Hviezdy májovej sezóny si s radosťou prenesieme aj do ďalšieho mesiaca, čo vy na to?

Ryža arborio

Ryža arborio
Ryža arborio
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Porcelánová kráska

Nielen pizza a špagety sú skvostom talianskej kuchyne. Fantastickou kuchyňou opradený národ miluje aj svoje risotto! A naň pestuje špeciálnu ryžu arborio, ktorá dostala názov od mesta v údolí rieky Pád. Na ryžoviskách tamojšej oblasti sa guľatozrnnej odrode obľúbenej obilniny výborne darí. Jej masívnejšie biele zrniečka majú porcelánový vzhľad, sú bohaté na vitamíny skupiny B, železo, horčík, draslík, no nie sú skúpe ani na céčko a áčko. Obsahujú aj veľa škrobovitej zložky, vďaka čomu je arborio po uvarení oveľa lepivejšia a krémovejšia ako jej iné kamarátky.

Porovnávať sa s ňou môžu akurát vialone nano carnaroli či baldo. Majú byť na čo pyšné, lebo pravé talianske rizoto nie je len dusená ryža. Sú jedinečne iné! V prvom rade sa pred varením neoplachujú vodou. Dobre absorbujú tekutinu, škrob jedlo správne zahustí. Rizoto sa podáva „all onda“, teda po nahnutom tanieri sa kĺže ako vlna. Mazľavé zrniečka ostávajú vnútri chrumkavé „al dente“. A to už viete ako... Škoda, že keď po dlhšom odstátí zrniečka ešte viac napučia, túto vlastnosť stratia. Rizoto je jednoducho jedlo, ktoré treba zjesť hneď! To pravé talianske chutí celkom inak ako to, ktoré zvykneme bežne pripravovať v slovenskej kuchyni. A úplne najlepšie chutí podlievané suchým bielym vínom.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>