na natáčanie kaštieľ neďaleko Bratislavy. Už sa nevieme dočkať ďalšej nedeľnej epizódy!

    Lucia Piterka

    Sympatická Bratislavčanka vyštudovala medzinárodné vzťahy, no má veľmi blízky vzťah k umeniu. Rada maľuje a jej dezerty a zákusky nesú umelecký nádych tiež. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom. Rada by si otvorila prevádzku s vlastnou čokoládou a obľúbenými pralinkami.

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    ŠAPITÓ S LIETAJÚCIM DUMBOM

    Šapitó s lietajúcim Dumbom

    1 KUS, PRÍPRAVA 120 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Na biely korpus:

    • 8 vajec
    • 400 g cukru
    • 200 ml vody
    • 200 ml oleja
    • 400 g hladkej múky
    • 1 balíček kypriaceho prášku

    Na červený korpus:

    • to isté ako na biely korpus + červené gélové farbivo

    Na malinový džem:

    • 300 g malinového pyré
    • 100 g cukru
    • 1 balíček želírovacieho ovocného cukru
    • citrónová šťava

    Na sirup:

    • 400 ml vody
    • 400 g cukru
    • citrónová šťava
    • rumový extrakt
    • punčový extrakt

    Na meringue krém:

    • 3 bielky
    • 185 g cukru
    • 250 g masla

    Na dokončenie:

    • 1 kg bieleho poťahového fondánu
    • 1 kg červeného poťahového fondánu
    • 500 g modelovacej hmoty na sloníka (nemusí byť)
    • vykrajovače 12 cm a 6 cm

    POSTUP:

    1. Upečte biely korpus: Múku zmiešajte s kypriacim práškom. Žĺtky vymiešajte a postupne pridávajte cukor, kým nenaberú objem. Pridajte vodu, olej a múku. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho zapracujte do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejte do formy (20 cm) vystlanej papierom na pečenie a pri 180 °C pečte 30 minút.
    2. Rovnako upečte červený korpus, ale do múčnej zmesi zapracujte aj farbivo.
    3. Urobte malinový džem: Malinové pyré dajte variť, pridajte cukor, šťavu z citróna a želírovací cukor. Dajte chladiť.
    4. Uvarte sirup: Dajte variť vodu s cukrom, chvíľu povarte a odstavte. Pridajte esencie a dajte chladiť.
    5. Urobte merinque krém: Nad vodným kúpeľom miešajte bielky s cukrom a zahrievajte na 70 °C, kým sa cukor nerozpustí. Potom dajte do mixéra a vymiešajte na tuhú penu, kým nevychladne – trvá to 5 minút. Pridajte postupne maslo a miešajte, kým sa hmota nespojí na krém.
    6. Korpusy rozkrojte na 3 pláty. Každý plát vykrojte kruhovými vykrajovačmi (12 a 6 cm). Poprehadzujte biely korpus s červeným, aby ste dostali šachovnicový vzor.
    7. Potom korpusy potrite sirupom a džemom a začnite ich ukladať na seba. Striedajte farebnosť korpusov a proces opakujte.
    8. Navrchu torty vyrobte z odrezkov špic (strecha cirkusu). Dajte chladiť.
    9. Vychladenú tortu potrite meringue krémom a zarovnajte.
    10.  Vyvaľkajte biely a červený fondán, nakrájajte na pruhy asi 2 cm široké a striedajte ich. Rozvaľkajte dlhý pás, potiahnite ním strany torty a vytvorte tak efekt závesu. Strechu vyrobte z bielych a červených trojuholníkov, ktoré spojte a umiestnite na vrch torty.
    11. Z modelovacej hmoty možete vymodelovať lietajúceho sloníka a zapichnúť do torty.

    Viliam Bajzík

    Čerstvý stredoškolák z Novej Dubnice a zároveň najmladší súťažiaci objavil svoju záľubu v pečení pred 4 rokmi, keď pre zranenie musel obmedziť šport. Absolvoval niekoľko cukrárskych kurzov venovaných francúzskym dezertom a čokoláde. Jeho najväčšou vášňou sú monodezerty, zákusky, ktoré sú vo veľkosti jednej porcie. Jeho snom je stať sa profesionálnym cukrárom a rád by sa pochválil aj Michelinskou hviezdou.

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    PEŇ S LESNÝM OVOCÍM

    Peň s lesným ovocím

    1 KUS, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

    Na čokoládový korpus:

    • 7 vajec
    • 360 g cukru
    • 120 g mlieka
    • 345 g polohrubej múky
    • 15 g kakaa
    • 1 balíček kypriaceho prášku

    Na stracciatellový krém:

    • 500 g mascarpone
    • 500 g smotany 30 %
    • 90 g práškového cukru
    • 100-200 g nakrájanej čokolády

    Na čučoriedkovo-malinový kompót:

    • 33 g cukru
    • 108 g dextrózy
    • 10 g pektínu NH
    • 300 g čučoriedok (mrazené)
    • 300 g malín (mrazené)

    Na čokoládovú ganáš:

    • 220 g čokolády (callebaut)
    • 210 g smotany 30 %
    • 50 g masla

    Na sirup z vodky:

    • 100 g cukru
    • 50 g vody
    • 50 g vodky

    Na dokončenie:

    • 300 g mliečnej čokolády
    • 4 fólie na čokoládu (40 x 30 cm)
    • kakao na ozdobu

    POSTUP:

    1. Upečte korpus: Z bielkov a 90 g cukru vyšľahajte sneh. Zo žĺtkov a z 270 g cukru vyšľahajte nadýchanú penu a vmiešajte mlieko. Potom vmiešajte suché preosiate suroviny a nakoniec zapracujte sneh. Cesto prelejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečte 45-50 minút pri 180 °C.
    2. Upečený a vychladený korpus rozrežte na 4 pláty.
    3. Urobte krém: Mascarpone a smotanu vymiešajte v mixéri, pridajte cukor a vyšľahajte nadýchaný krém. Nakoniec do krému vmiešajte čokoládu a dajte ho do chladničky.
    4. Uvarte kompót: Všetky suroviny uveďte do bodu varu, varte asi 1 minútu a hneď schlaďte v chladničke.
    5. Pripravte sirup: Vodu a cukor varte a pri 50 °C pridajte vodku. Nechajte odpariť. Pláty potrite sirupom.
    6. Uvarte ganáš: Smotanu dajte variť do bodu varu. Čokoládu a maslo dajte do misky a zalejte horúcou smotanou. Miešajte ručne, kým sa suroviny spoja, potom dobre vymiešajte mixérom. Ganáš dajte vykryštalizovať do chladničky.
    7. Na prvý plát naneste krém a naň kompót. Postup opakujte, kým neminiete všetky pláty. Potom po obvode celej torty naneste ganáš.
    8. Čokoládu na ozdobu roztopte, rozortrite na fóliu a zrolujte do trubičky. Dajte zachladiť (aby vám fólia držala v rolke, použite gumičku).
    9. 9. Schladenú čokoládu rozrolujte – rozláme sa pritom na kúsky. Posypte ich kakaom a nalepte zboku na celú tortu.

    Marek Pondelík

    Chemik a mikrobiológ pochádza zo Slovenskej Ľupče, ale už 16 rokov žije v Bratislave. Cez deň pracuje v laboratóriu, neskôr popoludní sa realizuje ako kaderník, no a víkendy trávi v kuchyni pri svojom milovanom pečení. Inšpirovali ho jeho starké, nikdy neabsolvoval žiadne kurzy, je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva pri tom aj svoje bohaté znalosti z chémie.

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    MANDARÍNKOVO- -KOKOSOVÁ TORTA

    Mandarínkovo-kokosová torta

    1 KUS, PRÍPRAVA 80 MINÚT,  PEČENIE 40 MINÚT

    Na svetlé cesto:

    • 7 vajec
    • 7 lyžíc cukru
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    • 7 lyžíc celozrnnej hladkej múky
    • 2 lyžičky kypriaceho prášku
    • 4 lyžice oleja

    Na kakaové cesto:

    • 5 vajec
    • 5 lyžíc cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 3 lyžice celozrnnej hladkej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • 1 lyžica kakaa
    • 3 lyžice oleja

    Na bazovo-vanilkový krém:

    • 500 ml mlieka
    • 1 balíček Zlatého klasu
    • 2 lyžice kryštálového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 lyžica špaldovej hladkej múky
    • 6 lyžíc bazového sirupu 
    • 500 g masla
    • 50 g rastlinného tuku 
    • 2-3 lyžice práškového cukru

    Na kokosovú suspenziu:

    • 150 ml vody
    • 2 lyžice cukru
    • 180 g strúhaného kokosu
    • 200 ml smotany  na šľahanie

    Na dokončenie:

    • 2 konzervy mandarínok
    • 500 ml smotany na šľahanie nad 36 %
    • 1 stužovač šľahačky
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 6-8 kumkvatov
    • jedlé kvety, bazové kvety (gypsomilka) 
    • žltá gélová jedlá farba (nemusí byť)

    POSTUP:

    1. Upečte svetlý korpus: Z bielkov, kryštálového cukru a vanilkového cukru vyšľahajte pevný sneh. Pridávajte žĺtky a preosiatu múku s kypriacim práškom. Nakoniec jemne zamiešajte olej. Cesto rozdeľte do 2 okrúhlych foriem (24 cm) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 15-20 min.
    2. Na kakaový korpus postupujte rovnako, ale k múke a ku kypriacemu prášku zamie­šajte aj kakao. Cesto vylejte na plech (42 x 32 cm) a pečte pri 180 °C asi 15-20 minút.
    3. Uvarte krém: Dajte variť 300 ml mlieka, pridajte kryštálový a vanilkový cukor. Do zvyšku mlieka dajte Zlatý klas a múku, dobre rozmiešajte a cez sitko vlejte do horúceho mlieka. Primiešajte 4 lyžice bazového sirupu, prelejte do studenej misky a prikryte fóliou. Nechajte chladnúť.
    4. Vyšľahajte maslo, rastlinný tuk, práškový cukor a zvyšok bazového sirupu. Postupne pridávajte vychladnutý bazovo-vanilkový základ. Dobre vyšľahajte.
    5. Poďte na kokosovú suspenziu: Vodu s cukrom dajte zovrieť, pridajte kokos, sparte a pridajte šľahačku podľa potreby. Nechajte dobre vychladiť.
    6. Na jeden zo svetlých tortových korpusov natrite krém a poukladajte mandarínky. Kakaový korpus takisto potrite krémom, rozkrájajte ho na pásy široké asi 5 cm a posypte kokosovou suspenziou. Z pásov urobte slimáka a položte ho na potretý tortový korpus. Navrch naukladajte mandarínky. Druhý svetlý korpus takisto potrite krémom a položte ho na slimáka s mandarínkami.
    7. Celú tortu potrite zvyšným krémom a dajte chladiť. Potom potrite šľahačkou vyšľahanou s práškovým cukrom a so stužovačom. Ozdobte jedlými kvetmi a plátkami kumkvatov.

    Naďa Repková

    Šikovná Slovenka žije v Prahe, kde sa venuje hotelierstvu. Vyštudovala cestovný ruch a medzi jej záľuby patrí predovšetkým jazda na koni, šport a pečenie. K tomu ju priviedla mama s babkou. Svoj prvý väčší výtvor upiekla v pätnástich, keď sa rozhodla prekvapiť maminu narodeninovou dobošovou tortou. Túži venovať sa pečeniu profesionálne a viesť kurzy pre začiatočníkov.

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    VANILKOVÁ TORTA S VIŠŇAMI

    Vanilková torta s višňami

    1 KUS, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

    Na cesto:

    • 7 vajec
    • 225 g cukru
    • 7 lyžíc oleja
    • 180 g hladkej múky
    • 45 g kakaa
    • soľ

    Na krém:

    • 10 bielkov z vajíčok veľkosti L
    • 500 g cukru
    • 700 g masla
    • vanilkový extrakt

    Na višňový puding:

    • 300 g cukru
    • 400 g mrazených višní
    • 200 ml višňového pyré
    • 200 ml uvareného vanilkového pudingu
    • rum

    POSTUP:

    1.  Upečte korpus: Vajcia s cukrom šľahajte 10-15 minút na hustú penu. Postupne pridajte olej a ručne zľahka primiešajte preosiatu zmes hladkej múky, kakaa a štipky soli. Pečte 45-50 minút na 155 °C.
    2. Na krém šľahajte bielky nad parou s cukrom pri maximálnej teplote 70 °C. Potom šľahajte do vychladnutia a postupne pridajte zmäknuté, na kocky nakrájané maslo a vanilkový extrakt.
    3. Uvarte puding: Z cukru urobte karamel, pridajte doň višne a nalejte pyré. Varte, kým sa karamel znovu nerozpustí a nezredukuje tekutina. Potom vmiešajte uvarený puding a rum. Nechajte prevariť a vychladnúť.
    4. Vychladnutý korpus rozrežte na tri pláty. Prvý potrite krémom a pudingom, prikryte druhým plátom a postup zopakujte. Položte vrchný plát. Celú tortu potrite zvyšným krémom a dozdobte kvetmi.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.