Zohratá dvojka Juraško a Šóošová: U nás v kuchyni im to išlo TAKTO...
27. 5. 2024, 8:03 (aktualizované: 28. 5. 2024, 8:20)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/C1_ibPys_pp/
Milovníkov vstávania so známou televíznou reláciou prekvapila nečakaná informácia - jedna zo stabilných dvojíc končí. Onedlho budú spoločne vysielať naposledy, u nás v Dobrom jedle však stihli kuchtiť spoločne.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CxpXnTcI2JB/
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Dali sa dokopy...
Ostrieľaní moderátori sa stretli takmer pred 20 rokmi vďaka markízackej relácii, kde ich dali „dokopy“ pre ich prekypujúcu energiu, ktorou sú už od rána poriadne nabití. Pôvodne umelecká maskérka a právnik si pred kamerou sedeli naozaj ako uliati a prejavuje sa to aj v ich kamarátskom vzťahu. I keď chúťky nemajú celkom rovnaké, obaja varia kreatívne a najmä zdravo.
Roman sa doma v kuchyni dopĺňa s partnerkou Dianou Hágerovou a jedlá zväčša prispôsobujú tak, aby chutili aj ich deťom Izabelke a Tristanovi. Lenka vymýšľa zasa rýchle dobroty pre svojich troch chlapcov – manžela Richarda a synov Riška a Ronalda. A hoci už spolu moderovať nebudú, u nás v Dobrom jedle spoločne varili.
Anketa
Sledovali ste Lenku a Romana ako moderátorskú dvojicu radi?
- Áno66%
- Nie33%
Hlasovanie bolo ukončené
Vzťah k vareniu
LENKA: Keď sa narodili deti, začala som sa stravovať podstatne inak. Varím rada, no počas pandémie mi dochádzali nápady. Ale už som sa znova reštartovala, moja kamarátka Silvia, ktorá ma v tom povzbudila, mi chuť do varenia opäť osviežila. V kuchyni sa snažím tráviť čo najmenej času alebo si predpripravím suroviny deň vopred, aby sme mohli byť radšej s deťmi vonku. Preto sú moje jedlá nenáročné a rýchle. Riško a Ronald sú veľmi vyberaví, nejedia veľa zeleniny ani ovocia. Obľubujú špagety „vejron“ s kečupom a parmezánom.
ROMAN: Doma varíme často, inšpiráciu vyhľadávam na internete, kde je aj dostatok videí, podľa ktorých sa naučí variť každý. Varenie nie je operácia, pri ktorej ide o život... Preto pokojne experimentujte!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Lenka Šóošová a Roman Juraško v kuchyni
Najväčší trapas
LENKA: Keď som bola školáčka, robila som vegetariánske fašírky z ovsených vločiek, ktoré som však nedala napučať. Ponúkla som dedka, zjedol ich, povedal, dobré to je, ale už mi to nedávaj...
ROMAN: Doma sme robievali klobásy, bol som malý chlapec a otec ma poslal po rascu. Nikto si nevšimol, že som namiesto nej priniesol aníz. Až keď ochutnali... Klobásou som sa „pochlapil“ aj ako tínedžer, keď som si ju ohrieval a išiel som sa zatiaľ osprchovať. Zdržal som sa trocha dlhšie a keď som vyšiel z kúpeľne, ovanula ma hustá dymová hmla. Voda v hrnci vyvrela, klobása zhorela, vetral som niekoľko dní!

Letná tortila Romana Juraška
4 porcie, príprava 15 minút, opekanie 5 minút
POTREBUJETE:
- 4 tortily (kukuričné alebo pšeničné)
- 50 g tvrdého syra na strúhani
- 1 väčšia mrkva
- ľadový šalát
- 1 malá šalátová uhorka (môže byť aj sterilizovaná)
- za hrsť olív bez kôstky
- cherry paradajky
- 1 avokádo
- 1-2 kuracie prsia
- 4 lyžičky bazalkového pesta";i:10;s:33:"4 lyžice sterilizovanej kukurice";i:11;s:28:"kyslá smotana na podávanie";i:12;s:4:"soľ
POSTUP:
- Nastrúhajte syr aj očistenú mrkvu, šalátové listy opláchnite. Ošúpte uhorku a nakrájajte na tenké kolieska. Olivy a paradajky nakrájajte na plátky, očistené avokádo na mesiačiky.
- Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na tenké plátky. Opečte na troche olivového oleja, potom podľa chuti osoľte a nechajte chvíľu odstáť.
- Každú tortilu potrite lyžičkou pesta, položte listy šalátu, uhorku, olivy, paradajky, kukuricu, nastrúhaný syr, mrkvu, avokádo a opečené mäso. Tortilu na kratších koncoch preložte a pevno zviňte. Môžete podávať s kyslou smotanou.
Na ďalšej strane nájdete recept na Lenkine ázijské rezance >>>

Lenkin Ázijský vymýšľanec
4 porcie, príprava 15 minút, varenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 3 veľké mrkvy
- 1-2 veľké petržleny
- 1 cuketa
- 1 menšia brokolica
- 1 kocka ochuteného alebo prírodného tofu
- pár koliesok póru
- 3-4 lyžice sójovej omáčky
- 200 g ázijských rezancov
- za hrsť špenátu
- olivový olej extra virgin podľa chuti
POSTUP:
- Očistenú mrkvu a petržlen nakrájajte na veľmi tenké kolieska, cuketu na menšie a tenké plátky. Brokolicu rozoberte na malé ružičky a tofu pokrájajte na tenké kocky.
- V hlbšej panvici alebo vo woku rozohrejte 4-5 lyžíc oleja a opečte na ňom pór, brokolicu a postupne pridávajte ostatnú zeleninu. Občas premiešajte a na strednom ohni opekajte, aby bola al dente.
- Zatiaľ dajte do mierne osolenej vody variť rezance podľa návodu na obale.
- Do woku primiešajte sójovú omáčku a tofu. Nakoniec vhoďte umyté špenátové listy a nechajte ich mierne ovädnúť. Odstavte a zeleninovú zmes zmiešajte vo woku alebo v mise s rezancami.