Hviezdy letnej sezóny: Pekne vyzerajúce, hydratujúce a omladzujúce

Pražma kráľovská

Taká zlatá rybka

Zlatý má jeden pásik, od čela k očiam, a do zlatista hrajú aj prúžky na jej žiabrach. Preto sa pražme niekedy hovorí dorada – v španielčine znamená dorado pozlátený. Milá je tiež svojím vzrastom. Je menšia a na plavbu po Stredozemnom mori – tam sa jej páči najviac už od staroveku – nepotrebuje veľa kostí, čo sa pri rybách takisto počíta. Okrem toho stojí menej ako losos, v dobrých obchodoch ju zoženiete nielen mrazenú, ale aj chladenú, a hotovú ju máte za pár minút. Jej mäso je pekné biele, jemné, bohaté na bielkoviny a pripomína morského vlka, takže ju rovnako len narýchlo ugrilujte.

V takejto jednoduchej a pritom delikátnej úprave ju podávajú aj najlepšie prímorské reštaurácie. Na tanieri jej svedčia bylinky, citrón, cesnak, ale aj paradajky, cuketa či baklažán. Zaujala vás? V boxoch vyberajte lesklé kúsky s nezakalenými očami a so zdravými červenoružovými žiabrami. A, jasné, pražma vám musí zavoňať! Za spoločné a najmä pravidelné kulinárske dobrodružstvá sa vám stokrát odvďačí. Je totiž skvelým zdrojom selénu, jódu a známych rybích omega-3 nenasýtených mastných kyselín.