Recepty z KARAMELOVÉHO kráľovstva: Torta, brownies, cheesecake i roláda
1. 11. 2021, 15:59 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura witteková
Uvarte ho extra lahodný, krásne voňavý a nechajte ho stekať po svojich skvostoch, pri ktorých zabudnete na všetky starosti. Karamelové dezerty si vychutnajte do poslednej vidličky.
TORTA SO SLANÝM KARAMELOM A ORIEŠKAMI
8-10 KUSOV, 90 MINÚT
Na korpus:
- 5 vajec
- 150 g trstinového cukru
- 75 g acidka
- 125 g kokosového oleja (roztopeného a vychladeného)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 95 g ryžovej múky
- 95 g najemno mletých lieskových orieškov
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 50 g nasekaných lieskových orieškov na posypanie
Na krém:
- 450 g masla izbovej teploty
- 300 g práškového cukru
- 4 lyžice mlieka
- pol lyžičky mletej vanilky
Na karamelovú omáčku:
- 300 g krupicového cukru
- 105 g masla
- 200 ml smotany na šľahanie
- pol lyžičky soli
- lieskové oriešky na ozdobu
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 180 °C a dno formy (15 cm) vyložte papierom na pečenie.
- Upečte korpus: Žĺtky s cukrom vyšľahajte do svetlej, nadýchanej peny. Pridajte acidko, kokosový olej, vanilkový extrakt a jemne premiešajte. Potom vsypte ryžovú múku, mleté lieskové oriešky (predtým ich nasucho opražte a zbavte šupky), kypriaci prášok. Premiešajte a pridajte sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu vylejte do formy, vložte do vyhriatej rúry a pečte 30-35 minút. Urobte test špajdľou, korpus nechajte vychladnúť.
- Pripravte karamelovú omáčku: Do hrnca s hrubým dnom vsypte cukor a nechajte skaramelizovať. Pridajte maslo, dobre premiešajte a hrniec odstavte. Vlejte zohriatu smotanu, vsypte soľ, miešajte opatrne, lebo karamel je veľmi horúci. Omáčku prelejte do inej misky a nechajte vychladnúť.
- Urobte krém: Do misy dajte maslo, práškový cukor a vyšľahajte do pevných špičiek. Pridajte mlieko, vanilku a na vysokej rýchlosti dobre prešľahajte.
- Vychladnutý korpus prekrojte na 4 pláty. Na podnos položte prvý plát, natrite ho časťou krému, pokvapkajte karamelovou omáčkou, posypte nasekanými lieskovými orieškami, prikryte druhým korpusom a takto opakujte až do posledného korpusu.
- Tortu potrite zvyšným krémom po bokoch aj navrchu a dajte na hodinu do chladničky. Potom ju vyberte a jemnými ťahmi špachtle namočenej v karamelovej omáčke pretrite jej boky – vytvoríte karamelové mramorovanie. Omáčkou polejte aj vrch torty, posypte ju orieškami a môžete podávať.
KARAMELOVÉ REZY S JABLKAMI
20 KÚSKOV,PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Na korpus:
- 6 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 6 lyžíc slnečnicového oleja
- 150 g hladkej múky
Na karamelovú omáčku:
- 150 g krupicového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie
- 65 g masla
Na jablkový krém:
- 1,5 kg očistených jabĺk
- 100 g krupicového cukru
- 300 ml vody
- citrónová kôra z 1 citróna
- 3 balíčky vanilkového pudingu
Na smotanový krém:
- 250 g mascarpone
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 100 g práškového cukru
- 2 plátky želatíny
- 400 ml smotany na šľahanie
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 180 °C, hlbší plech (30 x 40 cm) vyložte papierom na pečenie. Upečte korpus: Bielky vyšľahajte do pevných špičiek. Po častiach k nim zapracujte cukor a postupne aj žĺtky s olejom. Nakoniec jemne zapracujte múku. Hmotu vylejte na plech, rovnomerne rozotrite a dajte piecť na 15-20 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
- Pripravte karamelovú omáčku: Do hrnca s hrubým dnom vsypte cukor, nechajte roztopiť a skaramelizovať. Pridajte zohriatu smotanu a dobre premiešajte, aby vznikla hladká zmes. Odstavte a zamiešajte maslo.
- Urobte jablkový krém: Jablká nakrájajte na malé kocky, vsypte do hlbšej panvice, pridajte cukor, podlejte 100 ml vody a poduste do mäkka. Uvarené jablká jemne roztlačte, ale nie úplne dohladka, tak, aby ostali aj kúsky jabĺk. Zamiešajte do nich citrónovú kôru. V 200 ml vody rozmiešajte vanilkové pudingy, vlejte do horúcich jabĺk a uvarte hustý jablkový puding. Odstavte.
- Ešte teplý puding vylejte a rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus, jemne ho polejte karamelovou omáčkou a dajte do chladničky vychladnúť.
- Keď je jablkovo-karamelová vrstva pevná, môžete sa pustiť do smotanovej vrstvy: Do misy dajte mascarpone, vanilkový extrakt, cukor a prešľahajte. Želatínu namočte do studenej vody a nechajte napučať 10 minút. Odložte 2 lyžice smotany a zvyšnú prilejte k mascarpone a všetko spolu vyšľahajte.
- Odloženú smotanu zohrejte pod bod varu a nechajte v nej rozpustiť želatínové plátky. Do tejto zmesi primiešajte 1 lyžicu vanilkového mascarpone, aby sa vyrovnali teploty a želatína sa tak nezrazila. Dobre premiešajte a vylejte do zvyšného vanilkového mascarpone. Premiešajte a vylejte na karamelovú vrstvu, rovnomerne rozotrite a vložte späť do chladničky aspoň na 2-3 hodiny. Zákusok vyberte z chladničky, rozkrájajte na rezy, ozdobte zvyšným karamelom a podávajte.
NEPEČENÝ KARAMELOVÝ CHEESECAKE
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE
Na základ:
- 250 g maslových sušienok
- 100 g solených praclíkov
- 150 g rozpusteného masla
Na plnku:
- 100 g masla
- 130 g trstinového cukru
- 300 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 2 plátky želatíny
- 500 g cream cheese (jemného tučného tvarohu alebo syra Philadelphia)
- 8 lyžíc karamelového salka na potretie
Na pekanovú posýpku:
- 90 g masla izbovej teploty
- 70 g krupicového cukru
- 125 g hladkej múky
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 50 g nasekaných pekanových orechov
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Urobte základ: Sušienky a praclíky vsypte do mixéra, rozmixujte. Pridajte roztopené maslo a znovu premixujte. Dajte do chladničky stuhnúť na 30 minút.
- Uvarte plnku: Do hrnca dajte roztopiť maslo, pridajte trstinový cukor a miešajte, kým sa cukor úplne neroztopí. Prilejte smotanu a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 10-12 minút, kým zmes nezhustne, odstavte a nechajte vychladnúť na 50 °C.
- Do misky so studenou vodou namočte želatínové plátky a nechajte ich 10 minút napučať.
- Keď je smotanová zmes dostatočne vychladnutá, pridajte želatínové plátky, dobre rozmiešajte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Ručným šľahačom prešľahajte cream cheese a postupne pridávajte vychladnutú želatínovú zmes. Premiešajte.
- Plnku nalejte na pripravený sušienkový základ, vložte do chladničky a nechajte chladiť minimálne 6 hodín, ideálne cez noc.
- Zatiaľ pripravte pekanovú posýpku: Rúru dajte vyhriať na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Do misy dajte maslo, cukor, múku, vanilkový extrakt a spracujte na mrveničku. Pridajte nasekané pekanové orechy, premiešajte a rozprestrite na plech. Pečte 20 minút dozlatista, plech vyberte z rúry a nechajte zmes vychladnúť. Potom ju rozdrvte na menšie kúsky.
- Cheesecake vyberte z chladničky, preložte na servírovací tanier, potrite karamelovým salkom, posypte pekanovou posýpkou, štipkou vločkovej soli a môžete podávať.
KÁVOVO-KARAMELOVÁ ROLÁDA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Karamelová roláda
12-15 PORCIÍ, 55 MINÚT + CHLADENIE
Na roládu:
- 80 ml horúcej vody
- 150 g krupicového cukru
- 60 ml oleja
- 5 veľkých vajec
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 160 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- štipku soli
Na sirup:
- 1 šálku silnejšieho espresa
- 1 lyžičku cukru
Na karamelový krém:
- 100 g krupicového cukru
- 360 ml smotany na šľahanie
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 180 °C. Klasický plech vyložte papierom na pečenie.
- Do misy dajte horúcu vodu s cukrom a rozmiešajte, aby sa cukor celkom rozpustil. Pridajte olej, žĺtky, vanilkový extrakt, preosiatu múku s kypriacim práškom a dobre premiešajte. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte pevný sneh a veľmi opatrne ho zapracujte do zmesi s múkou. Cesto vylejte na plech, uhlaďte a dajte piecť na 15-20 minút dozlatista.
- Korpus vyberte z rúry, nechajte 10 minút vychladnúť a pomocou utierky zrolujte do rolády. Nechajte tak až do úplného vychladnutia.
- Zatiaľ pripravte karamelový krém: Cukor dajte do hrnca alebo panvice s hrubším dnom a nechajte skaramelizovať. Smotanu zohrejte pod bod varu. Keď bude cukor skaramelizovaný, smotanu doň veľmi opatrne vlejte. Prelejte do misky a dajte do chladničky poriadne vychladiť (ešte rýchlejšie schladne v mrazničke).
- Vychladnutý korpus rozbaľte, odstráňte papier a polejte ho kávou zmiešanou s cukrom (cukor môžete aj vynechať, keďže roláda bude dosť sladká).
- Krém vyberte z chladničky, vyšľahajte a natrite ním korpus rolády. Trochu krému odložte na zdobenie.
- Korpus opäť zrolujte a pevne zabaľte do papiera na pečenie (prípadne do alobalu) a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny stuhnúť. Chute sa dobre prepoja a roláda sa bude lepšie krájať. Roládu vyberte z chladničky, rozbaľte a ozdobte zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecka. Môžete podávať.
BROWNIES SO SLANÝM KARAMELOM
20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Na brownies:
- 100 g mandľovej múky
- 70 g preosiatej kokosovej múky
- 40 g kakaa holandského typu
- 100 g kokosového cukru
- 2 lyžičky mletej vanilky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- štipka soli
- 170 g tekvicového pyré
- 100 g nasekanej čokolády
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 80 ml kokosového oleja
- 120 ml mandľového mlieka
Na karamelovú omáčku:
- 200 g krupicového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie
- pol lyžičky soli
- 1 lyžicu masla
- vanilková zmrzlina na podávanie
Postup je na ďalšej strane...
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Do misy dajte múky, všetky ostatné suché ingrediencie a dobre premiešajte. Potom pridajte všetky mokré suroviny a jemne zamiešajte, aby vznikla hladká hmota. Prelejte ju do formy (20 x 28 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečte 20 minút, vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Potom dajte na pol hodiny do chladničky.
- Pripravte karamelovú omáčku: V hrnci s hrubším dnom roztopte cukor na karamel, prilejte zohriatu smotanu a dobre rozmiešajte. Odstavte, pridajte soľ a lyžicu masla, zmiešajte a nechajte vychladnúť.
- Brownies rozkrájajte, na každý kus naložte lyžicu zmrzliny a polejte karamelovou omáčkou. Môžete podávať.
- Domáce tekvicové pyré pripravíte veľmi jednoducho: Tekvicu hokkaido očistite, nakrájate a dajte do hrnca s lyžicou masla. Zalejte 100 ml vody, priveďte do varu, prikryte, stíšte plameň na minimum a duste 15 minút.