Reklama

Najzdravšia MAŠKRTA, z ktorej NEPRIBERIETE a môžete ju jesť denne

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V najnovšej časti podcastu Dobré jedlo pre Zdravie sme sa rozprávali s pestovateľom orechov Ivanom Leškom, ako a kedy oberať, s čím lúskať aj ako najlepšie skladovať vlašské orechy. Zisťovali sme tiež, aké sú ich zdravotné benefity a prezradil nám dva skvelé jednoduché recepty na chrúmanie.

Zdroj: Shutterstock

Vlašské orechy majú veľa zdravotných benefitov.

1. Podporuje trávenie

Vysoký obsah vlákniny vo vlašských orechoch podporuje zdravé trávenie, udržuje zdravú mikroflóru v črevách a môže pomôcť pri regulácii telesnej hmotnosti.

2. Krajšie vlasy aj pokožka

Vďaka obsahu vitamínov skupiny B a vitamínu E pomáhajú vlašské orechy zlepšovať stav pokožky, chrániť ju pred voľnými radikálmi a podporovať jej regeneráciu. Vitamín E tiež prospieva zdraviu vlasov a pomáha predchádzať ich lámavosti.

Anketa

Ktoré orechy máte najradšej?

  • Mandle20%
  • Pistácie16%
  • Lieskovce7%
  • Vlašské35%
  • Kešu20%

Hlasovanie bolo ukončené

3.Koľko vlašských orechov jesť denne?

Odporúča sa denne konzumovať približne 30 gramov vlašských orechov, čo zodpovedá asi jednej hrsti (7 až 10 celých orechov). Táto porcia poskytuje optimálne množstvo zdravých tukov, bielkovín a ďalších živín. Pozor s množstvom to neprežeňte, pretože docielite opak a mohli by ste pribrať na váhe.

Kedy už nie sú orechy vhodné na jedenie? Dozviete sa v podcaste:

Zdroj: shutterstock

Pri dodržaní niekoľkých zásad dokážete orechy skladovať aj rok.

4. Proti zápalu v tele, cholesterolu a vysokému krvnému tlaku

Vlašské orechy obsahujú polyfenoly a ďalšie látky s protizápalovými vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele. To je dôležité najmä pre prevenciu chronických ochorení.
Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, najmä kyselinu alfa-linolénovú (ALA), ktorá pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a podporuje zdravie srdca. Pravidelná konzumácia orechov je spojená s nižším rizikom vzniku srdcových ochorení a vysokého krvného tlaku.

5. Škrupinky pri lúskaní orechov nevyhadzujte

  • Majú totiž tiež zdravotné účinky. Okrem toho, že fungujú ako skvelý podpalač do krbu, môžete si z nich uvariť čaj alebo odvar:
    Škrupinky rozdrvte na menšie kúsky, zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 15–20 minút. Tento čaj môžete piť (v malom množstve) alebo použiť na kloktanie.
  • Prášok z rozomletých škrupín môžete zmiešať s medom alebo jogurtom a použiť ako čistiacu pleťovú masku.
  • Rozdrvené škrupinky pridajte do sprchového gélu alebo mydla a budete tak mať prírodny peeling pokožky.

6. Zužitkujte listy z vlašského orecha

Listy sú v tradičnej medicíne veľmi cenené pre svoje zdravotné účinky. Obsahujú rôzne bioaktívne látky, ako sú triesloviny, flavonoidy, esenciálne oleje a vitamín C, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie. Najčastejšie sa z orechových listov pripravujú odvary, tinktúry alebo čaje, ktoré môžu pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Pomáhajú pri liečbe rôznych infekcií, najmä pri kožných problémoch, akými sú ekzémy, vyrážky alebo plesňové ochorenia. Vonkajšie obklady z odvaru môžu zmierniť zápal a podráždenie pokožky.

Je lepšie sušiť orechy nelúpané v škrupine alebo vylúskané a kde ich skladovať? Vypočujte si náš podcast:

Autor článku

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.